De Berlijn marathon is voorbij, wat nu?

De eerste dagen na de marathon had ik vooral heel erg veel spierpijn maar was ik ook snel moe en had ik continu honger… Nu is het weer een weekje later, ben ik nog steeds niet helemaal hersteld maar gaat het de goede kant op.

Mijn marathonavontuur in Berlijn is voorbij. In deze blog vertel ik je over mijn sportieve plannen voor de komende periode. Lees je mee?

Even een stapje terug

Zoals je misschien weet, voelde ik tijdens mijn laatste trainingen voor de Berlijn marathon regelmatig een zeurende pijn in mijn knie. Na een bezoekje aan mijn fysio bleek mijn knie lichtelijk overbelast te zijn door alle kilometers die ik de afgelopen weken gemaakt had. Om deze reden kies ik er nu voor om na de marathon het hardlopen even op een laag pitje te zetten. Dit betekent dat ik de komende twee maanden wat minder hardlooprondjes ga maken dan voorheen.

Verandering van mindset

Daarnaast wil ik voor even mijn mindset qua hardlopen veranderen. De afgelopen tijd heb ik fanatiek getraind aan de hand van een schema. Hierbij was vooraf duidelijk hoeveel kilometers ik moest rennen in welk tempo. Het volgen van een hardloopschema in de aanloop van een wedstrijd is mij goed bevallen maar de komende tijd wil ik weer even hardlooprondjes op gevoel gaan lopen. Oftewel, ik ga lopen wanneer ik zin heb en bekijk ter plekke hoe ver ik ga lopen en in welk tempo. Ook qua mindset doe ik dus even een stapje terug om later weer met extra motivatie te kunnen knallen!

Dit heb ik gemist:

Ongeveer twee maanden voor mijn marathon besloot ik te stoppen met het trainen met gewichten. Met de reden dat de spierpijn die ik hiervan kreeg niet bevorderend werkte voor mijn hardlooptrainingen. Ik deed wel regelmatig een krachttraining maar dan voornamelijk met eigen lichaamsgewicht voor het versterken van mijn rompstabiliteit. Dit was voor de afgelopen periode prima maar ik merk nu wel dat ik het trainen met gewichten gemist heb en dit graag weer wil oppakken. De komende tijd duik ik dus een aantal keren per week de sportschool in om te squatten, bankdrukken, deadliften enzovoorts. Laat die spierpijn maar komen, haha!

Concrete hardloopplannen

Afgelopen week plaatste ik deze Instagrampost met de vraag aan jullie wat een leuk nieuw hardloopdoel voor mij zou kunnen zijn. Ik kreeg veel reacties met leuke ideeën. Uiteindelijk heb ik besloten dat ik ergens in het voorjaar van 2020 weer een halve marathon wil lopen. Met hopelijk een nieuw personal best! (Mijn PR op de halve marathon is nu: 1:48:17). Weet jij een leuke halve marathon rond maart/april 2020? Laat me dit weten via mijn Instagram of in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 6 comments for this article
 1. Kim 16 oktober 2019 12:59

  Succes met je nieuwe plannen ??‍♀️?? De halve marathon van Leiden!! Wel pas begin mei maar extra kans op lekker weer ☀️

 2. Lieke 16 oktober 2019 13:30

  Venloop! Ik ren dan ook weer de 21.1!;)

 3. Heidi 16 oktober 2019 13:54

  Stevensloop! Maar dat wist je vast al;)

 4. Madeleine 16 oktober 2019 14:19

  Ik zou er een thuiswedstrijd van maken: de Stevensloop op 22 maart!

 5. Inge 17 oktober 2019 12:58

  Venloop halve marathon, op 29 maart!

 6. Martine 28 november 2019 06:44

  Vuurtorenloop op Vlieland, echt een aanrader!

Geef een reactie