Hoe ik fulltime werken in het onderwijs ervaar…

Halverwege de maand mei is het Speciaal Onderwijs na een Corona lockdown weer helemaal opengegaan. Ik vond het super fijn om weer aan de slag te kunnen, al was het voor mij wel een héle grote overgang. Ik werkte namelijk voorheen 3 dagen als juf voor de klas, maar vanwege personeelstekort heb ik besloten de laatste periode van het schooljaar fulltime voor de klas te gaan staan. In dit blogje vertel ik je hoe dit mij bevalt. Lees je mee?

‘Wat mij meer rust geeft in vergelijking met…’

Het grootste verschil dat ik direct opmerk nu ik vijf dagen voor de klas sta, is dat ik beter afspraken kan maken met de kinderen. Ik zie ze nou eenmaal een stuk meer, waardoor ik er simpelweg meer zicht op heb. Daarnaast merk ik dat het voor de kinderen fijn is dat er één gezicht voor de klas staat. Dit geeft hen rust en duidelijkheid. Ook kan ik het werk makkelijker vooraf inplannen. Zo probeer ik op maandag al te kijken naar welke lessen ik welke dag ga geven. Op deze manier weet ik ’s ochtends al wat ik die dag ga doen, wat mij meer rust geeft in vergelijking met wanneer ik er in de ochtend pas achter kom wat er op de planning staat.

‘Alsof ik 100 en 1 ballen tegelijk aan het hooghouden ben…’

Het grote nadeel dat ik ook direct ervaar, is dat vijf dagen voor de klas staan mij enorm veel energie kost. Zo lig ik vrijwel iedere dag voor 22:00 uur HELEMAAL GESLOOPT in bed (soms nog een uur eerder zelfs) en moet ik ook in het weekend vaak nog bijkomen van de doordeweekse werkdagen. Het helpt wel om te weten dat ik niet de enige ben die dit als (beginnende) leerkracht ervaart, ha-ha.

Zowel fysiek als mentaal is het me soms een beetje te veel is en voelt het alsof ik 100 en 1 ballen tegelijk aan het hooghouden ben. Daarnaast merk ik dat ik het werk niet altijd haal binnen een 8 uur durende werkdag, waardoor ik ’s avonds toch nog een verslagje ga typen, een mailtje stuur of een les voorbereid. En dan droom ik ’s nachts OOK nog eens vaak over het werk en de kinderen?! Ja, mijn vrije tijd is een stuk verminderd. MAAR ik heb het er graag voor over! Ik leer namelijk nog steeds iedere dag super veel bij en het mooiste van allemaal: het maakt mij zo enorm blij wanneer een kind vertelt een leuke en leerzame dag te hebben gehad. Dan weet ik weer meteen waar ik het voor doe.

‘Dat is nu simpelweg gewoon even te veel’.

Ik zou wel graag wat meer tijd willen steken in mijn blog, maar dat is nu simpelweg gewoon even te veel. Ik plaats wel het een en ander, maar doe dit eigenlijk op momenten dat ik even ‘niks’ zou moeten doen. Al met al vind ik het een hele leerzame periode, maar kijk ik ook enorm uit naar de vakantie, oftewel: weer wat meer vrije tijd! 😉

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie