Berlijn marathon #1 – aan de slag met een trainer & schema!

Op het moment dat ik dit schrijf, heb ik nog precies 19 weken en 4 dagen de tijd om te trainen voor mijn allereerste marathon in Berlijn. In dit blogje vertel ik meer over de indeling van mijn marathontrainingen en op welke manier ik een schema ga volgen. Let’s go!

Aan de slag met een hardlooptrainer

Afgelopen maand heb ik met een goed en fit gevoel rondjes kunnen lopen. Toch merkte ik dat ik behoefte heb aan een vast trainingsschema en iemand die mij zo af en toe gericht advies kan geven. Kortom, ik ging op zoek naar een trainer! Ondertussen heb ik iemand gevonden die mij gaat helpen. Onder begeleiding van Michael Beuwer ga ik de komende vijf maanden aan de slag om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden voor Berlijn.

Michael heeft afgelopen jaar tijdens de Venloop een halve marathon in 1 uur en 9 minuten (!!) gelopen. Naast deze toptijd runt hij samen met Ben Vriends ‘Gewoon lekker rennen‘. Hiermee begeleiden ze hardlopers door het geven van verschillende trainingen (in de omgeving van Eindhoven) en maken ze hardloopschema’s op maat (hierover later meer). 

Mijn marathonplan

Samen met Michael heb ik mijn marathonplan uitgebreid besproken. We hebben het onder andere gehad over mijn doel dat ik in Berlijn wil gaan behalen, over hoe vaak ik in de week wil trainen en op welke manier. Uiteindelijk hebben we samen besloten dat ik de komende vijf maanden drie keer in de week ga hardlopen. De ene keer zal dit een duurloopje op langzaam tempo zijn, de andere keer zal dit een tempo- of intervaltraining zijn. Ik heb nog niet eerder zo gevarieerd getraind dus ik ben heel erg benieuwd wat het mij gaat brengen!

Michael zal via de app ‘Trainingpeaks‘ mijn trainingen doorgeven. Mijn sporthorloge kan ik connecten met deze app waardoor we allebei inzicht hebben in de statistieken van mijn hardlooprondjes. Ook kunnen we op deze manier trainingen makkelijk aanpassen wanneer dit nodig is.

Waarom een persoonlijk trainingsschema zo belangrijk is

Ik weet dat sommigen het interessant vinden welk marathonschema ik precies ga volgen. Ik deel hieronder een voorbeeldje met jullie (mijn eerste 4 trainingsweken) om jullie een kijkje te geven in mijn trainingen maar ik vind het wel belangrijk te benadrukken dat dit een hardloopschema is, dat gebaseerd is op mijn voorkeuren, doelstelling en hardloophistorie. Je kunt een schema van iemand anders gebruiken ter inspiratie maar het is dus niet altijd een goed idee om dit klakkeloos over te nemen. Ben hier bewust van!

 

Week Training 1 Training 2 Training 3
1 40′ loslopen 10×1′ ip1′ 30′ duurloop + 5x3x30” ip30” sp2′
2 50′ duurloop 8×2′ ip1′ 50′ duurloop + 5×40” heuvelsprints ip90”
3 60′ duurloop 6×3′ ip1′ 10′-8′-6′-4′-2′-1′
4 50′ duurloop 5×4′ ip1′ 50′ duurloop + 5×40” heuvelsprint ip90”

(‘ = minuten / ” = seconden / ip = intervalpauze / sp = seriepauze)

Ik heb er zin in. LET’S DO THIS!

Heb je net als ik een bepaald doel voor ogen en zou je hiervoor een persoonlijk trainingsschema willen hebben? En/of ben je geïnteresseerd in de groepstrainingen van ‘Gewoon lekker rennen’Hier vind je meer informatie over de trainingslocaties, tijden en kosten.

Je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje of vraag sturen! Via mijn Instagram of mijn mail jipsanders.com@outlook.com.

Liefs,
Jip

 

There are 4 comments for this article
  1. Pingback: Tips en voorbeelden intervaltraining – Jipsanders.com
  2. Pingback: Berlijn Marathon – Q&A #1 – Jipsanders.com
  3. Pingback: De Berlijn marathon is voorbij, wat nu? – Jipsanders.com
  4. Pingback: 11 x hardlooptermen waar ik nog niet eerder van had gehoord. – Jipsanders.com

Geef een reactie