Zo combineer ik hardlopen, fietsen (en fitness).

Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik het heerlijk vind om regelmatig een ronde hard te lopen. Ook heb ik laatst een racefiets gekocht om mee op avontuur te gaan én duik ik zo nu en dan de sportschool in voor een krachttraining. Ik hoor je al denken, maar hoe combineer je dit dan? Daar vertel ik je in dit blogje graag meer over! 🙂 Lees je mee?

Focus bepalen

Ik vind verschillende sporten leuk om te doen en kijk steeds per periode waar mijn focus op ligt. In de zomer is dit meestal hardlopen (want mooi weer én langer licht, yes!) In de winter zal ik juist meer de sportschool induiken voor krachttrainingen.

Hardlopen


Op dit moment is mijn sportdoel het rennen van een eigen marathon op zondag 11 oktober 2020. Om deze reden ligt mijn focus nu natuurlijk op het hardlopen. Om de marathon een beetje goed uit te kunnen lopen, ren ik nu 3 keer in de week een ronde. Meestal is dit één intervalrondje, één ronde met verschillende tempoblokken en één langere duurloop.

Fietsen


Daarnaast spring ik 1 of 2 keer per week op mijn racefiets. Vanwege het hardlopen niet voor lange of intensieve ritten, maar af en toe voor een ronde van maximaal 60 tot 90 minuten als actieve hersteltraining voor het hardlopen. Oftewel, ‘de beentjes losfietsen’, zodat ik een volgende dag weer fit ben voor een hardlooptraining.

Fitnessen

Fitness met gewichten doe ik op dit moment ietsje minder dan voorheen. Ten eerste omdat door corona de sportscholen gesloten waren (en ik een beetje uitgekeken ben op het thuis sporten), ten tweede omdat ik het nu met het zomerse weer fijner vind om buiten te sporten en ten derde vanwege mijn focuspunt nu: de marathon. Toch probeer ik 1 of 2 keer in de week een aantal oefeningen (met lage gewichten) te doen om mijn rompstabiliteit te versterken, om mijn hardloophouding te verbeteren. Maar een zware legday zoals ik voorheen wel eens deed, dat sla ik voor nu dus even over…

‘Ja, dat is misschien best veel…’

Als je dit bij elkaar optelt, dan krijg je dus 3 keer in de week hardlopen, 1-2 keer fietsen en 1-2 keer krachttraining. Ja, dat is misschien best veel, maar ik vind dit nu het mooier weer is heerlijk om te doen en maak daar graag tijd voor vrij. In sommige periodes, wanneer ik bijvoorbeeld meer moet werken, kan ik ervoor kiezen om een stapje terug te doen.

Mijn tips

Bedenk wat je leuk vindt om te doen en kijk vanuit daar hoe je de rest eromheen zou kunnen plannen. Heb je een aantal dagen last van erge spierpijn? Kies dan voor wat extra rust. Voelt het goed om een dag na het hardlopen net als ik een ronde uit te fietsen? Dan kun je dat natuurlijk ook uitproberen. Al met al, denk ik dat het voor jezelf een kwestie is van uitproberen en goed te luisteren naar je gevoel en lichaam.

Hieronder zie je een voorbeeldje van hoe een trainingsweek op dit moment eruit kan zien:
Maandag: Krachttraining en/of fietsen
Dinsdag: hardlopen
Woensdag:
Donderdag: hardlopen
Vrijdag: Krachttraining en/of fietsen
Zaterdag:
Zondag: Hardlopen

Plannen

Ik plan mijn trainingen aan het begin van iedere week in. Ik kijk wanneer ik tijd heb en maak een planning zoals hierboven in mijn notities in mijn telefoon. Lukt het een keertje niet of heb ik een keer echt geen zin? Dan sla ik een keer een training over.

Ik hoop dat ik je een kijkje heb kunnen geven in hoe ik het sporten combineer! 🙂 Ook heb ik verschillende sportdagboekjes geschreven, waarin ik je meeneem in mijn sportmomenten. Deze sportdagboekjes vind je hier.

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie