Berlijn marathon #5 – Echo & MRI van mijn voet: de uitslagen.

Ik lag lekker op de bank naar de televisie te kijken toen ik opeens een flinke bult onder mijn voet zag zitten. Dat vond ik gek, want ik had helemaal niets gevoeld tijdens én na het hardlooprondje van die middag?! Toch ben ik naar de fysio gegaan om ernaar te laten kijken. Het zag een beetje blauw en er leek vocht in mijn voet te zitten. Na een periode van looprust verdween de verdikking gek genoeg niet… Een maand later zat de verdikking er nog steeds en stuurde de fysio mij door naar de huisarts, die mij weer doorverwees naar het ziekenhuis om voor de zekerheid zowel een echo en MRI van de bult te laten maken. In dit blogje vertel ik over de uitslag hiervan en hoe nu verder… Lees je mee?

‘Het ging voor mijn gevoel de afgelopen weken zo lekker…’

Het is gek dat de verdikking onder mijn voet niet minder wordt maar omdat ik geen pijn ervaar verwacht ik zelf niet dat er iets ernstigs aan de hand is. Toch zat ik vanmorgen gespannen in de wachtkamer van het ziekenhuis, te wachten op de uitslagen van de MRI-scan en echo. Het ging voor mijn gevoel de afgelopen weken zo lekker met de marathontrainingen. Wat nou als blijkt dat er wel iets aan de hand is en ik niet op deze manier door kan en mag trainen?!

‘Goed nieuws: er is niets geks te zien!’

Gelukkig kwam mijn sportarts al snel met goed nieuws: er is niets geks te zien op zowel de echo als MRI! Pfjiew! Het enige minpuntje is dat er nu geen verklaring is van wat het wel zou kunnen zijn… Mijn sportarts verwacht dat de pees onder mijn voet lichtelijk overbelast is/was waardoor er een verdikking van het spierweefsel is ontstaan. Mijn lichaam moet natuurlijk wennen dat ik opeens drie pittige rondes in de week hardloop, terwijl er dat voorheen meestal twee op het gemak waren.

‘…na de marathon echt even een rustperiode in te lassen.’

De conclusie: ik kan gewoon verder met het opbouwen van mijn marathontrainingen zoals ik nu doe. Wel is het belangrijk mijn voet na het hardlopen direct te koelen, de bult in de gaten te houden en deze af en toe los te masseren. Ik ben van plan om na de marathon echt even een rustperiode in te lassen zodat alle spieren in mijn voet volledig kunnen herstellen van deze mogelijke overbelasting. Zoals ik al zei gaat het de afgelopen weken best lekker en ben ik heel blij dat ik hiermee door kan blijven gaan!

‘Dit blijf ik eng vinden…’

Omdat het de afgelopen periode zo goed gaat met de trainingen, durf ik steeds vaker te denken aan het feit dat ik straks daadwerkelijk aan de start zal staan in Berlijn. Tegelijk vind ik dit best wel eng want ik weet maar al te goed dat een mini blessure al roet in het eten zou kunnen gooien. Ik besef dat het geen zin heeft om hier continu over te piekeren, het beste wat ik kan doen is de trainingen nu langzaamaan verder uitbouwen en zo goed mogelijk naar mijn lichaam blijven luisteren…

Kortom, een positieve marathon update met stiekem een beetje onzekerheid over wat er allemaal mis zou kunnen gaan… Hopelijk helemaal niet nodig!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Rogier Rozendaal 22 juli 2019 20:26

    Fijn dat er niets ernstigs aan de voet is, en je gewoon door kunt trainen naar je marathon. Heel herkenbaar dat je het eng begint te vinden om binnenkort echt een marathon te gaan lopen. Ik kreeg drie dagen voor mijn eerste marathon een hele dag koorts en de dag erna flinke keelpijn. Gelukkig op tijd weer gezond en de marathon gewoon uitgelopen!

Geef een reactie