Q&A: onderwijs #1

Op mijn blog en Instagram vertel ik regelmatig over mijn sportervaringen, receptjes, motivatietips etc. Zoals ik vorige week maandag in dit blogje vertelde, werk ik de aankomende periode full-time als leerkracht in het (speciaal) onderwijs. Omdat ik hier nu de meeste tijd mee bezig ben én omdat ik hier verschillende interessante vragen over krijg, lijkt het mij leuk om hier wat meer over te delen. Daarom geef ik in deze blog antwoord op vragen zoals ‘hoe vind je het werk als juf?‘, ‘wat vind je het leukste aan het onderwijs?‘ En ‘ Waarom heb je voor het speciaal onderwijs gekozen?’ Lees je mee?

1. Hoe denk jij over het heropenen van de scholen?

Allereerst ben ik heel erg blij dat ik weer aan de slag kan gaan! Thuiswerken vind ik fijn, maar ik heb ondertussen wel weer de energie om lekker voor de klas te gaan staan. Daarnaast denk ik dat de heropening van de scholen erg goed zal zijn voor de kinderen, die nu weer hun vriendjes en vriendinnetjes kunnen zien en in een schoolritme komen. Ook voor de ouders lijkt het me fijn omdat zij hopelijk weer wat beter aan het werk kunnen. Tuurlijk denk ik ook na over de mogelijke risico’s en ben ik er ook nog niet helemaal over uit wat de juiste keuzes zijn.

2. Hoeveel werk je als juf en hoe vind je dit?

Zoals ik al zei, werk ik normaal gesproken drie dagen in de week als leerkracht, maar sta ik nu gedurende de coronacrisis even fulltime voor de klas omdat er een tekort is aan personeel. Ik vind drie dagen in de week erg prettig, omdat ik dan hiernaast twee dagen in de week de tijd heb om aan mijn blog te werken.  Juf zijn vind ik erg leuk, maar ik merk dat het mij nog wel heel veel energie kost (nu al helemaal met mijn extra uren). Hopelijk went dit nog een beetje. 😉

3. Wat heb je gestudeerd?

Ik heb de studie ‘ALPO’ afgerond, de bachelor van deze opleiding duurt vier jaar en bestaat uit zowel Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit’ als de Pabo aan de HAN. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik theorie erg interessant vind, maar ook meteen praktijkervaring wilde op doen. Na deze bachelor heb ik nog de master van Pedagogische Wetenschappen gedaan, waarbij ik stage heb gelopen als gedragswetenschapper bij een jeugdzorginstelling.

4. Hoe vond je deze studie(s)?

Ik vond het niet altijd fijn om twee verschillende studies een soort van tegelijk te doen. Allereerst vond ik het verschil tussen beide opleidingen soms te groot. Zo was ik bijvoorbeeld druk aan het studeren voor een tentamen neuropsychologie en moest ik een uur later een praktijkles doen bij de pabo… Ik had soms moeite om te switchen tussen deze uiterste, maar zo’n combinatiestudie heeft gelukkig ook een aantal voordelen. Zo heb ik dingen die ik heb geleerd op de universiteit direct kunnen toepassen tijdens de stages van de pabo (praktijk). Al met al, ben ik heel blij dat ik deze studies heb gedaan en vind ik het een meerwaarde een combinatie van deze te volgen. Ben je geïnteresseerd in deze combinatie studie genaamd ‘ALPO’? Dan mag je mij altijd een berichtje sturen voor meer informatie!

5. Wat vind je het leukst aan het onderwijs?

Het leukste aan het onderwijs vind ik dat je daadwerkelijk iets kunt betekenen voor kinderen. Vooral in het speciaal onderwijs ervaar ik een voldaan gevoel aan het einde van een werkdag. Mijn leerlingen hebben vaak negatieve ervaringen opgedaan op voorgaande scholen. Het is fijn dat ik de kinderen weer een veilige basis kan bieden, waardoor zij school weer gaan zien als een plek waar ze plezier kunnen hebben met leeftijdsgenoten, successen kunnen behalen en zichzelf kunnen ontwikkelen.

