10 x tips van marathon finishers!

Over iets meer dan een maand (ahhhh spannend!) zal ik mijn eerste marathon in Berlijn rennen. Omdat ik zo goed mogelijk voorbereid wil zijn, heb ik om advies gevraagd. Ik stelde de volgende vraag aan tien verschillende marathon finishers: ‘Wat is jouw grootste tip voor het rennen van een (eerste) marathon? Ben je benieuwd naar hun antwoorden? Je vindt ze hier op een rijtje!

Ik stelde de volgende vraag: “Wat is jouw grootste tip voor het rennen van een (eerste) marathon?” Lees hieronder alle antwoorden.

1. Monique (@runningwithmo) is voedingswetenschapper en hardloopfanaat. In 2017 liep ze haar eerste marathon in New York en dit is haar grootste tip:Sta uitgerust aan de start. Je hebt er niks aan vermoeid aan de start te verschijnen, dan wordt het een grote zware bevalling denk ik. Zelf stond ik echt uitgerust aan de start van mijn eerste marathon en ik weet zeker dat dit er voor een groot deel voor heeft gezorgd dat ik de finish heb gehaald!”

2. Michael (@mbeuwer) is een fanatiek hardloper, mijn trainer en samen met Ben Vriends oprichter van Gewoon lekker rennen.  Zijn grootste tip is: Geniet vooral van de voorbereiding en zie de marathon als het toetje! Geniet van het feit dat je lichaam steeds sterker wordt en dat je al die trainingen kan en mag doen. Laat dan de marathon de kers op de taart zijn door – belangrijk! – Rustig te starten en sterk te finishen, want het cliché is waar, de marathon begint pas echt na 30 km.”

3. Annemerel (@annemerelcom), (hardloop)blogger, auteur van drie boeken waaronder ‘trainen als een topatleet’ en liep afgelopen jaar een marathon in een tijd van 3 uur en 15 minuten. Haar grootste tip luidt: Geniet van het proces. Probeer de dingen die je moet doen (en laten) voor je eerste marathon te zien als iets moois, niet als een opoffering. Die marathon die je gaat lopen gaat de wereld niet veranderen, maar jou wel. Zorg er voor dat het een positieve ervaring wordt. Geniet van je trainingen, laat je lichaam goed herstellen met gezonde voeding en genoeg rust, maar blijf het allemaal wel een beetje in perspectief zien. Een training missen is geen ramp van wereldformaat, een onschuldig bezoekje aan de snackbar op vrijdagavond gaat je marathon niet in een keer verpesten. Laat de marathon onderdeel zijn van je leven, maar laat het je leven niet negatief beheersen”.

4. Kelly (@runninggirls.nl) is het gezicht achter www.runninggirls.nlliep afgelopen jaar haar eerste marathon in Londen. Haar grootste marathontip is: Support! Ook al loop je de marathon helemaal zelf, anderen maken het toch echt een stukje makkelijker. Ik vond het heel fijn om bekende gezichten langs te kant te zien en mijn marathonavontuur direct te kunnen delen, gaf mij echt een extra energieboost. Mooie win win situatie; mochten er langs het parcours weinig verzorgingsposten aanwezig zijn en/of is het ineens erg warm, zet je supporters dan tactisch in als extra drank- of eetpost. Succes!”

5. Marit (@fitwithmarit) deelt op haar persoonlijke blog www.fitwithmarit.nl haar ervaringen met betrekking tot sporten, voeding en reizen. Ze heeft ondertussen twee marathons uitgelopen en dit is haar grootste tip: “Steek niet alleen heel veel tijd en energie in de trainingen (en geniet van dit hele proces!), maar investeer ook in goede, fijne spullen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de schoenen waarop je loopt/ op gaat lopen. Zijn ze echt geschikt en zitten ze lekker? Ik heb een half jaar met blauwe teennagels (in Australië!) rond gelopen, vandaar deze tip.”

