Eetdagboekje augustus 2019: vegan

Ik heb weer een nieuw eetdagboekje voor jullie bijgehouden en dit keer niet zomaar eentje! Ik at namelijk drie dagen geheel veganistisch (althans dat denk ik want dat bleek soms moeilijker dan ik dacht). Dit deed ik om verschillende redenen. Ten eerste vind ik het altijd leuk om nieuwe ingrediënten en receptjes uit te proberen. Ik streef er niet naar om 100% vegetarisch of veganistisch te eten omdat het naar mijn mening gaat om de balans, wel ben ik bewust bezig met waar eten vandaan komt vanwege milieuredenen. Kijk je mee of het me gelukt is? 

Wat is veganisme en krijg ik dan wel voldoende eiwitten binnen?

Voordat ik van start ga met dit eetdagboekje, licht ik eerst even de term ‘vegan toe. Als vegetariër eet je geen vlees en vis. Wanneer je veganistisch eet, ga je een stapje verder en eet je enkel plantaardig. Dit houdt in dat je ook geen andere dierlijke producten zoals eieren en melk eet. Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen veganistisch te eten. Denk hierbij aan dierenleed, gezondheid en het milieu.

Ik had vooraf wel de verwachting dat het mij zonder al te veel moeite zou lukken om voor drie dagen dierlijke producten te laten staan. Wel was ik erg benieuwd of ik met een veganistisch voedingspatroon makkelijk aan voldoende eiwitten kon komen. Aangezien dat voor mij nu met mijn marathontrainingen extra belangrijk is voor het herstel van mijn lichaam.

Genoeg gepraat. We gaan het zien!

Dag 1: Maandag

Ontbijtje 1: rijstwafels met banaan en pindakaas. 

Nu ik dit aan het typen bedenk ik me opeens, ‘zijn rijstwafels eigenlijk wel vegan?‘ Ik ben hier maar gewoon vanuit gegaan de afgelopen dagen. Ik heb het meteen opgezocht en ja, dat zijn ze. Pfjiew, gelukkig is de uitdaging niet bij de eerste maaltijd al mislukt… ha-ha.

Dit soort momenten waren er wel vaker de afgelopen dagen. Ik ging er bij sommige ingrediënten automatisch vanuit dat deze geen dierlijke producten bevatten maar soms bleek dat dan toch zo te zijn. Het viel mij dan ook op dat in zoveel ingrediënten dierlijke producten zijn verwerkt… Ik startte deze dag met rijstwafels en mijn favoriete combinatie: pindakaas en banaan. Goedemorgen!

Ontbijt 2: plantaardige kwark met appel en gepofte spelt.

Na een hersteltraining in de sportschool (lees: een half uurtje de beentjes losfietsen en vier oefeningen voor de core-stability) had ik wel weer zin in een maaltijd. Ik koos voor een schaaltje Alpro yoghurt in de smaak ‘blauwe bosbes’ en deed hier stukjes appel en gepofte spelt overheen. Helaas vond ik de yoghurt chemisch smaken en ik zag dat er ook best wel veel suiker in zit… Dit was naar mijn mening dus niet helemaal een succes.

Snack: worteltjes!

Ik had nog steeds een beetje trek en at een aantal worteltjes om de tijd tot aan de lunch te overbruggen.

Lunch: Boterhammen met hummus en gegrilde aubergine.

Het was tijd voor lunch! Ik koos voor drie geroosterde volkoren boterhammen en belegde deze met een laagje (bieten)hummus en aubergine. Ik heb een aubergine in plakken gesneden, vervolgens met olijfolie besprenkelt en in de pan warm laten worden met een snufje peper en zout. Ik vind dit een heerlijke combinatie, een aanrader dus!

Snack: boterham met pindakaas.

Rond 16:00 uur begon mijn maag weer lichtelijk te knorren dus smeerde ik in het kader van ‘pindakaas is altijd een goed idee’ een bammetje mijn dit heerlijke beleg.

Avondeten: zwarte bonenschotel met edelgistvlokken.

In de avond stond er een vegan chili sin carne op het menu. We mixten de volgende ingrediënten in een pan: rulgehakt, een groentemix van champignons, rode ui en prei, spinazie, zwarte bonen, kikkererwten, kruiden en tomatensaus. Tot slot deden we hier nog een snufje edelgistvlokken overheen. Deze vlokken zien eruit als zaagsel (dat is inderdaad niet heel smakelijk) maar ik was verrast! Ik vond het een toevoeging voor het recept, het zorgt namelijk voor een lichtelijke ‘kaassmaak’. Ook dit receptje vond ik dus goedgekeurd! (De edelgistvlokken kon ik niet in de supermarkt vinden maar heb ik gehaald bij de Vitaminstore).

Snacks: crackers met appelstroop, een appel en nootjes!

In de avond at ik nog twee crackers met appelstroop, een flinke appel en een handje cashewnoten.

Dag 2: Dinsdag

Pre-running ontbijtje : brood met appelstroop.

Er stond een ‘easy 60 minuten run‘ op mijn marathonschema. Hardlopen op een lege maag is voor mij geen goed idee maar een te grote maaltijd voor een ronde vindt mijn maag ook geen pretje. Om deze reden koos ik deze ochtend als pre-running voor twee boterhammen met appelstroop. Dit zou mij genoeg energie moeten geven voor mijn hardlooprondje! 🙂

Herstelontbijtje: plantaardige kwark met een banaan en appel.

Mijn hardloopronde was voltooid! Het was alles behalve ‘easy’ maar dat ter zijde… ha-ha. Als herstelmaaltijd koos ik voor een bak Alpro yoghurt in de smaak naturel met als toppings banaan en appel. Deze Alpro yoghurt bevat gelukkig iets minder suiker en vind ik al lekkerder smaken dan de vorige variant maar ik vind het nog lang niet zo lekker als een bakje (niet-vegan) kwark zoals ik dit vaak als herstelmaaltijd eet.

Lunch: couscous salade to go!

Het was lekker weer deze dinsdag dus nam ik mijn lunch mee naar het strandje om de hoek, chill! Ik mixte de volgende ingrediënten door elkaar in een bakje: 75 gram couscous, flinke eetlepel hummus, rode paprika, komkommer, tomaatjes, veldsla en een handje cashewnoten. Super makkelijk om te maken en heel lekker!

Avondeten: restjes van gisteren (zwarte bonenschotel) in een wrap.

Er was nog een restje over van de bonenschotel van gisterenavond maar net niet genoeg voor nog een hele maaltijd. Wat ik dan vaak doe is het eten dat over is in een wrap gooien. Wat frisse sla erbij et voilà. Eet smakelijk!

Snack: plantaardige kwark van Alpro met een banaan en een handje walnoten.

Een (grote) wrap met vulling was voor mij niet voldoende dus koos ik nog voor een toetje. Ik at de andere helft van de Alpro yoghurt op met een appel in stukjes gesneden en gepofte spelt (ik was te laat voor een foto, oeps). En nam daarna nog een handje walnoten.

Dag 3: Woensdag

Ontbijt 1: overnight oats!

Jaaaa, mijn favoriete havermoutje is gewoon vegan en mag dus niet ontbreken in dit eetdagboekje! Ik maakte dit keer een overnight variant van dit receptje: 200 ml ongezoete amandelmelk, 50 gram havermout, 1 banaan, een handje rozijnen en een snufje kaneel. Ik had het schaaltje met inhoud in de avond al in de koelkast gezet, in de ochtend zet ik het dan nog 1 tot 2 minuutjes in de magnetron. YUM!

Ontbijt 2: plantaardige kwark met appel.

Als snack at ik de andere helft van deze Alpro yoghurt. Zoals ik al zei vond ik deze variant niet zo heel lekker maar eten weggooien vind ik ook zonde… Ook deze keer at ik het in combinatie met een appel en gepofte spelt.

Snack: plak vegan bananenbrood!

Ik koos voor nog een snack: een plak vegan brownie! Ik gebruikte dit receptje van Lisa Goes Vegan en paste de hoeveelheden van deze ingrediënten een beetje aan naar eigen wensen. De brownie is gemaakt op basis van speltmeel, cacaopoeder, dadels, cashewnoten, kokosolie, appelmoes, ongezoete amandelmelk en bakpoeder. Oh, dit is echt een aanrader!

Lunch: boterhammen met zelfgemaakte eiersalade op basis van tofu.

Tijdens het doorlezen van het vegan brownie recept van Lisa kwam ik dit receptje tegen en ook dat moest ik meteen uitproberen! Deze tofu scramble doet me heel erg denken aan eiersalade, waar ik gek op ben. Ik was vooraf een beetje sceptisch aangezien zo’n blok tofu er niet heel aantrekkelijk uit ziet maar gemixt met tomatenpurree, ui, knoflook, kurkuma, paprikapoeder, peper en zout was het heel lekker! Het is makkelijker te maken dan ik dacht dus dit was zeker een succes en ga ik onthouden voor een volgende keer.

Snack: paprika met hummus.

Ik had zin om iets te snacken dus sneed ik een rode paprika in stukjes en deed ik er een eetlepel hummus bij om in te dippen. YUM!

Avondeten: wraps met falafel

Dit keer had ik geen vulling meer over maar wel wraps. Ik belegde deze met falafel en dingen die ik nog in de koelkast had liggen (spinazie, broccoli, paprika, ui en veldsla). Om het af te maken deed ik er nog een scheutje sweet chili saus overheen.

Snack: geroosterde kikkererwten of nog een plak vegan brownie.

Omdat de brownie zo lekker is en een toetje altijd een goed idee is, genoot ik nog van een dikke plak van de vegan brownie! Een goede afsluiter van dit eetdagboekje als je het mij vraagt!

Mijn conclusie

Drie dagen vegan eten is zoals je hierboven ziet niet zo heel lastig. Je hebt best wel veel keuzes maar het is wel echt even uitzoeken waar wel en niet dierlijke producten in zitten verwerkt. Ik heb gemerkt dat ik alleen mijn vertrouwde bakje kwark mis, maar daar zijn vast ook nog andere vergelijkbare mogelijkheden voor. Daarnaast is het mij opgevallen dat ik gemakkelijk voldoende eiwitten binnenkrijg (ik heb dit even gecheckt door de maaltijd in te voeren in de app MyFitnessPall). Dit komt vooral door: de Alpro yoghurt, zwarte bonen, kikkererwten/falafel, het rulgehakt, noten en de tofu. 

Mijn conclusie: het is mij zonder al te veel moeite gelukt om drie dagen geheel veganistisch te eten. Het is ook niet lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen en ik vond het tof om op deze manier nieuwe receptjes uit te proberen. Kortom, een geslaagd eetdagboekje! 😉 Ik hoop dat jij er ook een beetje inspiratie uit hebt kunnen halen! 🙂

Hoe kijk jij aan tegen veganisme? Ik ben benieuwd dus laat het mij weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Naomi 3 augustus 2019 09:52

    Veganist hier! 😀 Dus leuk om te lezen, Jip! Wellicht een tip wat betreft de kwark: Alpro Go On proberen. En als je een lekkere plantaardige yoghurt wilt: Alpro Mild & Creamy Naturel. Daarnaast is het ook echt lekker om granola te maken van wat havervlokken, pecannoten/walnoten en agavesiroop en deze samen met een banaantje door de yoghurt te mengen. Laatste tip dan: havermoutpap op basis van (je favo) plantaardige melk met peer, kaneel en pecannoten. Heerlijk!

  2. Pingback: JIPS weekdagboek #136 – Jipsanders.com

Geef een reactie