3x mijn favoriete recepten met pompoen.

In de herfst kook ik graag met pompoen! Ik gebruik dit ingrediënt bijvoorbeeld in een schotel of als onderdeel van een lekkere soep. In deze blog deel ik mijn 3 favoriete recepten met pompoen. Lees (en kook) je mee? 🙂

Ik benoem opzettelijk geen hoeveelheden van ingrediënten omdat ik dit zelf op gevoel doe. Ik gebruik hoeveel ik nodig denk te hebben en gebruik af en toe iets meer van iets dat ik lekker vind, zo pas ik recepten aan op mijn persoonlijke voorkeur. Voordat ik ga beginnen met delen van de recepten, wil ik nog een handige tip met jullie delen voor het snijden van de pompoen: prik met een vork gaatjes in de pompoen en leg deze voor ongeveer 8 minuten in de magnetron. Hierdoor wordt de pompoen zacht en kun je ‘m veel gemakkelijker snijden! Geloof me, dit scheelt een hoop tijd in de keuken.

1. Pompoenschotel met pesto

Dit eerste recept heeft als hoofdingrediënt pompoen en vind ik heerlijk op koude dagen!

Ingrediënten:
– Een(fles) pompoen
– Een scheutje tomatensaus
– Pesto 
– Hüttenkäse
– Kikkererwten
– Ui
– Een handje spinazie
– Een handje rucola

– (Olijf)olie voor in de pan
– Peper en zout

Zo maak je het: Haal de pompoen uit de magnetron (zie mijn tip bovenaan dit artikel), en snijd deze samen met een ui in stukjes. Verwarm een beetje (olijf)olie in een diepe pan en doe hier de ui en stukjes pompoen in. Wanneer de ui glazig wordt, doe je er de volgende ingrediënten bij: een flinke scheut tomatensaus, pesto, hüttenkäse en een handje spinazie. Laat dit prutje voor ongeveer 20 minuten sudderen op een laag vuurtje en roer het tussendoor een aantal keren om. Als de pompoen zachtgekookt is, kun je de kikkererwten bij het mengsel voegen. Breng het mengsel op smaak met wat peper en zout en klaar is je bord vol met groentjes!

2. Risotto met pompoen en geitenkaas

Ingrediënten:
– risotto rijst
– een bouillonblokje
– (fles)pompoen
– geitenkaas
– ui
– champignons
– brood
– knoflook
– peper en zout

Zo maak je het: Haal de pompoen uit de magnetron (zie tip bovenaan dit artikel) en snijd deze in stukjes. De helft van de pompoen besprenkel je met wat olijfolie, peper en zout en zet je voor ongeveer 30 minuutjes op 200 graden in de oven. De andere helft van de pompoen kook je 10 minuutjes totdat je deze stukjes kunt pureren met een staafmixer (dit wordt de saus voor door de risotto). Ondertussen laat je een scheutje (olijf)olie in de pan warm worden, snijd je de ui, knoflook en champignons en doe je deze in de pan. Hierbij voeg je de risotto, een bouillonblokje en steeds een beetje water toe tot de risotto de juiste dikte heeft (Het is belangrijk dat je tussendoor goed blijft roeren). Eventueel kun je de risotto nog meer op smaak brengen met peper en zout.

Vervolgens zet je nog een pannetje op het vuur waarin je weer een scheutje olijfolie laat warm worden. Vermaal een sneetje brood in een mixer en bak deze kruimels in het pannetje totdat het krokant wordt, let op! Blijf goed roeren op een laag vuurtje want de broodkruimels verbranden snel! Voeg de gepureerde pompoen toe aan de risotto en groenten in de pan en roer dit allemaal door elkaar. Schep de risotto op een bord en beleg met de volgende toppings: stukjes pompoen uit de oven, plakjes geitenkaas en een handje krokante broodkruimels. Je staat er even voor in de keuken, maar geloof me: dan heb je ook wat!

3. Pompoensoep met geroosterde kikkererwten

Ingrediënten:
– een (fles)pompoen
– 2 teentjes knoflook
– 1 ui
– 2 wortels
– olijfolie
– (groente)bouillon
– kikkererwten
– huttenkase
– zadenmix
– peper, zout en paprikapoeder

Zo maak je het: Zet een pannetje op het vuur en laat hierin een scheutje (olijf)olie warm worden. Snijd de knoflook, ui en wortel in stukjes en doe deze in de pan. Haal de pompoen uit de magnetron (zie tip bovenaan dit artikel) en snijd deze in stukken. Doe de stukken pompoen ook in de pan samen met een scheut bouillon. Laat het mengsel in de pan koken totdat de pompoen zacht is (dit duurt ongeveer 20 minuutjes). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Leg de kikkererwten op bakpapier op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en paprikapoeder. Laat de kikkererwten knapperig worden in de oven (200 graden ongeveer 20 minuten). Wanneer de pompoen zachtgekookt is, pureer je het mengsel in de pan met een staafmixer. Giet de soep in een leuke kom en garneer met knapperige kikkererwten, een handje zadenmix en eventueel nog wat peper en zout. Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete recept met pompoen? Laat het met weten! Zodat ik weer nieuwe receptjes kan uitproberen!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie