Berlijn marathon #4 – mijn eerste training op de baan.

Afgelopen zondagochtend stond ik fris en fruitig op de atletiekbaan in Eindhoven, klaar voor een persoonlijke training van mijn hardlooptrainer Michael Beuwer. We deden een warming-up met loopscholing, liepen verschillende tempoblokken en sloten af met een wedstrijdje sprinten. In dit blogje vertel ik wat we precies deden en deel ik mijn grootste leerpunten van de afgelopen trainingsperiode. Let’s go!

De warming-up

De warming-up bestond uit drie verschillende delen. We begonnen met een klein loslooprondje en deden vervolgens een aantal oefeningen die goed zijn voor het verbeteren van de looptechniek zoals ‘skipping’ (knieheffen),‘gestrekte benen’ (dribbelen met de benen vooruit gestrekt) en ‘kaatsen’. Nadat we nog een aantal korte sprintjes hadden getrokken waren we klaar voor het echte werk!

De intervaltraining

De training van vandaag bestond uit de volgende onderdelen:
– 4x 1000 meter op tempo afgewisseld met 200 meter dribbelen.
– 3x 800 meter op tempo afgewisseld met 200 meter dribbelen.
– 3x 150 meter voluit sprinten!
– 800 meter cooling down.

Toen ik bovenstaande training vooraf van Michael toegestuurd kreeg dacht ik wel even: ‘help!‘. Ik vind interval al vervelend, laat staan met zulke lange tempoblokken. Gelukkig konden we met de beoogde tempo’s nog net een gesprekje houden tijdens het rennen waardoor de eerste ronden uiteindelijk nog best snel voorbijgingen. Na de 1000’jes vond ik het mentaal al een stuk makkelijker. De grootste tempoblokken zaten er immers op en na drie keer 800 meter mocht ik sprintjes trekken, iets wat ik leuk vind. De laatste rondjes op de baan werden steeds zwaarder en ook het kletsen ging aan het einde niet meer. Gelukkig maar, want volgens Michael mochten die laatste tempo’s best zwaar zijn.

Toen was het eindelijk tijd voor het sprinten. Mijn benen voelden ondertussen een stuk zwaarder maar gelukkig wist ik er nog drie snelle 150’jes uit te halen. We maakten er een wedstrijdje van, Michael startte 200 meter voor de finish en ik 150 meter. De eerste twee rondes won ik (nét) maar tijdens de derde sprint werd ik helaas net voor de finish ingehaald… Volgende keer wil ik een revanche! Als cooling down liepen we 800 meter rustig uit op de baan.

Anderhalf uur later en twintig rondjes verder zat de training erop! Ik vond het zwaar maar wel te doen, ‘precies goed’ zoals mijn trainer aangaf.

Mijn grootste leerpunten tot nu toe.

Wat ik tijdens afgelopen trainingsperiode het meeste geleerd heb? Dat intervallen de manier is om fitter/sneller te worden en je door een actievere houding efficiënter kunt lopen. Denk hierbij aan het lopen met een rechte rug en het aanhouden van een middenvoet landing. Ik ben dan ook van plan de komende tijd iets meer te focussen op looptechniek. Bovendien heb ik geleerd dat mijn lichaam meer aankan dan dat ik zelf denk en leer ik mentaal beter om te gaan met de steeds langere duurlopen. Kortom, het gaat de goede kant op! Laat die marathon maar komen!

Michael, heel erg bedankt voor het geven (en meedoen!) van deze leerzame persoonlijke training.

Ben je nu ook ergens voor aan het trainen? Of heb je om een andere reden behoefte aan advies met betrekking tot hardlopen? Via deze link vind je informatie over de hardloopbegeleiding die Michael aanbiedt.

Liefs
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Pingback: Friday favourites #134 – Jipsanders.com
  2. Pingback: Sportdagboekje juli 2019 – Jipsanders.com

Geef een reactie