4x fouten die ik maakte tijdens mijn hardlooptrainingen.

De afgelopen jaren liep ik ongeveer twee keer per week een hardlooprondje, met als doel: ‘het uitlopen van een halve marathon in het najaar’. Eigenlijk deed ik in deze jaren maar wat. Ik liep vaak dezelfde rondjes, zonder na te denken over een beoogd tempo of doel van een training. Nu, flink wat kilometers en een marathonavontuur in Berlijn verder, heb ik door advies van mijn hardlooptrainer Michael heel wat dingen geleerd die ik achteraf gezien beter had kunnen doen. Omdat ik hier veel van geleerd heb, deel ik deze punten graag met jullie. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

(Onderstaande punten noem ik in dit artikel ‘fouten’, maar eigenlijk zie ik het meer als ‘leermomenten’ waarin ik mezelf heb kunnen verbeteren).

1. Ik liep mijn duurlopen te snel.

Te snel?! Ja, je lees het goed. Ik liep mijn duurlopen voorheen te snel. Het doel van het lopen van een langere afstand (oftewel: een duurloop), is je lichaam laten wennen aan de mate van inspanning. De focus ligt bij deze training dus niet op de snelheid. Omdat mijn tempo tijdens duurlopen relatief gezien ‘te’ hoog was, had mijn lichaam extra de tijd nodig om te herstellen. Hierdoor kon ik minder snel aan een volgende training beginnen. Denk dus na over was jouw doel is van een bepaalde hardlooptraining en pas je tempo hierop aan. Ik loop mijn trainingen met een tempo van ongeveer 6:00 minuten per kilometer.

2. Ik deed geen intervaltrainingen.

Duurlopen liep ik dus te snel, maar intervaltrainingen daarentegen skipte ik volledig. De reden hiervoor is heel simpel: ik haat intervaltrainingen! Even voor de duidelijkheid: bij een intervaltraining wissel je een korte periode op ‘snel’ tempo (hoge intensiteit) af met een korte periode ‘rustig’ joggen of wandelen (lage intensiteit). Door deze trainingsmethode toe te passen laat je je lichaam wennen aan een hoge trainingsintensteit, waardoor je jouw conditie en snelheid verbetert.

Toen ik tijdens mijn marathontrainingen (in opdracht van mijn trainer) voor het eerst intervaltrainingen deed, merkte ik al na een paar rondes verbetering! Ik liep mijn rondjes makkelijker en sneller. Kortom, doe zo nu en dan een intervaltraining! (In deze blog geef ik een aantal concrete voorbeelden van zulke trainingen).

3. Ik at en dronk niet of te weinig tijdens het hardlopen.

Vóór een hardloopronde at en dronk ik wel voldoende, maar tijdens het rennen vrijwel nooit. Wanneer je maximaal 60 minuten loopt, is dit niet zo erg. Maar wanneer je langer loopt, is het van belang je lichaam aan te vullen. Hierbij is het ook belangrijk dat je op tijd eet en drinkt, want als je het tijdens het lopen aan je lichaam begint te merken, is het vaak al te laat en een hongerklop niet meer te voorkomen. (Ik at tijdens langere trainingen gelletjes en/of energierepen en dronk water).

4. Ik gaf ruimte aan negatieve gedachten.

De eerste paar kilometers heb ik vaak last van negatieve gedachten die door mijn hoofd spoken. Ik ga dan bijvoorbeeld twijfelen over of ik wel genoeg uitgerust ben voor de training, of ik denk alleen maar na over hoe lang ik nog moet rennen. Waneer ik iets langer loop, vind ik meestal een fijn tempo en besef ik weer waarom ik hardloop zo fijn vind. Door hier bewust van te zijn, probeer ik minder ruimte te geven aan die negatieve gedachten. Het hardlopen blijft nou eenmaal ook een mentaal spelletje…

Dat waren mijn 4 ‘fouten’ die ik voorheen maakte tijdens het hardlopen, en waar ik nu van geleerd heb. Herken jij iets van jezelf? Of heb jij nog een ander goed leerpunt die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat het me weten in een reactie! 🙂

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Kaya 7 januari 2020 21:21

    Leuke blog ! ,Waar is je sportkleding van ? ?

Geef een reactie