Photo by Joshua Eckstein on Unsplash

6. Waarom heb je voor het speciaal onderwijs gekozen? 

Ik heb deze keuze gemaakt omdat ik mij meer wilde focussen op het gedrag van kinderen in plaats van enkel het ‘lesgeven’. Het stukje ‘gedrag’ als uitdaging miste, ik in het reguliere onderwijs. Ik denk nu veel meer na op welke creatieve manieren ik te werk kan gaan, om het doel van de leerlingen te bereiken. Daarnaast ervaar ik meer voldoening voor mijn werk in het speciaal onderwijs (zoals ik beschrijf in het stukje hierboven).

7. Wat is het grootste verschil tussen regulier en speciaal onderwijs?

Je hebt drie verschillende vormen van onderwijs:
1. Reguliere onderwijs;
2. Speciaal basisonderwijs (‘sbo‘; dit een tussenvorm).
3. Speciaal onderwijs (‘so‘);

Een eerste verschil is de grootte van de klassen. In het regulier heb ik wel eens 30 kinderen in een klas gehad. In het speciaal onderwijs (bij mij op school) ligt het maximum op 14 leerlingen. Daarnaast zijn er in het speciaal onderwijs meer mogelijkheden om te ondersteunen. Zo hebben wij op school een aantal onderwijsassistenten en leerkrachtondersteuners die de leerkracht hulp kunnen bieden bij het lesgeven. 

8. Aan wat voor leerlingen geef je les?

Je kunt het speciaal onderwijs ook nog onderverdelen in vier categorieën:
– Cluster 1: leerlingen met een visuele beperking.
– Cluster 2: slechthorende kinderen en/of spraak- en/of taalmoeilijkheden.
– Cluster 3: leerlingen met een verstandige of lichamelijke beperking.
– Cluster 4: kinderen met gedragsproblemen en/of een psychiatrische stoornis.

Ik geef les op een cluster 4 school, wat betekent dat ik werk met kinderen met gedragsproblemen. De leerlingen waar ik mee werk hebben voornamelijk ADHD- en/of Autismeproblematieken. Deze leerlingen hebben nog meer behoefte aan structuur en duidelijkheid in vergelijking met kinderen zonder bovenstaande problematieken. Ik geef les aan een groep 7, bestaande uit 13 jongens, wat één voor één kanjers zijn! 

Photo by Angelina Litvin on Unsplash

9. Wat vind je het meest uitdagend aan het lesgeven in het speciaal onderwijs?

Het meest uitdagend vind ik dat je als leerkracht altijd ‘AAN’ moet staan. Ieder kind heeft een andere aanpak nodig, wat veel energie vraagt. Daarnaast vind ik het soms lastig om verwachtingen te stellen, je weet namelijk nooit hoe een les of dag gaat verlopen. Gelukkig maakt dit het werk juist ook weer heel leuk!

10. Is je huidige werk iets wat je lang wilt blijven doen of heb je een andere ‘dreamjob’?

Op dit moment ben ik erg blij met deze functie binnen het onderwijs en leer ik nog iedere dag. Ik denk dat ik nog een aantal jaren leerkracht wil zijn en mezelf op de langere termijn meer wil gaan focussen op onderzoek en de diagnostiek bij kinderen (functie gedragswetenschapper).

Dit jullie tien vragen met betrekking tot mijn werk in het onderwijs. Heb je nog een andere vraag waar je graag antwoord op zou willen? Twijfel dan niet om mij een berichtje te sturen, dat vind ik alleen maar leuk! 🙂 Dit kan via een DM op mijn Instagram @jipsanders of via mijn mailadres jipsanders.com@outlook.com. Je kunt natuurlijk ook reageren onder deze blogpost!

Liefs,
Jip

 

There are 3 comments for this article
  1. Janneke 19 mei 2020 08:25

    Hey Jip! Wat een onwijs interessante doelgroep waar je mee werkt!! Zelf ben ik ook docent in het VO en kinderen met psychische problematieken en/of gedragsproblemen vind ik zelf ook de meest interessante uitdaging. Echte toppers zijn dat! Veel succes! X

  2. Rachel Kromdijk 19 mei 2020 11:33

    Het lijkt mij ook een heel mooi en kostbaar beroep, heel tof dat je dit artikel hebt uitgewerkt en dat je antwoord hebt gegeven op onze vragen! Je bent goed bezig, succes nog verder!

  3. Pingback: 9 x redenen waarom ik in het onderwijs werk. – Jipsanders.com

Geef een reactie