5x mijn tips om een lange duurloop mentaal vol te houden.

Met nog maar 6 weken tot de marathon worden de trainingen steeds een beetje langer en intensiever. Zo liep ik afgelopen week mijn eerste duurlooptraining van meer dan twintig kilometers. Dit loop ik op een rustig tempo waardoor het wel te doen is maar mentaal vind ik het ook een hele uitdaging. Omdat ik denk ik niet de enige ben die moeite heeft met het mentale aspect van hardlopen, deel ik in deze blog mijn tips hoe ik een duurloop mentaal vol kan houden. Lees je mee?

1. Zorg voor iets leuks om te luisteren

Ik maak regelmatig een nieuwe playlist van toffe nummers zodat ik tijdens mijn hardloopronde iets leuks heb om naar te luisteren. Soms download ik een interessante podcast via Spotify en een andere keer een luisterboek via Storytel. Door niet iedere keer naar hetzelfde te luisteren maak ik mijn duurlopen een stuk aangenamer.

 2. Ren met iemand samen!

Ik vind het heerlijk om met iemand samen te rennen. Wanneer ik met iemand kan kletsen tijdens het hardlopen, vergeet ik zo nu en dan de vermoeidheid in mijn benen en vliegen de kilometers sneller voorbij. Het is natuurlijk wel fijn als je met iemand loopt die hetzelfde tempo heeft als dat jij hebt zodat je jezelf niet hoeft in te houden of steeds boven je tempo moet versnellen…

3. Bouw de route op in verschillende blokken

Ook al ren ik nu steeds meer kilometers nog steeds schrikt een training van meer dan 20 kilometer mij een beetje af. Wat ik dan eigenlijk altijd doe is de geplande hardloopronde in mijn hoofd opdelen in verschillende blokken. Zo kan ik de eerste tien kilometer zien als het eerste blok waarbij ik gefocust ben op het ‘vinden van een lekker loopritme’. Zie ik het tweede gedeelte van 10 tot 15 kilometer als ‘ontspanning’ en wil ik lekker kunnen lopen en verdwalen in mijn gedachten en het derde blok (15 tot 20 kilometer) is dan het laatste en waarschijnlijk zwaarste stuk en denk ik vaak ‘nog heel even doorzetten en knallen!’. Door de ronde niet in zijn geheel te bekijken maar op te delen in verschillende blokken zie ik het eerder als een haalbare training.

4. Pak de bus of de trein naar een plek en ren terug naar huis

Na een aantal weken training merk ik dat ik de mooie hardlooprondes in de buurt allemaal wel al een keer heb gehad. Ik vind het tof om een nieuwe omgeving te ontdekken en daarom pak ik regelmatig een bus of trein naar een bepaalde bestemming, waarna ik vervolgens terug ren naar huis. Zo heb ik twee weken terug bijvoorbeeld de trein richting Arnhem gepakt en ben ik vervolgens 18 kilometer terug gerend naar mijn woonplaats Nijmegen. Een ander voordeel dat hierbij komt kijken is dat je niet eerder kunt stoppen met je duurloop of een ronde niet in kunt korten omdat je natuurlijk wel thuis moet komen!

5. Bedenk een doel

Heb een bepaald doel voor ogen voor tijdens je lange duurloop. Zo ben ik laatst naar een restaurant in een natuurgebied gerend waar een huisgenootje aan het werk was. Ik keek er naar uit om even hoi te zeggen en een slokje water te drinken. Een andere keer ben ik naar een bos gerend om een rondje om de waterplas te lopen. Kortom, ben creatief en bedenk een doel voor je lange duurloop zodat het niet alleen maar een stuk ‘hardlopen’ is.

Heb jij nog een andere tip die ik aan dit rijtje zou kunnen toevoegen? Laat het mij dan weten via mijn instagram want extra tips kan ik altijd goed gebruiken!

Succes met lopen!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie