5 dingen die mij helpen om ‘gezonder’ te leven.

Een ‘gezonde’ levensstijl ziet er voor iedereen anders uit. In deze blog leg ik uit welke invulling ik hier aan geef en vertel ik over de vijf dingen die mij hierbij helpen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Een ‘gezonde’ levensstijl betekent voor mij dat ik me over het algemeen fit, energiek en positief voel. Vanuit een ‘gezonde’ basis (qua voeding, beweging, slaap en mentaliteit), geniet ik zo nu en dan van bijvoorbeeld ‘minder gezonde’ maaltijden en nachtjes in de kroeg… Kortom, ik volg een balans waar ik mij goed bij voel. Onderstaande punten helpen mij hierbij:

1. Ga op zoek naar ‘leuke’ beweging.

Het eerste punt heb ik al vaker benoemd, maar blijft naar mijn mening belangrijk. Kies voor een sportieve bezigheid die JIJ leuk vindt. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het mij lukt om 3-5 keer per week te sporten. Dit heeft misschien deels met discipline te maken, maar daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om sportief bezig te zijn. Is sporten in een fitnesszaal nou niets voor jou? Dan kun je natuurlijk ook baantjes zwemmen in het zwembad, een uurtje wandelen in de buitenlucht of een lesje Zumba doen met je vriendin… Kortom, er zijn zoveel mogelijkheden!

Maak het jezelf niet te moeilijk door jezelf te dwingen iets te doen wat jij eigenlijk niet leuk vindt, maar ga op zoek naar sportieve activiteiten die meer bij jou passen. Zo houd je het ook langer vol om sportief bezig te blijven en voelt het minder als ‘moeten’.

2. Gezonde basis opties voeding.

Ook voor mij was het soms even zoeken. Wat vind ik lekker? Waar wordt mijn lichaam blij van? Ondertussen heb ik een voedingspatroon gevonden dat bij mij past. Ik zorg ervoor dat mijn standaard maaltijden ‘voedzaam’ zijn, en kies daarnaast af en toe voor een wat ‘minder voedzame’ maaltijd. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van standaard ‘voedzame’ maaltijden die ik lekker vind:

  • Ontbijtjes: een havermoutje of kwark met fruit.
  • Tussendoortjes: een plak bananenbrood, een stuk fruit, rijstwafels met hüttenkäse/hummus.
  • Lunch: volkoren boterhammen met beleg zoals hummus, vegetarische filet, ei en/of komkommer.
  • Avondeten: (zoete) aardappeltjes/wraps/pasta/rijst in combinatie met groenten en een vega burger/falafel/bonen.
  • Avondsnacks: bakje kwark, rijstwafels met pindakaas, stukje pure chocolade.
  • Drinken: water, thee, 0% ranja, cola zero.

3. Plannen

Door te plannen ervaar ik meer rust in mijn hoofd en kom ik ook in drukke tijden toe aan zowel sociale als sportieve activiteiten! Aan het begin van iedere week kijk ik naar welke dagen ik wil/kan sporten en welke dagen ik het juist rustig aan wil doen. Ik maak deze planning in de notities van mijn telefoon. Hieronder zie je twee voorbeelden van hoe een planning van mij er uit kan zien:

* Dit schema vind ik fijn om aan te houden. Dit betekent niet dat dit ‘het beste’ sportschema is dat je kunt volgen.

4. Goed slaapritme

Dit punt is natuurlijk logisch, maar ook zo belangrijk voor als ik mij fit wil en energiek wil voelen. Om deze reden probeer ik in ieder geval doordeweeks op tijd in bed te liggen. Ook helpt het mij om in de avond op tijd mijn telefoon weg te leggen en de dag af te sluiten met een aantal bladzijdes lezen in een boek.

5. Soms een stapje terugnemen.

Behalve ritme en regelmaat houd ik er ook van om mezelf een keer lekker te laten gaan. Denk aan een borrel met iets te veel wijntjes of een gezellig huisfeestje dat opeens tot in de vroege uurtjes doorgaat in de stad… Door mij soms even helemaal te laten gaan, heb ik erna weer motivatie om het met een frisse start op te pakken.

Wat helpt jou om je fit te laten voelen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Rachel Kromdijk 14 februari 2020 09:59

    wat heb je dit goed omschreven, zelf ben ik momenteel aan het rolschaatsen, dansen en hoelahoepen. Ook zou ik yoga erbij willen pakken om relaxed te worden na een heftige workout!

Geef een reactie