Mijn mening over de weegschaal…

Afgelopen week ontving ik van Coolblue een nieuwe weegschaal om te testen. Namelijk, de Medisana BS 436 Connect. Deze weegschaal meet niet alleen je gewicht, maar ook andere gegevens, die je via Bluetooth kunt doorsturen naar een app op je telefoon. In dit artikel geef ik je niet alleen mijn mening over dit product, maar ook over het wegen op een weegschaal in het algemeen. Lees je mee?

‘Ik vind het rete-interessant!’

Ook al heb ik zelf op sportief gebied niet per se een lichamelijk doel voor ogen, ik vind het hebben van zo’n weegschaal rete-interessant! Waarom? Omdat ik het tof vind om inzicht te hebben in wat een bepaalde trainingsperiode met mijn lichaam doet.

Tijdens mijn marathonvoorbereidingen had ik bijvoorbeeld het idee dat ik ondanks alle hardlooptrainingen juist wat was aangekomen. Omdat ik meer energie verbruikte, at ik ook grotere en meer maaltijden. De afgelopen tijd lag mijn focus juist weer op krachttrainingen in de sportschool, omdat ik dat nu leuker vind om te doen. Ik heb dan ook het idee dat ik de afgelopen periode juist wat meer in spiermassa ben aangekomen. Kortom, veranderingen in mijn lichaam vind ik heel interessant om te volgen!

‘… doorslaan’.

Daarnaast kan ik ook begrijpen dat wanneer je een weegschaal in huis hebt (en je jezelf dus ieder moment kunt wegen), je erin kan doorslaan. Gewicht verliezen als lichamelijk doel kan motiverend werken, maar ik denk ook dat je moet proberen niet te veel te focussen op de getalletjes. Het gaat er tenslotte om hoe jij je mentaal en fysiek voelt.

De Medisana BS 436 Connect

De Medisana weegschaal (van Coolblue) vind ik een tof product omdat het niet alleen je gewicht meet, maar ook je vetpercentage, vochtgehalte, spier- en botmassa. Bovendien kun je alle gegevens digitaal bijhouden in een app op je telefoon. Waardoor je meer inzicht kunt krijgen in veranderingen (op lang termijn). Je kunt de weegschaal koppelen aan acht verschillende personen. Wanneer je erop gaat staan, herkent ‘ie jou automatisch.

Wel ben ik van mening dat je altijd kritisch moet blijven kijken naar gegevens verkregen vanuit zulke metingen. Ik vroeg mezelf namelijk af hoe een weegschaal binnen enkele seconde al deze meetresultaten kan vaststellen?! Na wat uitgebreider onderzoek, lees ik dat dit wordt gedaan door middel van bio-impedantie. Er wordt een klein elektrisch stroompje via de blote voeten naar het lichaam gestuurd. Vet, bot, vocht en spieren bestaan uit verschillende weerstanden. Het elektrische stroompje kan deze weerstanden meten, van waaruit resultaten vastgesteld worden. Hiermee kan het veranderingen in lichaamssamenstellingen vaststellen, echter blijkt wel dat kleine veranderingen met grote voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd (Weijs, P., 2010).

Al met al, ben ik van mening dat een weegschaal interessant inzicht kan geven in lichamelijke veranderingen, maar probeer je wel bewust te zijn van het feit dat het een hulpmiddel blijft.

Op zoek naar meer informatie? Hier vind je meer informatie over de Medisana weegschaal van Coolblue!

Liefs,
Jip

Bron:
– Weijs, P. (2010). Bio-impedantiemeting in de eerste lijn: geschikt of ongeschikt?. Ned Tijdschr voor Voeding & Diëtetiek65 (1).
Advertisement

be the first to comment on this article

Geef een reactie