Mijn 7 favoriete vegetarische dinerrecepten

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Deze campagne wordt ingezet om anderen te inspireren en motiveren vaker een dagje geen vis of vlees te eten. Waarom? Omdat dit een enorm positieve impact heeft op dier en milieu. Eet je één week geen vlees? Dan bespaar je volgens deze campagne 130 liter water, 76 kilometer autorijden én 770 gram dierenvlees.

Ik was al geen grote vleesliefhebber en heb een paar maanden geleden besloten om te proberen helemaal geen vlees meer te eten. Deze keuze heb ik gemaakt omdat het voor mij dus een kleine moeite is, terwijl het zoveel beter is voor ons milieu. Daarentegen wil ik mezelf geen vegetariër noemen omdat ik me hier op dit moment goed bij voel. Heb ik over een maandje echt een keer zin in een portie bitterballen terwijl ik in de zon op het terras zit? Dan kan ik er bewust voor kiezen. Daarnaast eet ik zo af en toe nog een stukje vette vis. Kortom, ik eet zo goed als vegetarisch en hoop jullie in dit blogje te kunnen inspireren met mijn favoriete vega diner recepten! Kijk je mee?

1. ‘Vegetarisch AVG’tje’

Wekelijks eet ik een ‘vegetarisch AVG’tje’ zoals ik het zelf noem. Dit maak ik meestal met zoete aardappelfrietjes uit de oven en een bakje appelmoes. Ik kies er een lekkere vega burger bij en wissel verschillende groenten af zoals worteltjes, sperzieboontjes, broccoli en dus dit keer bloemkool. Super makkelijk klaar te maken en erg lekker.

2. Pasta pesto met zongedroogde tomaatjes

Ook al ben ik geen student meer, ik maak nog geregeld een pasta pesto. Hoewel ik voorheen standaard kip of tonijn aan dit recept toevoegde, maak ik het nu klaar met andere ingrediënten zoals zongedroogde tomaatjes, olijven, geraspte kaas en/of pijnboompitjes. Door deze smaakmakers mis ik geen vlees of vis bij dit gerecht.

3. Mexicaanse wraps met rulgehakt


Wraps vind ik altijd een goed idee want ook dit gerecht is makkelijk klaar te maken en lekker zonder vlees. Je kunt er verschillende groenten in doen met een sausje of zoals ik het ook vaak maak in Mexicaanse variant: rulgehakt, tomaten, maïs, zwarte bonen, komkommer, avocado, ijsbergsla en chilisaus. YUM!

4. Pitabroodjes met zelfgemaakte falafel


Met falafel kun je mij ook erg blij maken. Wist je dat dit ook super makkelijk zelf te maken is? Ik mix de volgende ingrediënten door elkaar: kikkererwten, ui, komijnkruiden, kurkuma, paprikapoeder, olijfolie, peper, zout, meel/bloem/havermout. Ik maak balletjes van dit mengsel en bak deze in olijfolie in de pan. Doe ze in een pitabroodje met wat sla en knoflooksaus et voilà! Je hebt een easy vega maaltijd!

5. Couscoussalade met basiswokstukjes

Ook vul ik regelmatig een bak met couscous en verschillende groentjes. In de zomer maak ik dit vaak met frisse groenten zoals komkommer, tomaat, paprika en avocado. De variant die ik op dit moment erg lekker vind, maak ik met de volgende ingrediënten: couscous, een grote eetlepel hummus, aubergine, ui, champignons, avocado en eventueel vegetarische basiswokstukjes (van de Appie). Soms doe ik hier ook nog geitenkaas en/of rozijnen bij. Oftewel, je kunt het zo lekker maken als dat jij het wilt hebben!

6. Magioni pizza 

Een Magioni pizza blijft voor mij een perfecte oplossing voor wanneer ik zin heb in comfortfood, maar niet té vet en ongezond wil eten. Ik beleg deze vaak met tomatensaus, verschillende groenten en kaas. Maar de afgelopen keer maakte ik een variant met hüttenkäse, geitenkaas, honing en walnoten en ook dat was smullen! Je kunt hier genoeg mee variëren. #VegetarischeTipvanJip

7. kikkererwtensalade

Last but not least, vind ik geroosterde kikkererwten uit de oven ook erg lekker. Ik besprenkel deze met olijfolie en paprikapoeder en doe dit voor ongeveer een kwartiertje in de oven voor 180 graden. Hierdoor worden ze lekker knapperig. Mix dit in een kom met jouw favoriete veggies, een scheut chilisaus, een lepel hummus en smullen maar! Ik eet hier soms ook nog een soepje bij.

Dat waren mijn 7 favoriete vegetarische dinerrecepten! Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. Zoals je ziet hoeft het niet moeilijk te zijn! Ik ben benieuwd, eet jij vaak vegetarisch? Zoja, welke recept moet ik echt eens gaan uitproberen? Laat het me weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
  1. Pingback: JIPS weekdagboekje #166 – Jipsanders.com
  2. frank 17 maart 2020 10:06

    Wat een lekker artikel vooral ! Thanks voor de inspiratie 🙂
    Ik vroeg me af hoe jij aan je ingredienten komt? Zelf kijk ik vaker op https://www.kupino.nl/folders/albert-heijn hier staan altijd mooie vega-aanbiedingen op ! Werkt goedkooop en inspirerend 🙂

  3. Pingback: Eetdagboekje oktober 2019: Dit eet ik op een werkdag. – Jipsanders.com

Geef een reactie