10 x mijn tips hoe je het hardlopen leuker kunt maken!

Ik moet toegeven dat ik de laatste tijd minder motivatie heb om te gaan hardlopen. Ik weet dat dat deels komt door het winterse weer (ik ben nou eenmaal een ‘mooi weer loper’). Daarnaast heb ik voor het eerst sinds lange tijd geen concreet hardloopdoel waardoor ik toch iets sneller op de bank blijf liggen… In dit artikel geef ik mijn 10 tips om het hardlopen net een beetje leuker te maken. Niet alleen om anderen te inspireren maar ook om mezelf weer even een motivatie boost te geven! Kun jij ook wel wat extra motivatie gebruiken? Lees dan snel verder! 

1. Loop met iemand samen

De roddels van de afgelopen stapavond, een nieuwe knappe collega of vakantieplannen… Met mijn hardloopmaatje kan ik eindeloos kletsen en dat is toch wel een stuk gezelliger dan wanneer ik alleen loop.

2. Maak een toffe afspeellijst

Ik stel regelmatig een nieuwe afspeellijst samen of download een luisterboek of podcast om mijn hardlooprondje nét wat leuker te maken!

3. Koop nieuwe hardloopspullen

De portemonnee vindt het misschien niet leuk als je dit te vaak doet, maar ik trakteer mezelf bijvoorbeeld ieder jaar op een nieuw paar hardloopschoenen. Ten eerste omdat goede schoenen heel belangrijk zijn en ten tweede omdat ik nieuwe spullen graag wil uitproberen. En dan dus eerder de deur uit ga! 🙂

4. Stel een doel

Sommige mensen hebben niet per se een doel nodig en lopen puur voor de ontspanning. Ik daarentegen moet een doel voor ogen hebben, wil ik de deur uit gaan. Dit helpt mij vooral mentaal omdat ik weet waar ik het dan voor doe.

5. Houd progressie bij

Ik loop tegenwoordig met een sporthorloge om mijn pols dat direct gekoppeld is aan mijn Strava account, maar ook zonder deze gadget kun je je rondes bijhouden via deze app (dan moet je wel je telefoon meenemen). Ik vind het interessant om te zien welke rondjes ik allemaal al gelopen heb, oftewel: terug te kijken op wat ik al bereikt heb!

6. Kies een mooie/nieuwe route

Voordat ik de deur uit ga stel ik mezelf altijd de volgende vraag: ‘Waar ik zin heb om te lopen?‘. Soms duik ik het liefst de natuur in, de andere keer loop ik liever door een woonwijk. Zo af en toe neem ik de tijd om een geheel nieuwe route uit te stippelen. Aangezien er dan wel een kans is dat ik een verkeerde afslag neem en verdwaal, moet ik mijn hardloopronde niet vóór een belangrijke afspraak plannen… HA-HA.

7. Beloon jezelf!

Heb je al heel de week zin in dat ene lekkere toetje? Of heb je echt zin om een hele avond te Netflixen? Spreek met jezelf af dat je die ene bak ijs, dat ene stukje brownie of die uren op de bank hebt verdiend na je hardlooprondje. Door jezelf te belonen houd je het ook leuker.

8. Kijk om je heen

Dit is een tip waar ik mezelf regelmatig aan moet herinneren. Soms heb ik geen zin om te lopen, ga ik (gelukkig) toch maar loop ik vooral met mijn hoofd naar beneden. Terwijl er vaak zoveel te zien is! Van wandelaars die voorbijkomen tot koeien in het weiland en van eendjes in het water tot sportievelingen op de fiets. De omgeving kan mooi zijn! Dus kijk om je heen.

9. Zorg voor variatie

Voor mijn marathonavontuur deed ik vrijwel altijd dezelfde training. De ene keer liep ik wat langer dan de andere keer, maar het was steeds op hetzelfde tempo een ronde van zo’n 5 tot 10 kilometer. De afgelopen maanden heb ik juist veel verschillende trainingen gedaan en geleerd dat je hier zoveel in kunt variëren! Door te blijven variëren houd ik het hardlopen leuker.

10. Volg andere hardlopers via social media

Soms zie ik een plaatje op Instagram langskomen met een foto en tekst zoals ‘heerlijk rondje gerend door de bossen!’. Als ik dat zie, denk ik dat gevoel wil ik ook en kan ik meer gemotiveerd raken om de deur uit te gaan.

Iedere persoon is natuurlijk anders maar ik heb gemerkt dat deze tips voor mij werken. Heb jij nog een andere goede tip die voor jou werkt? Laat het me weten!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: 6 x ‘leuke’ cardio workouts! – Jipsanders.com

Geef een reactie