Eetdagboekje december 2019: kerst!

Ik geef je een kijkje in mijn kerstdagen door middel van een nieuw eetdagboekje. Zo genoot ik van mijn nieuwe favoriete tapenade, maakten we zelf een Snickers taart(!) maar zorgde ik wel een beetje voor een balans met mijn ontbijtjes en lunches! Kijk je mee?

Kerstavond

Op kerstavond aten mijn vriend en ik gewoon lekker thuis op de bank. Nouja, niet helemaal ‘gewoon’ want we aten wel heel veel lekkers!

Voorgerecht: geroosterde stokbroodjes uit de oven met een truffeltapenade.

De Albert Heijn heeft een nieuwe tapenade: ‘roomkaas truffel’. Geloof me, dit wil je! Ik maakte er een voorgerechtje mee op kerstavond. Het gesneden stokbrood smeerde ik in met roomboter en bestrooide ik met een snufje zout voordat ik deze een aantal minuutjes in de oven deed. Hierdoor waren ze heerlijk krokant! Een laagje roomkaas truffel eroverheen en YUM!

Hoofdgerecht: Gevulde portobello met risotto.

Voor het hoofdgerecht vulde ik een Portobello met risotto. Gemaakt van onder andere knoflook, wijn en Parmezaanse kaas. Ook dit was smullen en dus keer een aanrader! We dronken er ook nog een lekkere witte wijn bij.

Nagerecht: Ben & Jerry’s, pepernoten en een kaasplankje…

Om deze eerste kerstmaaltijd af te sluiten nam ik Ben & Jerry’s in huis! De smaak ‘Chocolate cookie dough’ om precies te zijn. Na dit toetje aten we nog een zak pepernoten leeg en een aantal toastjes met kaas… Ja, we hebben de kerstdagen goed ingeluid!

Eerste kerstdag

Ontbijtje 1: Standaard havermoutje met banaan en kaneel.

Ik begon de eerste kerstdag met mijn standaard ontbijtje gemaakt van 40-50 gram havermout, 200 ml ongezoete amandelmelk, een handje rozijnen, een banaan, een snufje kaneel en eetlepel pindakaas. Hierna ging ik een uurtje sporten in de sportschool om weer wat ruimte vrij te maken voor de lekkernijen van deze dag! 😉

Ontbijtje 2: kwark met gebakken appel.

Na een fijne krachttraining at ik een soort van tweede ontbijt (ja, ik houd van ontbijtjes). Ik sneed een appel in stukjes en bakte deze in een pannetje samen met een scheutje honing, een handje rozijnen en havermout. Ik vind dit een lekkere winterse variant van een kwarkontbijt. Bak jij wel eens fruit in de pan?

Lunch: eiersalade als beleg.
Als lunch at ik een boterham en twee crackers met eiersalade. Niet vers of zelfgemaakt, maar gewoon uit een kant-en-klaar bakje ui de supermarkt.

Snack: chocolaatjes…

Stiekem gingen er iets meer chocolaatjes op dan ik doorhad… Zo lekker zijn deze! Ach, het is kerst!

Voorgerecht: zelfgemaakte huzarensalade.

Het voorafje van het kerstdiner van vandaag was een zelfgemaakte huzarensalade op een toastje met een gekookt eitje. Ik vond dit een heel lekker voorgerechtje!

Hoofdgerecht: allerlei groenten, aardappeltjes en vlees.

Daarna aten we allerlei groenten, aardappeltjes en andere lekkernijen die familie hadden gemaakt!

Nagerecht: Zelfgemaakte Snickerstaart en een kaasplankje!

Mijn vriend en ik hadden het toetje verzorgd: een Snickers taart voor de mensen die van zoet houden en een kaasplankje voor de liefhebbers van hartig… Ik proefde (natuurlijk) van allebei wat. 🙂

Tweede kerstdag

Ontbijtje 1: boterhammen met appelstroop als pre-running voer.

Deze dag wilde ik met een hardloopronde gaan lopen. Om deze reden at ik drie bammetjes met appelstroop. Dit vind ik namelijk een fijn ontbijtje voor het lopen.

Ontbijtje 2: kwark met gebakken appel en banaan

Na een fijne ronde van 12.5 kilometers at ik hetzelfde kwarkontbijtje als gisteren: met gebakken appel. Omdat ik best wel ver had gerend, voegde ik dit keer ook nog een banaantje en wat extra havermout toe.

Lunch: een omelet.

Ik merkte dat ik gelopen had, want: HONGER! Ik maakte een omelet van twee eieren met ui en wat veldsla. Ik deed er ten slotte nog een scheutje curry overheen.

Voorgerecht: overgebleven Snickers taart en een kaasplankje.

Er was nog wat over van onze zelfgemaakte Snickerstaart en omdat mijn ouders en broertjes ook wel wilden proeven, namen we dit stuk mee naar het tweede kerstdiner. Ook aten we nog wat kaasjes op toastjes als voorafje. Mijn favoriete kaasjes? Brie en Camembert!

Hoofdgerecht: (vega) gourmetten!

Het hoofdgerecht van vandaag was gourmetten! Zo nu en dan vind ik dat heel leuk om te doen. Ik at allerlei groenten, stokbroodjes met gesmolten kaas en andere tapenades en had lekkere svega gourmetmini’s om te bakken.

Nagerecht: ijs!

Als toetje at ik karamelijs en….

Nagerecht 2: Tony’s Chocolonelys

Ik kreeg van mijn lieve mama deze doos vol Tony’s mini’s! Uiteraard moest ik een aantal verschillende smaken proeven…

Toen zat mijn buikje toch echt vol, hopelijk heb jij net als ik heerlijke kerstdagen gehad! Leuk dat je weer mee hebt gekeken naar een eetdagboekje.

Liefs,
Jip