10x zo blijf ik gemotiveerd om te sporten!

Trainen voor een marathon, fitnessen in de sportschool, fietsen of zwemmen. Ik vind het heerlijk om sportief bezig te zijn maar ik heb ook (net als vele anderen) niet altijd de motivatie om mezelf in het zweet te werken. Een aantal dingen helpen mij om voor de langere termijn gemotiveerd te blijven om te sporten. Heb je moeite met het vinden van motivatie? Of ben je gewoon benieuwd naar de dingen die voor mij helpend zijn? Lees dan snel verder! 😉

1. Begin klein

Ging je voorheen eigenlijk nooit naar de sportschool? Ga dan niet opeens super fanatiek vijf keer in de week sporten. Uit ervaring kan ik zeggen dat grote veranderingen moeilijker zijn om vol te houden. Om het zowel mentaal als fysiek vol te houden kun je bijvoorbeeld eens beginnen met twee trainingen in de week. Gaat dit goed en smaakt het naar meer? Dan kun je dit altijd nog verder uitbouwen.

2. Stel een realistisch doel

Deze tip is voor mij het meest helpend. Zodra ik een doel voor ogen heb, kan ik mezelf eerder toezetten om te gaan sporten. Zo schrijf ik mij regelmatig in voor een hardloopwedstrijd maar stel ik soms ook een doel zoals ‘komende maand ga ik 3 x per week naar de sportschool voor een krachttraining’. Op deze manier weet ik waar ik het voor doe waardoor ik eerder de deur uit ga!

Werk je fulltime? Heb je daarnaast ook nog de zorg voor anderen? Een tijdrovende hobby? Andere prioriteiten? Denk realistisch na over een sportpatroon en doel dat haalbaar voor jou is. Het moet natuurlijk wel realistisch zijn!

3. Beloon jezelf

Heb je dan dat ene doel bereikt? Gun jezelf die ene paar schoenen die je al zo lang wilt hebben. Ga uiteten bij je lievelingsrestaurant of kies voor een relax dagje bij de sauna samen met je vriend(in). Door jezelf te belonen houd je het leuk voor jezelf én is het makkelijker vol te houden.

4. Sport samen

Wanneer je afspreekt om met een sportmaatje te gaan trainen, heb je extra motivatie om de deur uit te gaan. Want je kunt je maatje natuurlijk niet alleen laten gaan! Ga samen een rondje rennen en bespreek de zoetsappige roddels van afgelopen stapavond of evalueer de aflevering van jullie favoriete Netflixserie. Wedden dat het rondje sneller voorbij gaat dan wanneer je alleen gaat sporten. Ben eerlijk naar elkaar en probeer te bedenken hoe je elkaar gemotiveerd kunt houden. Bundel jullie krachten zodat jullie samen kunnen knallen!

5. Houd progressie bij.

Soms komt er zo’n momentje dat je het eventjes niet meer ziet zitten. Je hebt gewoon even geen zin, het is druk op je werk of je bent niet helemaal lekker. Ga dan niet te lang zitten balen maar kijken terug naar wat je al hebt bereikt! Op deze manier zal het gemakkelijker zijn om weer vooruit te kijken. Zo houd ik mijn hardlooprondjes bijvoorbeeld bij via de app ‘Strava’ maar kun je ook je krachttraining bijhouden met een lijstje van oefeningen, gewichten en herhalingen. Door het inzien van de vooruitgang die ik boek, blijf ik gemotiveerder om door te gaan.

6. Ga op zoek naar een sport die jij leuk vindt

Kost het je iedere keer heel veel moeite om te gaan sporten? Misschien is wat je doet dan gewoon niets voor jou! Dat iedereen om je heen in de sportschool staat voor een krachttraining betekent niet dat jij dit ook moet doen. Probeer eens wat andere sporten uit en ga op zoek naar iets wat bij jou past want er is zoveel meer! Denk aan Zumba, Spinning, dansen, zwemmen, squashen, Xcore, yoga en ga zo maar door. Geloof me, als je iets leuk vindt, dan zal je de motivatie om te gaan sporten een stuk sneller vinden!

7. Plannen

Aan het begin van iedere week kijk in mijn agenda wanneer ik tijd heb om te sporten. In mijn notities in mijn telefoon maak ik vervolgens een planning van wat ik wanneer ga doen. Door vooraf mijn workouts in te plannen voorkom ik dat ik voor onverwachtheden kom te staan.

8. Kies voor vaste sportmomenten

Oftewel: maak er een gewoonte van. Zo vind ik het heerlijk om mijn dag te beginnen met een workout zodat ik erna met een voldaan gevoel aan mijn dag kan beginnen! Doordat ik van sporten een gewoonte heb gemaakt, ben ik hier mentaal op ingesteld. Hierdoor hoef ik mezelf niet steeds over te halen om te gaan.

9. Denk aan dat gevoel achteraf.

Soms heb ik gewoon écht geen zin om te sporten, bijvoorbeeld na een drukke werkdag terwijl het grijs en grauw weer is buiten. Op dit soort momenten focus ik heel erg op hoe ik mij zou voelen ná de workout. Ik weet namelijk dat de bank dan nog lekkerder ligt waardoor ik dan toch nog net genoeg motivatie kan vinden om de deur uit te gaan.

 

10. Deel je workout!

Ik deel zelf wekelijks mijn workouts via social media maar raak ook regelmatig geïnspireerd door anderen.  Zodra iemand bijvoorbeeld een motiverend plaatje online zet, dan denk ik KOM OP JIP. Nu is het jouw beurt!

Door bovenstaande 10 punten blijf ik gemotiveerd om te sporten. Heb jij nog een andere goede tips die ik aan dit lijstje kan toevoegen? Laat dit me dan weten in een reactie of via mijn Instagram @jipsanders zodat iedereen kan gaan knallen!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie