5x hier ga ik op letten tijdens mijn eerste marathon!

Tijdens mijn marathontrainingen van de afgelopen maanden heb ik ervaren wat wel of juist niet voor mij werkt. Daarnaast heb ik aan tien verschillende marathon finishers om hun grootste tip gevraagd. Op basis van mijn eigen ervaringen en alle ontvangen adviezen heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt van dingen waar ik tijdens mijn marathon op wil gaan letten. Ben je benieuwd? Lees dan snel mee!

1. Mijn eigen ding blijven doen…

Tijdens vorige hardloopwedstrijden heb ik gemerkt dat ik onzeker kan worden van de voorbereidingen van andere lopers. Zo had ik bijvoorbeeld een keer gekozen voor een kort hardloopbroekje en zag ik vervolgens bijna iedereen in een lange broek. Op zo’n moment heb ik de neiging mijn plan te veranderen maar dit wil ik tijdens mijn marathon niet gaan doen omdat ik natuurlijk zelf het beste weet wat ik fijn vind. Oftewel, ik blijf logisch nadenken en lekker mijn eigen plan volgen!

2. De afstand in blokken bekijken!

Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat 42,2 kilometers een lange afstand is. Soms denk ik ook nog steeds: ‘Waarom wilde ik dit ook alweer doen?!’ Om het mezelf mentaal een beetje makkelijker te maken, deel ik de afstand op in verschillende blokken. Zo focus ik mezelf eerst op de halve marathon (21.2 kilometers) en kijk ik op dat moment pas verder tot de 30 kilometer en vervolgens die laatste tien… Op deze manier zie ik het iets minder als een onmogelijke afstand.

3. Niet te veel doen op de dag ervoor…

Ik ben nog niet eerder in Berlijn geweest maar hoor veel verhalen dat het een hele mooie stad is! Ik zou dan ook graag op pad willen gaan om een aantal bezienswaardigheden te bekijken maar ik weet ook dat je op zo’n dag eigenlijk altijd meer stappen zet dan dat je denkt. Om deze reden wil ik naast bovenstaande doelen ook bewust met mijn energie omgaan in de dag(en) voor de marathon. Ik ga natuurlijk wel wat dingen gaan bekijken maar ik wil niet als een toerist de hele stad door slenteren. Ik kan natuurlijk altijd op een later moment terugkomen om de stad nog eens goed te bekijken!

4. Voldoende eten en drinken.

Tijdens mijn langste duurloop dacht ik na twintig kilometer verzuring in mijn benen te voelen. Mijn trainer vertelde mij dat dit geen verzuring is aangezien je dat alleen kunt ervaren tijdens bijvoorbeeld explosieve trainingen met sprintjes. Het vermoeide gevoel in mijn benen is waarschijnlijk gerelateerd aan een lage koolhydraatvoorraad waardoor mijn lichaam was overgegaan op vetverbranding. Om dit gevoel in mijn benen te voorkomen wil ik tijdens de marathon bewust genoeg eten en drinken. Ook al denk ik op dat moment zelf dat ik geen honger of dorst heb…

5. Niet te snel van start gaan!

Ik merk tijdens hardlooprondes dat ik echt de tijd nodig heb om op te starten. De eerste vijf tot tien kilometers heb ik vaak moeite met mijn ademhaling en last van zware benen. Vervolgens kom ik vaak op een punt waarbij ik een fijn tempo vind en meestal later ook nog kan versnellen. Dit wil ik ook gaan toepassen tijdens mijn eerste marathon. Of zoals mijn trainer mooi kan zeggen: ‘Start rustig zodat je sterk kan finishen!

Ben jij nu net als ik aan het trainen voor een hardloopwedstrijd? Dan heb ik een leuke challenge voor je! In samenwerking met #BrooksBestFest daag ik je uit om je laatste kilometer sneller te rennen dan je eerste! Uit eigen ervaring weet ik dat het door alle toeters en bellen langs de kant lastig kan zijn om tijdens een wedstrijd rustig te starten. Het is natuurlijk zonde als je hierdoor na een aantal kilometers al veel energie kwijt bent geraakt. Om deze reden denk ik dat dit een mooie challenge is om aan deel te nemen! Dusssss rustig starten en sterk finishen’! Wie doet er met me mee?

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
 1. lorevanhoof 20 september 2019 11:31

  ik hoop dat ik mee doe op 29 september met rustig starten en sterk finishen! Ik loop dan een marathon in Buggenhout:p Lekker dichtbij en niet te druk, maar ik loop hopelijk niet te hard van stapel!:)

 2. Marieke 20 september 2019 13:06

  Nog een tip: vergeet niet om je heen te kijken tijdens de Berlijn marathon 😉 Ik was soms zo gefocust dat ik vrij weinig van het parcours zag.
  En als je energie wilt besparen en toch wat van de stad wilt zien: wij hadden vorig jaar fietsen gehuurd en zijn daarmee eerst naar de Expo gegaan en vervolgens konden we al fietsend nog superveel van de stad zien!

  Heel veel succes (en plezier!) in Berlijn

 3. Remy 20 september 2019 16:50

  Tip 2 stopt bij 40km…… dan moet je nog 2.2?

 4. Mascha 22 september 2019 08:30

  Ik ga 10k lopen over twee weken bij de Singelloop. Gisteren de 10k in Disneyland Parijs gelopen. Bizarre ervaring. Maar zoo zoo blij dat ik hem lekker uit liep. Al was ik wel moe aan het einde en kon ik niet meer echt versnellen. Dus over 2 weken ga ik zeker proberen rustig te starten en sterk te eindigen. *digitale high five*

Geef een reactie