1 week, 7 verschillende ‘gezonde’ ontbijtjes!

Ik ben een grote ontbijter en hou van zoete maar ook gezonde ontbijtjes die je voor langere tijd een verzadigd gevoel geven. Mijn favoriete ingrediënten zijn: havermout, kwark, banaan, appel, ei, kaneel, pindakaas, rozijnen, (ongezoete) amandelmelk, rood fruit, honing en nootjes… Afgelopen week startte ik iedere dag met een ander ‘gezond’ ontbijtje. In deze blog vind je alle receptjes op een rij. Ben je op zoek naar ontbijtinspiratie? Kijk dan snel verder! 🙂

Maandag: Havermoutje met eiwitpoeder

Ik startte de week met een havermoutje met eiwitpoeder in de smaak ‘bosvruchten‘. Dit ingrediënt maakt het ontbijtje niet alleen zoet maar ook eiwitrijk. Deze maaltijd is dus ook een goede optie als herstelmaaltijd na een workout! Je kunt er natuurlijk ook gewoon je dag mee starten.

Om bovenstaand ontbijtje te maken, heb ik de volgende ingrediënten in een klein pannetje bij elkaar gedaan: 200-250 ml (ongezoete amandel)melk, 40-50 gram havermout, een schepje eiwitpoeder en een handje rozijnen. Ik zet het pannetje op een laag vuur en blijf roeren totdat de havermout naar mijn mening de juiste dikte heeft. Ik giet het mengsel in een leuk schaaltje en doe er tot slot een handje frambozen en walnoten overheen. SMAKELIJK!

Dinsdag: Havermoutje zonder eiwitpoeder

Wil je een havermoutje maken maar dan zonder de eiwitpoeder? Ook daar heb ik een lekker receptje voor! Ik voeg 200-250 ml (ongezoete amandel)melk met 40-50 gram havermout en een snufje kaneel bij elkaar in een schaaltje en zet dit voor ongeveer twee minuten in de magnetron. Ondertussen snijd ik een appel in stukjes. Wanneer de havermout naar mijn mening de juiste dikte heeft, voeg ik de appelstukjes met een handje rozijnen en nog een extra snufje kaneel toe. Even roeren (wachten totdat het een beetje is afgekoeld voordat je je tong verbrand) en smullen maar!

Woensdag: kwark met gebakken appel

Behalve havermout houd ik ook enorm van kwark in de ochtend. Deze keer koos ik ervoor om het fruit er niet direct in te gooien maar deze eerst te bakken. Ik snijd een appel in stukjes en bak deze in een pannetje met de volgende ingrediënten: een handje rozijnen, een scheutje honing en een snufje kaneel. Wanneer de appel glazig is geworden kun je deze aan de (ik kies meestal voor magere) kwark toevoegen. Tot slot kun je er net als ik nog een extra scheutje honing en een handje granola overheen doen. YUM!

Donderdag: banaan en pindakaas party!

De dag erna maakte ik dit ontbijtje want een week zonder pindakaas + banaan is een week niet geleefd! Toch? Oke, ik kan overdrijven maar dit vind ik dus gewoon super lekker! Op boterhammen, rijstwafels of andere crackers… Dat kan allemaal!

Vrijdag: eiwitrijke pannenkoek

In het weekend vind ik het niet erg om in de ochtend wat langer in de keuken te staan. Ik doe de volgende ingrediënten in een kom en mixte dit met een staafmixer tot een pannenkoekenbeslag: 25 gram havermout, 1 ei, 75 ml (ongezoete amandel)melk, kaneel en een handje rozijnen. Ik laat olie in de pan warm worden en maak van het pannenkoekenbeslag één grote pannenkoek. Daar doe ik tot slot nog de volgende toppings overheen om het helemaal af te maken: hüttenkäse, honing, walnoten en rood fruit. GOODMORNING!

Zaterdag: mugcake uit de magnetron

Een mugcake vind ik een lekkere variant van een zoet ontbijtje op basis van havermout. Nóg een voordeel is dat dit heerlijke en ‘gezonde’ cakeje binnen drie minuten op je bord ligt! Ik meng de volgende ingrediënten in een klein schaaltje (dat in de magnetron mag): 1 (geprakt banaan), 1 ei, 30 gram havermout, een snufje bakpoeder, een scheutje honing en beetje kaneel. Ik roer dit mengsel door elkaar en zet het voor 2 tot 2:30 minuut in de magnetron. Vervolgens zet ik het schaaltje HUP op zijn kop en dan kan het versieren beginnen. Toppings als rozijnen, rood fruit, plakjes banaan, pindakaas en/of noten vind ik hierbij erg lekker!

Zondag: ‘gezonde’ wentelteefjes

Dit receptje is geïnspireerd op de verrukkelijke wentelteefjes van mijn oma die ik vroeger vaak at. Iedere maandagmiddag wanneer ik uit school kwam, hing er een heerlijke geur van wentelteefjes door het hele huis. Oma maakte ze op basis van wit brood met onder andere roomboter en een flinke laag suiker. Ik bedacht de volgende ‘gezonde’ variant:

Ik doe een scheutje olie in een pan en laat dit warm worden op het vuur. Ondertussen meng ik één ei, een scheutje melk en een snufje kaneel in een diep bord. Ik dip twee sneetjes (volkoren)brood aan beide kanten in het diepe bord en leg deze vervolgens in de pan die ondertussen heet geworden is. Wanneer de ene kant van de boterhammen bruin zijn gebakken draai je deze een keertje om. Daarnaast bak ik wat plakjes banaan in de pan met honing. Deze gebruik ik samen met nog een extra snufje kaneel als toppings!

‘Ik hoop dat je er wat inspiratie uit hebt kunnen halen…’

Dat waren ze! Zeven dagen, zeven verschillende ‘gezonde’ ontbijtjes. Ik hoop dat je er wat inspiratie uit hebt kunnen halen en je eigen draai hieraan kan geven zodat jij er helemaal blij van wordt! Heb je nog een ander ontbijtje dat ik echt eens moet uitproberen? Laat het me dan weten in een reactie onder deze blog of onder een foto/ in een DM via mijn instagram! 🙂

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
  1. Rosemarijn 18 juli 2019 18:04

    Heel leuk om te zien! Thanks voor de inspiratie! 🙂 Heb je bij het eerste ontbijtje proteïne havermout en extra proteïne toegevoegd? Ik heb nog nooit gedurfd proteinepoeder toe te voegen haha, maar nu toch maar eens proberen!

  2. Jill 4 december 2019 10:44

    Iemand een tip hoeveel eetlepels havermout ik moet gebruiken voor 40 gram?

  3. Pingback: Friday favourites #134 – Jipsanders.com

Geef een reactie