10x Dit heb ik geleerd van het rennen van een marathon.

Soms besef ik nog steeds niet helemaal dat ik het afgelopen jaar een marathon heb uitgelopen!? Deze toffe ervaring heeft mij zoveel verschillende dingen geleerd. In deze blog vertel ik hier graag meer over. Lees je mee?

Ik heb geleerd dat:

1. Je meer kan dan dat je denkt!

Ruim tweeënveertig kilometers aan één stuk door rennen?! De eerste keer dat ik daar überhaupt aan durfde te denken, zakte de moed me al in de schoenen. ‘Alsof ik dat ooit zou kunnen‘. Toen ik met Vifit Sports mee naar Berlijn mocht, was dit voor mijn gevoel een te grote kans om te laten liggen. Maar als ik heel eerlijk ben, had ik toen ik er ‘ja‘ tegen zei nog niet heel veel vertrouwen in.

Nu achteraf kan ik zeggen dat zowel je lichaam als je geest veel meer kunnen dan dat je denkt. Als je maar specifieke doelen stelt, het in stapjes opbouwt en de juiste instelling hebt. Dan kun je zover komen. Echt waar, geloof me!

2. Je niet bang hoeft te zijn als een ronde niet lekker gaat.

Een tweede dat ik geleerd heb de afgelopen maanden is dat je niet meteen hoeft te balen als een hardloopronde minder gaat. Ik heb verschillende rondes gelopen waarbij ik na 8 kilometer voor mijn gevoel geen stap meer vooruit kon zetten. ‘Hoe moet ik in hemelsnaam een marathon kunnen volbrengen?‘ Dacht ik op dit soort momenten. Mijn leerpunt is dat je soms gewoon je dag niet hebt. Niet getreurd, volgende training is weer een nieuwe kans om te knallen!

3. Intervalrondes lopen helpt met het verbeteren van je snelheid!

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik een gloeiende hekel heb aan intervaltrainingen. Kort gezegd: ik vind ze verschrikkelijk. Toch vertelde mijn trainer mij dat intervaltrainingen essentieel zijn voor het verbeteren van je hardloopprestaties. Nou dat heb ik gemerkt. Na het lopen van verschillende intervaltrainingen voelde ik me fitter en sterker worden en merkte ik dat ik een steeds betere conditie kreeg. Bij deze raad ik het je dus aan om minstens 1x per week een intervaltraining te doen als je jouw hardloopprestaties wilt verbeteren!

4. Nijmegen veel mooie hardlooproutes heeft!

Voorheen liep ik vaak een standaar rondje langs de Waal of door de Ooij. Maar doordat ik veel meer kilometers moest maken gedurende mijn marathonvoorbereiding werd ik die standaardrondjes al snel beu. Ik besloot andere richtingen op te lopen en ontdekte zo veel toffe plekken! (Psssst! In dit artikel deel ik je mijn 6 favoriete hardlooprondes in Nijmegen).

5. Luisteren naar je lichaam ontzettend belangrijk is!

Beter té voorzichtig dan een risico nemen’, was mijn instelling de afgelopen maanden. Ik was namelijk klaar met alle blessures en besloot nu écht te luisteren naar mijn lichaam. Had ik een klein pijntje? Ook al was het waarschijnlijk niets ernstigs, toch deed ik op zo’n moment een stapje terug. Zo stelde ik een hardlooptraining regelmatig uit, of verving deze door een uurtje fietsen of zwemmen. Ik denk écht dat ik het op deze manier voor mezelf een stuk makkelijker heb gemaakt! Goed luisteren dus.

6. Je niets anders moet doen op marathondag dan dat je normaal doet.

Toen de marathondag eenmaal was aangebroken, merkte ik dat ik lichtelijk doorsloeg in het treffen van de voorbereidingen. Ik nam het koolhydraten stapelen wel heel serieus en hoorde last-minute van andere hardlopers allemaal tips en trucjes. Gelukkig is het allemaal goedgekomen, maar wat ik wel écht geleerd heb, is om op zo’n marathondag niets anders te doen dan dat je normaal doet. Want wat voor de een goed werkt, hoeft niet per se voor jou het beste te zijn. Zo nam ik de ochtend voor de marathon een eigen ontbijtje uit Nederland mee, terwijl ik ontbeet in een hotel met een ontbijtbuffet dat ik nog nooit eerder zo uitgebreid had gezien…

7. Een marathon lopen een proces is.

Een aantal maanden heb ik toegeleefd naar de marathon en op zondag 29 september 2019 was eindelijk het moment daar. Ik was niet eens super zenuwachtig maar vooral blij dat ik eindelijk kon gaan lopen, waar ik al die tijd voor getraind had. Hoewel ik al die maanden zo gefocust was op die ene zondag. Zie ik achteraf steeds meer in dat het echt een proces is geweest. Het zijn namelijk vooral de marathontrainingen waar de meeste tijd en moeite in heeft gezeten.

8. Het helpt als je mensen om je heen ziet die het nóg/ook zwaar hebben.

Misschien heel erg, maar wat ik ook heb geleerd is dat het mentaal heel fijn is om te zien dat je niet de enige bent die het zwaar heeft. Sterker nog, stiekem vond ik het best fijn om te zien dat mensen het zwaarder hadden dan ik. Hierdoor dacht ik ‘kom op Jip, had kan nog veel erger‘ en liep ik steady door tot de finish!

9. Publiek langs de kant HEEL ERG helpend is!

Ik vond het in eerste instantie al héél fijn dat ik een aantal trouwe supporters vanuit Nederland had meegenomen. Maar tijdens het lopen van de marathon kwam ik erachter dat ik ook echt naar de punten toeleefde waar ze mij stonden op te wachten. Hoe je ook rent, bij een marathon zijn de laatste kilometers sowieso zwaar. Dat er dan rijen dik mensen langs de kant staan je toe te juichen, geeft je zoveel energie! Dit is niet te vergelijken met een rustig hardlooprondje door de bossen en brengt je zo veel verder!

10. Een runnershigh een heel fijn gevoel is!

Het bestaat echt: de runnershigh! Vooral tijdens mijn langere duurlopen liep ik regelmatig met een grote glimlach en kippenvel. Het gevoel van vrijheid vond ik heerlijk!

Dit waren mijn 10 leerpunten van het rennen van een marathon? Heb jij ook een marathon of andere ‘lange’ afstand gerend? Wat is jouw grootste leerpunt van dit avontuur? Laat me dit weten in een reactie!

Ben je benieuwd naar hoe mijn marathon precies ging? In dit artikel lees je een uitgebreid raceverslag van mijn marathon in Berlijn 2019!

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie