Berlijn marathon – Q&A #2

Omdat ik de vorige keer zoveel vragen kreeg over mijn marathontrainingen heb ik een Q&A deel 2 geschreven! In dit blogje vertel ik onder andere waarom ik heb besloten een marathon te gaan rennen, hoe vaak ik nu in de week loop en deel ik mijn grootste leerpunt tot nu toe! Lees je mee?

1. In hoeverre is jouw lichaam veranderd door het hardlopen?
Als ik naar mijn lichaam kijk, zie ik zelf niet heel veel verschil met voordat ik voor de marathon trainde. Ik train wel een stuk meer en intensiever maar zoals ik in de vorige Q&A al vertelde ben ik niet afgevallen omdat ik simpelweg ook meer honger heb deze weken. Kortom, ik train niet alleen meer maar éét ook meer dan voorheen.

2. Waarom heb je besloten om een marathon te gaan lopen?
Ik heb inmiddels vier keer een halve marathon gelopen en hoewel ik dit best wel pittig vond, miste ik een nieuw doel. Een doel voor ogen hebben is voor mij de beste motivatie om te blijven sporten. Ik weet dan waar ik het voor doe en ga daardoor veel gemakkelijker de deur uit voor een training. Ik kreeg nu de kans om met Vifit Sport en Marathon Internationals naar Berlijn te gaan en wist het meteen: dit wordt mijn volgende uitdaging!

3. Hoe vaak in de week loop je hard?
Ik loop nu drie keer in de week hard en ik merk dat dat voor mijn lichaam ook echt voldoende is. Ik heb voorheen niet super veel gerend dus wanneer ik vier keer zal gaan trainen ben ik bang dat mijn lichaam misschien overbelast raakt. Ik geloof best dat vier keer in de week zou kunnen maar met drie rondes in de week red ik het prima. Ik ren één keer in de week een intervaltraining, één keer een langere duurloop en één losloopronde.

4. Wat is je grootste leerpunt tot nu toe?
Mijn grootste leerpunt tot nu toe is dat duurlopen niet per se op een snel tempo gerend hoeven te worden. Sterker nog, ik heb mij laten vertellen dat het zelfs beter is om een duurloop op een rustig tempo te lopen. Waarom? Het doel van deze training is niet sneller willen worden maar het verbeteren van je uithoudingsvermogen en je benen laten wennen aan veel kilometers achter elkaar rennen. Snelheid trainen doe ik door middel van intervalrondjes.

5. Weet je al in welke outfit je de marathon gaat rennen?
Ik weet nog niet precies in welke outfit ik ga lopen, dit ligt natuurlijk ook een beetje aan het weer op dat moment in Berlijn. Wel weet ik op welke schoenen ik ga lopen (namelijk mijn Asics Gel-Nimbus 20) en denk ik aan een kort broekje in combinatie met compressie kousen omdat ik dit gewoon heel fijn vind. Of ik een mouwloze top of in een T-shirt ga rennen dat beslis ik denk ik de ochtend zelf. Het is natuurlijk wel goed om vooraf te bedenken welke items lekker zitten want je wil niet voor verassingen komen te staan tijdens de marathon zelf.

6. Met wie ga je naar Berlijn?
Ik ga samen met een aantal andere hardlopers met Vifit Sport en Marathon Internationals naar Berlijn. Daarnaast gaan ook mijn ouders en vriend mee om mij aan te moedigen, daar ben ik heel erg blij mee aangezien ik verwacht dat ik dit goed kan gebruiken!

7. Welk nummer zet je sowieso in je marathon playlist?
Oeh, goeie vraag! Ik denk dat ik dan kies voor ‘I Will Wait‘ van Mumford and Sons. Vorig jaar liep ik een 20 kilometer wedstrijd in de bergen van Marseille-Cassis en net op het moment dat ik de top bereikte, kwam dit nummer voorbij. Ik had ruim een uur bergop gerend (en ja dat was flink bikkelen), het geweldige uitzicht dat ik toen voor me zag met dit nummer in mijn oren maakte het een magisch moment. Iedere keer als ik dit nummer hoor denk ik hieraan terug en krijg ik weer kippenvel. Zo’n magisch moment hoop ik ook te ervaren tijdens de marathon!

8. Heb jij ook last van stijve kuiten na een training? Zoja, wat doe je er dan aan?
Ja, hier heb ik ook regelmatig last van! Vooral de dag na een training of wanneer ik veel gezeten heb. Om deze reden probeer ik mijn benen veel omhoog te leggen en rol ik de spieren in mijn kuiten regelmatig los met een foamroller. Je kunt je kuiten natuurlijk ook laten los masseren door iemand.

Denk je nu ‘ik heb nog een andere vraag die ik graag beantwoord zou willen hebben? Stel deze dan via mijn Instagram, dat vind ik alleen maar leuk! En kan ik de vraag wellicht meenemen in een volgende Q&A blog! ?

Bedankt voor het lezen!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie