Berlijn Marathon – Q&A #1

Ik heb een Q&A blog geschreven met betrekking tot mijn allereerste marathon in Berlijn die ik eind september (als alles goed gaat) zal gaan rennen. Ik vind het leuk om op deze manier antwoord te geven op jullie vragen. Ik vertel over mijn streeftijd, aangepaste eetpatroon, mijn hardloopschoenen en nog veel meer! Lees je mee?

1. Heb je een streeftijd voor de marathon?
Ik heb aan het begin van dit traject verschillende keren gezegd dat ik niet wil gaan rennen met een bepaald tijdsdoel voor ogen. Het wordt mijn allereerste marathon dus uitlopen op zich zou ik al een hele prestatie van mijzelf vinden. Mijn grootste doel is dan ook om zo fit mogelijk aan de start te staan in Berlijn en er zo optimaal mogelijk van kunnen genieten. Maar nu ik een aantal trainingsweken verder ben, ga ik natuurlijk toch nadenken over de mogelijke eindtijd. Al met al, is het uitlopen van de marathon mijn grootste doel maar stiekem hoop ik op een tijd onder de 4:00 uur…

2. Hoeveel kilometer gaat je langste duurloop worden?
Ik heb een hardlooptrainer die mijn schema maakt dus welke afstand mijn laatste training zal worden dat weet ik nu nog niet precies. Wel zie ik dat er een maand van tevoren een 32 kilometer ronde staat gepland. Ik ga er vanuit dat dit een van mijn langste rondes wordt. Althans dat hoop ik, ha-ha.

3. Pas je je eetpatroon aan naar mate je lange duurlopen langer worden?
Ik merk nu ik vaker en verder hardloop dan voorheen, ik meer honger heb gedurende dag. Dus ja, ik pas mijn eetpatroon aan door simpelweg meer te eten. Ik houd mijn voeding niet precies bij maar probeer te luisteren naar mijn lichaam en te eten wanneer ik honger krijg. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk ‘gezonde’ keuzes te maken. Zo houd ik wel van een glaasje wijn maar let ik er de laatste weken extra op dat ik er niet te veel drink. Alcohol op zijn tijd moet kunnen vind ik, maar ik maak het mezelf een stuk gemakkelijker als ik mij de avond voor een training een beetje inhoudt… 😉

4. Hoe voorkom je dat je afvalt tijdens het trainen voor een marathon?
Zoals ik hierboven al aangaf merk ik dat ik op dit moment vaker honger heb, ik eet dus meer en ervaar dat ik hierdoor niet afval in gewicht. Wanneer ik aan het einde van de dag het idee heb dat ik nog niet genoeg gegeten heb, neem ik nog een extra maaltijd zoals een schaaltje kwark met fruit en noten.

5. Hoe blijf je jezelf motiveren?
Goede vraag! Wanneer ik geen zin heb om de deur uit te gaan of het zwaar krijg tijdens een training denk ik zoveel mogelijk aan mijn einddoel: de finish halen in Berlijn! Zo beeld ik me soms in dat ik de marathon aan het lopen ben en dat duizenden mensen mij aan het aanmoedigen zijn. Hierdoor blijf ik inzien waar ik het uiteindelijk allemaal voor doe. Daarnaast heb ik de hulp ingeschakeld van een hardlooptrainer wat voor mij ook een stok achter de deur is. Hij bedenkt mijn trainingen en die sla ik minder snel over dan wanneer ik de trainingen zelf in plan. Tot slot ben ik creatief geweest en heb ik een schema op mijn deur gehangen. Na iedere training mag ik een vakje een kleur geven wat voor mij ook echt motiverend werkt!

6. Wat eet en drink je voor en tijdens lange duurlopen / de marathon?
Ik kan niet rennen op een lege maag. Dan heb ik gewoon nul energie en wordt het na twee minuten zwart voor mijn ogen. Ik eet om deze reden altijd een van deze hardloopontbijtjes. Wanneer ik langer dan een uur ren, eet ik tijdens het rennen een reep en/of een gelletje. Vaak neem ik na 60 minuten lopen een Energy Bar van Vifit Sports en na 90 minuten een gelletje. Ik heb nog niet langer gelopen dan dit dus hoe ik het ga aanpakken tijdens de marathon weet ik nog niet precies.

Na een training kies ik voor een grote maaltijd bestaande uit voldoende koolhydraten en eiwitten om mijn lichaam goed te laten herstellen! Denk aan een grote bak met kwark, eiwitpoeder banaan en havermout of een aantal boterhammen met gebakken ei.

7. Op welke schoenen ga je lopen?
Ik loop langere afstanden altijd op mijn Asics Gel-Nimbus 20. Deze schoen heeft een goede ondersteunende zool, wat noodzakelijk is voor mijn voet. Hiermee zal ik dan ook de marathon gaan lopen. Kortere (interval)rondjes ren ik graag op de Ultraboost schoenen van Adidas.

8. Waar kijk je het meest tegenop?
Ik kijk het meest op tegen het 30 kilometer punt in de marathon. Ik hoor van veel marathonlopers dat hoe hard je ook traint, je het op dit punt sowieso zwaar gaat krijgen ‘de marathon begint dan pas’. Ik denk dat dit punt niet alleen fysiek maar ook echt mentaal lastig is omdat je al zo lang gelopen hebt maar ook echt nog een flink stuk moet. Ik kijk hier dus het meest tegenop maar ben tegelijk ook heel benieuwd hoe ik deze fase van de marathon ga ervaren!

9. Waar kijk je het meest naar uit?
Naar het moment dat ik tijdens het rennen van de marathon besef dat ik de finish zal gaan halen. Dat het mij na al die weken trainen gelukt is om een marathon uit te lopen. Dat zou zo tof zijn!

10. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal een gezonde relatie blijft houden met het sporten?
Ik ben altijd al sportief geweest maar houd ook zeker van een feestje, hapje en drankje op zijn tijd. Deze sociale momenten heb ik zo nu en dan nodig en zorgen er bij mij voor dat ik alles rondom voeding en sporten even los kan laten. Mezelf even laten gaan, kiezen voor een minder gezonde optie en optimaal van genieten met de mensen om me heen. Dit zorgt ervoor dat ik soms ook even een stapje terug doe.

Ik had nog meer vragen maar die bewaar ik even voor de volgende Q&A (anders wordt dit artikel wel heel erg lang). Heb je naar aanleiding van het lezen van deze blog nog een vraag voor me met betrekking tot mijn marathon in Berlijn? Stel deze dan in een reactie of stuur me een berichtje via mijn Instagram (vind ik alleen maar leuk!). Dan kan ik de vraag wellicht meenemen in de volgende Q&A! 🙂

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
  1. Janneke 30 juli 2019 21:54

    Hé Jip! Super leuk, de antwoorden op mijn vragen sta erbij! Ga zo door, topper! Groetjes Janneke

  2. Pingback: Berlijn marathon – Q&A #2 – Jipsanders.com

Geef een reactie