Q&A #1: fietsen

Ik krijg regelmatig dezelfde vragen met betrekking tot het fietsen, dus besloot ik ze te bundelen in een Q&A. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

1. Waarom ben je begonnen met fietsen?
Mijn vriend fietst al een langere tijd en het leek mij altijd al tof om te doen. Vorig jaar dacht ik er al over na om te gaan fietsen, maar toen kreeg ik de geweldige kans om te gaan trainen voor een marathon. Die zomer stond uiteindelijk helemaal in het teken van hardlopen. Begin dit jaar begon het toch weer te kriebelen en besloot ik op zoek te gaan naar een fiets. Ook om te kunnen afwisselen met het hardlopen.

2. Heb je van te voren proefritjes gemaakt met een leenfiets om te kijken of je het wel leuk vindt?
Ik heb één keer eerder een fiets gehuurd, maar dat is al wel lang geleden. Ik was er toen ook niet serieus mee bezig om meer te gaan fietsen. Ik heb vervolgens geen proefritjes meer met een leenfiets gemaakt, maar ben wel opzettelijk op zoek gegaan naar een tweedehands fiets, zodat ik deze ook weer kan doorverkopen als het toch niets voor mij blijkt te zijn. Update: ik heb ondertussen een nieuwe racefiets gekocht (en mijn tweedehandse weer doorverkocht).

3. Hoe heb je je racefiets gevonden?
In eerste instantie lukte het mij niet om een betaalbare tweedehands fiets te vinden. Daarom heb ik via mijn Instagram om tips gevraagd. Uiteindelijk heb ik mijn racefiets gevonden via Marktplaats. Ben je nog op zoek? Ik heb alle tips die ik ontvangen heb in deze blog op een rijtje gezet.  Update: zoals ik hierboven al noemde heb ik ondertussen een nieuwe racefiets gekocht. Deze heb ik bij Mantel gehaald.

4. Hoe weet je hoe groot je fiets moet zijn?
Dit leek mij ook lastig te bepalen, maar bleek uiteindelijk vrij simpel! Via Google kwam ik bij de volgende formule uit: doe je binnenbeenlengte (aantal centimeters van je kruis tot de grond) X 0,68 en voilà! Je hebt een goede richtlijn voor welke framemaat je moet hebben.

5. Krijg je geen last van je rug/schouders tijdens het fietsen?
De eerste ritjes kreeg ik wel snel last van mijn rug en schouders. Later bleek dat ik best wel gespannen op de fiets zat. Nu ik meer gewend ben aan de fiets, heb ik automatisch een meer ontspannen houding en minder last van mijn nek, rug en schouders. Vanaf een kilometer of 20 voel ik het vaak wel weer een beetje, maar je lichaam moet natuurlijk ook wennen aan een nieuwe houding. Ik denk dus dat het een kwestie is van rustig opbouwen.

6. Hoe stel je fietsroutes samen? 
Ik heb het geluk dat mijn vriend al een langere tijd fietst en dus leuke fietsroutes in de omgeving kent, hij heeft ook een fietscomputer waar hij routes in kan zetten. Daarnaast kijk ik wel eens op runnermaps welke route ik zou kunnen uitproberen. Een andere app waar je fietsroutes mee kan samenstellen is Komoot, maar dat heb ik zelf nog niet gebruikt.

7. Hoe vaak en welke afstanden fiets je?
Ik fiets nu ongeveer 1 tot 2 keer in de week rondjes van 25 tot 40 kilometer. Ik heb deze week voor het eerst een ronde van ongeveer 60 kilometer gefietst en dat vond ik best wel pittig! Ik blijf het deze zomer gewoon nog uitproberen en zie wel hoe vaak en ver ik uiteindelijk ga fietsen.

8. Wél of geen klikpedalen?
Ik ben direct gaan fietsen met klikpedalen. (Ja, dat vond ik doodeng ha-ha). Ik heb eerst een tijdje geoefend in stilstand en ben toen maar gewoon weggefietst. Wel klikte ik in het begin voor de zekerheid bij ieder kruispunt al 500 meter van te voren uit. Nu ben ik steeds meer gewend aan de klikpedalen, maar merk ik ook dat ik er steeds minder mee bezig ben. Ik weet dus dat er een moment gaat komen dat ik een keer ga vergeten uit te klikken en omval. Ach, iedere fietser met klikpedalen overkomt dit wel eens toch?!

9. Wat is een normale prijs voor een tweedehands wielrenfiets?
Op dit moment is fietsen erg populair, al helemaal nu de sportscholen vanwege corona dicht zijn geweest en nog meer mensen fietsen gaan uitproberen. Dit betekent dat er meer vraag is dan aanbod en de fietsen duurder zijn in vergelijking met voorheen. Ik heb ongeveer 550 euro betaald voor een tweedehands racefiets. Dat vind ik best wel prijzig, maar ik zag ook dat soortgelijke fietsen voor veel meer werden verkocht. Je moet er op dit moment dus wel wat voor over hebben. Een voordeel van een goede tweedehands fiets kopen is dat je deze ook weer voor een redelijke prijs kunt doorverkopen.

10. Waar moet ik op letten bij het kopen van een racefiets?
Ook hierbij heb ik het geluk dat mijn vriend al langer fietst en er dus ook wel wat vanaf weet. Zie hieronder zijn antwoord: “Het gaat vooral om de ‘groepen’ die erop zitten, dus de technische systemen, en dan vooral de schakelsystemen. Er zijn verschillende soorten van verschillende kwaliteit (meestal zijn deze van Shimano). Gesorteerd van ‘slecht’ naar ‘goed’ heb je: Sora, Tiagra, 105, Ultegra en Dura Ace (er zijn nog anderen, maar deze komen het meest voor). ‘Slecht’ is wel relatief; een goed onderhouden Sora is nog steeds prima, zeker als eerste fiets, maar is dus wel wat minder waard. Daarnaast worden die systemen elk jaar beter, dus de systemen op een oudere fiets zullen altijd iets minder zijn dan op een nieuwere fiets. Qua onderhoud kijk ik vooral naar de staat van de tandwielen. Deze kunnen, vooral achter, nogal versleten zijn, en als je dat moet vervangen ben je al snel 150 euro kwijt, en dat is zonde.”

11. Wat neem jij mee om te eten onderweg?
In de meeste gevallen fiets ik maximaal 1,5 uur en is het dus niet per se nodig om iets te eten mee te nemen. Als ik wel een langere rit ga fietsen, zou ik het volgende meenemen: gelletjes, bananen, peperkoeken, koekjes of iets van repen. Kortom, dingen waar genoeg koolhydraten in zitten zodat je met genoeg energie weer verder kan.

Dit waren alweer de meest gestelde vragen voor nu! Hopelijk heb je er wat informatie uit kunnen halen. Heb je nog een andere fietsvraag die niet in dit rijtje staat? Stel deze dan in een reactie onder deze blog, stuur mij een mailtje (jipsanders.com@outlook.com), of een berichtje via mijn Instagram @jipsanders !

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Q&A #2: fietsen, welk schakelsysteem & langste rit? – Jipsanders.com

Geef een reactie