Recept: gevulde pannenkoek met gebakken appel.

Ik heb weer een lekker receptje dat ik graag met jullie wil delen! Hoewel ik pannenkoeken graag met poedersuiker en appelstroop eet (en het liefst zoals mijn lieve oma ze vroeger bakte), heb ik af en toe behoefte aan een ‘voedzamere’ variant. Wanneer ik bijvoorbeeld heb hardgelopen en mijn lichaam extra goed wil aanvullen met voldoende koolhydraten en eiwitten. Een gerechtje dat ik dan soms maak is een gevulde pannenkoek met onder andere gebakken appeltjes. Dit gehele receptje vind je in deze blog. Let’s go!

Ingrediënten (voor 2 pannenkoeken)

Voor het beslag:
– 50 gram speltmeel
– 1 ei
– Scheutje (ongezoete amandel)melk
– snufje zout
– olie of boter om in te bakken (ik gebruikte kokosolie)

Voor de vulling (hoeveelheden naar keuze):
– (magere) kwark
– appel
– kaneel
– rozijnen
– honing

Zo maak je het

De pannenkoeken
Zet een pannetje op het vuur en laat deze goed warm worden. Doe vervolgens het meel, het ei, de melk en het zout bij elkaar in een kom en mix dit goed door elkaar tot een glad beslag. Wanneer de pan goed heet is, laat je er een klontje olie of boter in smelten. Dit kan olijf- of kokosolie zijn, maar ook room- of bakboter is prima, wat jij lekker vindt (of op dit moment in huis hebt). Giet het beslag vervolgens in de pan en laat een kant van de pannenkoek goed bruin worden. Draai de pannenkoek vervolgens een keer om en bak tot ook deze kant goed gaar is. De pannenkoek is dan klaar om gevuld te worden. Lees hieronder hoe je de vulling maakt.

De vulling
Voor de vulling zet je ook een pannetje op het vuur. Snijd een appel in stukjes en doe deze in de pan samen met een snufje kaneel, een handje rozijnen en een beetje honing. Deze hoeveelheden doe ik op gevoel in de pan en kun je naar eigen wens toevoegen. Roer de appelstukjes regelmatig om, want deze bakken snel aan. Leg de pannenkoek(en) vervolgens op een bord en besmeer deze met een laagje kwark. Wanneer de appelstukjes goed gebakken zijn (dit duurt ongeveer 2-4 minuutjes), kun je deze over de pannenkoek(en) met kwark doen. Je kunt er als je lekker vindt nog een extra scheutje honing overheen doen en dan kun je de pannenkoek in zijn geheel oprollen. Eet smakelijk!

Tip van Jip: Je kunt de pannenkoek natuurlijk ook nog vullen met andere toppings zoals pindakaas, banaan, cashewnoten, dadels of juist met rood fruit…

Waarom ik zo fan ben van dit recept? Het is een voedzaam ontbijtje waarmee je iedere keer weer kunt variëren! YUM!

Voedingswaarden:

Voor 2 pannenkoeken ZONDER toppings en olie om in te bakken:
Kcal = ± 295
Koolhydraten = ± 32 gram
Eiwitten = ± 14  gram
Vetten = ± 11 gram

Ik heb de toppings + olie waar je de pannenkoek in moet bakken niet bij bovenstaande voedingswaarden meegerekend omdat je deze hoeveelheden en soort ingrediënt natuurlijk zelf kunt bepalen.

Fijne zondag!

Liefs,
Jip

There are 3 comments for this article
  1. Bindert 19 juni 2020 14:05

    Wat een heerlijk recept zeg echt een top tip! haha.
    Zelf heb ik wel een kleine toevoeging, ik koop altijd alleen fruit in de aanbieding (bijv via;https://www.kupino.nl/folders/lidl) dus heb de appel al een aantal keren vervangen en dan kan ik het toch niet laten, probeer het eens met een lekkere rijpe Mango !

  2. Pingback: JIPS weekdagboek #173 – Jipsanders.com

Geef een reactie