9x mijn tips voor hardlopen in de hitte!

Volgens de weersvoorspelling wordt het komende week wel 37 graden?! Als ik naar mijn marathonschema kijk, zie ik gewoon weer drie trainingen op de planning staan. Ik ben van plan om zoveel mogelijk rekening te houden met de zomerse temperaturen. In deze blog geef ik je 9x mijn tips voor hardlopen in de hitte! Lees je mee?

1. Loop vroeg in de ochtend of laat in de avond

Oftewel, vermijdt de warmste delen van de dag. Dit lijkt vanzelfsprekend maar kan lastig zijn wanneer je het hardlopen moet combineren met bijvoorbeeld je werk. Plan aan het begin van de week je hardlooprondjes in op momenten dat je in de ochtend of avond kunt rennen. Op deze manier voorkom je dat je gedwongen wordt om op het heetst van de dag te gaan.

2. Voldoende drinken, ook tussendoor!

Ook mijn tweede tip is misschien logisch maar niet minder belangrijk. Wanneer het erg warm is, drink ik zowel vooraf als achteraf een paar extra flinke slokken extra. Soms plan ik mijn route langs een waterpaaltje zodat ik ook tussendoor de mogelijkheid heb om wat te drinken.

3. Draag korte, luchtige kleding

Wanneer het warm is draag ik vrijwel altijd een kort broekje en een hemdje. Ik kies voor items met een luchtige stof zodat het zweet de mogelijkheid heeft om te verdampen.

4. Zoek een route met beschutting

Om de warme zon te vermijden duik ik vaak het bos in. Hier is meer schaduw waardoor het koeler en dus fijner is om te lopen.

5. Insmeren!

Ook al ga je maar voor een 20 minuten rondje, smeer je ALTIJD in wanneer je buiten gaat rennen terwijl de zon schijnt! Ik heb zo vaak de fout gemaakt te denken ‘ik ga toch maar een klein rondje dus dat zal wel niet nodig zijn’. En vervolgens kwam ik toch met een rood hoofd thuis. En nee, niet alleen van het zweten…. #kreeft.

6. Accessoires tegen de zon

Warmte verlaat je lichaam via je hoofd. Met een petje rennen kan fijn zijn voor de felle zonnestralen in je gezicht maar zorg dus wel voor een open of goed ventilerende pet zodat de warmte je lichaam kan verlaten. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om met een zonnebril op te rennen. Ik vind dit persoonlijk niet zo fijn maar hoor wel van veel mensen dat het hun helpt wanneer de zon fel schijnt. Dit kan dus het uitproberen waard zijn.

7. Pas je training aan

Wil je een hele zware training gaan rennen maar kijk je vooraf al op tegen de warme temperaturen? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je aan te passen aan de warmte en je training iets minder zwaar te maken…

8. Loop op een ondergrond met zand of gras

Zonlicht wordt weerkaatst op asfalt. Dit betekent dat het nog warmer is wanneer je op asfalt rent in vergelijking op gras of bosgrond. Hier kun je ook rekening mee houden als je wilt rennen tijdens de hitte.

9. Luister naar je lichaam!

Tot slot, wil ik nog even benadrukken dat luisteren naar je lichaam misschien wel het allerbelangrijkste is! Heb je last van de hitte? Voelt je lichaam futloos? Ben je kortademig en/of een beetje duizelig? Blijf ten alle tijden goed luisteren naar je lichaam en anticipeer daarop. Op deze manier voorkom blessures en/of andere (lichamelijke) problemen.

Dat waren ze! Laat die tropische temperaturen maar komen en geniet van je hardlooprondje! 😉

Liefs,
Jip

P.s. heb je nog een andere tip die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me dan weten in een reactie! Vind ik leuk. 🙂

There are 2 comments for this article
  1. Sandra-Anna 24 juni 2019 06:53

    Ik smeer me juist niet in met zonnebrand omdat dit je poriën verstopt waardoor jouw lichaam de warmte niet meer kwijt kan. Tijdens de halve marathon van Eindhoven maakte ik vorig jaar de fout om het wel te doen en raakte ik oververhit, zelfs koelen met spons of water drinken hielpen toen niet. Wel loop ik met warm weer áltijd met een flesje water in mijn hand zodat ik iedere kilometer een paar slokken water kan nemen.

  2. Tanneke 28 juni 2019 14:32

    Wel opletten in het bos voor de processierups, anders ga je niet kapot van de warmte maar van de jeuk >.<

Geef een reactie