Ik liet een EMB-bloedtest doen en dit was de uitslag.

Ik sport op dit moment meer dan dat ik voorheen heb gedaan en dat merk ik aan mijn lichaam. Doordat ik het sporten combineer met werk en sociale activiteiten ervaar ik de laatste tijd meer stress, ik merk dat ik overdag wat minder energie heb dan voorheen en heb continu honger. Om deze redenen wilde ik voor de zekerheid een aantal waardes laten checken. Ik schakelde de hulp in van Stella en liet door haar een EMB-bloedtest afnemen. Stella is opgeleid tot diëtiste en personal trainer en runt haar eigen praktijk ‘Fit by Stella’ in de omgeving van Gemert en Nuenen.

Wat is een EMB-bloedtest precies?

EMB staat voor ‘Energetische Morfologische Bloedtest’ en kan inzicht geven in mogelijke (voedings)tekorten, energetische verstoringen en belastingen in het lichaam. Hierbij worden onder andere de volgende factoren gemeten: vitaminen, mineralen, hormonen, stress-, darm parameters en eventuele intoleranties. Door middel van een vingerprikje worden bloeddruppels afgenomen. Dit wordt vervolgens naar een lab gestuurd waarna het afgenomen bloed wordt onderzocht. Na ongeveer twee weken wordt een uitgebreid verslag met alle uitslagen teruggestuurd en kan Stella op basis hiervan een gericht en persoonlijk advies opstellen met als doel: het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van eventuele klachten.

Mijn persoonlijke resultaten en advies

Drie weken geleden ben ik voor een kennismakingsgesprek bij Stella langsgegaan waarbij we het hebben gehad over mijn klachten en persoonlijke ervaringen met betrekking tot mijn gezondheid. Afgelopen maandag had ik wederom met Stella afgesproken. Dit keer voor de uitslag van de afgenomen EMB-bloedtest. Ik was heel benieuwd!

Ik ga in deze blog niet al te diep in op de inhoud van de tekorten. Ten eerste omdat ik er dan zelf niets meer van snap en ten tweede omdat ik dit iets persoonlijks vind. Om je een beeld te geven zal ik een aantal tekorten noemen die bij mij zichtbaar zijn op basis van de uitslag:

  • Allereerst is uit de test gebleken dat mijn lichaam niet zo goed kan tegen koemelk en suiker. Het is niet zo dat ik helemaal intolerant ben voor deze voeding maar mijn lichaam wordt er blijkbaar ook niet heel vrolijk van. Hier kan ik dus rekening mee gaan houden in mijn voedingspatroon.
  • Daarnaast blijkt dat ik weinig vitamine B12 en vitamine D in mijn lichaam heb. Vitamine B12 zit veel in vlees. Ik eet de laatste tijd steeds meer vegetarisch wat een tekort (en een deel van de vermoeidheidsklachten) zou kunnen verklaren. De belangrijkste bron van Vitamine D is (zon)licht. Aangezien de dagen de komende tijd steeds korter zullen worden, is het voor mij goed om dit in de gaten te houden. Beiden vitamine tekorten kunnen simpel aangevuld worden door zo nu en dan een supplement hiervan te nemen.
  • Mijn Omega-3 vetzurenwaren ook aan de lage kant. Dit kan invloed hebben op het herstel van mijn spieren en een goed functioneren immuunsysteem. Oftewel, voor een goed verloop van mijn trainingen kan het voordelig zijn dat ik 1 of 2 keer in de week vette vis ga eten (of hier ook een supplement voor te nemen).
  • Een laatste voorbeeld wat ik wil noemen wat naar voren kwam aan de hand van de bloedtest is een zichtbare hoge stress-parameter. Zoals ik al zei is dit voor mij herkenbaar omdat ik de laatste tijd veel dingen naast elkaar ‘moet’ combineren. Als leerkracht in het onderwijs sta ik voor mijn gevoel altijd ‘AAN’ en als blogger is de scheidingslijn tussen werk en privé erg klein. Op basis van de zichtbare verhoogde stress in mijn lichaam adviseert Stella mij de komende tijd bewust meer ‘relaxmomentjes’ in te plannen en hier ga ik ook zeker mee aan de slag!

Is een EMB bloedtest betrouwbaar?

Zo nu en dan hoor je ook kritiek van mensen dat zo’n test niet betrouwbaar kan zijn omdat je door middel van een vingerprikje niet nauwkeurig inzicht zou kunnen hebben in je algehele gezondheid. Ik heb het hier uitgebreid met Stella over gehad en zij geeft (naar mijn mening terecht) aan dat test de nauwkeurig genoeg is om richting te geven aan het verbeteren van de gezondheid van cliënten. Het geeft aanknopingspunten waar verder op ingezoomd kan worden waar nodig.

Ja, een ontlastingsonderzoek in het ziekenhuis zal meer informatie geven over bijvoorbeeld je darmflora in vergelijking met een afname van een vingerprik. Maar in veel gevallen zijn gezondheidsklachten al te verhelpen door een simpele verandering zoals bij mij het slikken van een vitamine B12 tablet. Blijkt nu dat de waarden van bijvoorbeeld je darmflora heel laag zijn en mocht het aanpassen van voeding of het slikken van een supplement niet helpen? Dan wordt altijd doorverwezen naar een specialist voor verder onderzoek.

Mijn conclusie

Kortom, het heeft mij een overzichtelijk beeld gegeven van welke vitaminen, mineralen etc. in mijn lichaam een boost zouden kunnen gebruiken. Stella heeft mij met haar persoonlijke en gerichte advies super goed bij geholpen. Bedankt! Ik kan en ga hier zeker mee aan de slag.

Heb je nog vragen over de EMB-bloedtest? Klik hier om naar de website van Fit by Stella te gaan. Je mag haar ook altijd een berichtje sturen via haar Instagram als je nog iets wilt weten!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: JIPS weekdagboek #141 – Jipsanders.com

Geef een reactie