6. Mari Durieux (@maridurieux ) haalde de finish van zowel de marathon in Amsterdam als die van New York en deelt via zijn blog www.maridurieux.com zijn enthousiasme over het hardlopen. Zijn grootste tip over die 42 kilometer en 195 meter is:
“Je eerste marathon is altijd goed en juist daarom is tijd niet belangrijk, geniet van iedere stap. Zie de marathon nooit als een wedstrijd maar altijd als een avontuur. Als ik terugkijk op de New York Marathon, dat was een avontuur wat maanden duurde. Vanaf de eerste training tot aan de laatste stap bij de finish. Die Marathon heeft mijn leven verrijkt, dat zit niet alleen in de 42 km, dat zit in alles wat juist daarom heen gebeurd. De mensen die je steunen, de aanmoedigingen van onbekenden. Alles draagt bij aan het geheel en dat valt samen bij je laatste stap over de finish”.

7. Maartje (@gezondereceptjes) deelt blogjes over sporten, duurzaamheid én natuurlijk gezonde receptjes op www.gezondereceptjes.nl. Afgelopen jaar liep ze in Utrecht haar allereerste marathon en dit is haar grootste tip:
Heb er vertrouwen in. Je hebt er kei hard voor getraind, heel veel uren hardgelopen en je bent mentaal voorbereid, als er iemand is die dit kan ben jij dat! Elke kilometer is er één en die pakt niemand meer van jou af. Houdt er vertrouwen in en dan loop/strompel  je vanzelf over die finishlijn!”

8. Japke janneke (@japkejanneke.nl) deelt haar hardloop- en wieleravonturen op haar persoonlijke blog www.japkejanneke.nl. Ze liep in de afgelopen twee jaar vijf(!) major marathons en haar laatste zesde staat al gepland. Haar belangrijkste tip is: Blijf bij je eigen plan en vertrouw daarop. In de laatste dagen voor de marathon is het logisch dat je soms wat onzeker wordt. Ook zijn er dan mensen die wellicht goed bedoelde adviezen geven. Dan is het heel belangrijk om bij je eigen plan te blijven. Doe wat je van te voren hebt bedacht, maar ook wat je gewend bent van je trainingen. Ga dus niet ineens een ander ontbijt eten, omdat iedereen het heeft over koolhydraten stapelen. Doe waar jij je goed bij voelt en vertrouw erop dat dat goed is voor jou!”

9. Wilja (@wiljaaa) deelt haar hardloop- en reisverhalen via www.thebreakfastblog.nl en heeft al 4 verschillende marathons uitgelopen. Haar grootste tip luidt: “Het allerfijnste bij het lopen van een marathon, of het nou je eerste of honderdste is, is dat je weet dat er supporters speciaal voor jou langs de kant staan. Geloof mij, je gaat echt aanmoedigen nodig hebben die 42km lang. Spreek van tevoren af waar je je support gaat zien, zo kan je er naartoe leven tijdens het lopen. En lukt het niet om je eigen supporters mee te nemen, trek dan een shirt aan waar je naam groot op staat. Dan krijg je ook veel aanmoedigen onderweg!”

10. Celeste (celeste@_love2run) is arts en loopt, fietst en zwemt graag na werktijd om haar hoofd leeg te maken. Ze heeft twee marathons uitgelopen en deelt hieronder haar grootste tip: Neem rustdagen serieus! Tijdens de voorbereiding van allebei de marathons ben ik overbelast geraakt doordat ik gewoon té enthousiast was. Dus ook al heb je geen behoefte aan een rustdag, kies hier dan toch voor om je lichaam te laten herstellen. Want dat is net zo belangrijk als de trainingen!”

Heb jij nog een andere gouden tip die aan dit rijtje toegevoegd kan worden? Laat het me dan weten in een reactie onder dit artikel of stuur mij een berichtje via mijn Instagram @jipsanders !

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: 5x hier ga ik op letten tijdens mijn eerste marathon! – Jipsanders.com

Geef een reactie