Q&A: onderwijs #2

Net zoals in Q&A onderwijs #1 beantwoord ik weer 10 van jullie vragen met betrekking tot mijn werk als juf in het speciaal onderwijs. Over onder andere de taken van mij als leerkracht wanneer de kinderen naar huis zijn, mijn manier van lesgeven en mijn leukste moment van de werkweek. Lees je mee? Let’s go!

Ik zeg altijd tegen de kinderen dat ik niet een strenge juf ben, maar wel streng kan zijn wanneer het nodig is… 😉

Photo by Joshua Eckstein on Unsplash

1. Hoeveel uren maak je op een werkdag in het onderwijs?

Ik begin vaak rond 7:45 uur en stop ongeveer om 16:30 uur. Mijn valkuil afgelopen jaar was dat ik wel eens werk mee naar huis nam om in de avond af te maken. Iets wat ik aankomend jaar eigenlijk echt niet meer wil doen (op de drukke rapportperiode na dan, want dat is vaak gewoon even bikkelen).

2. Hoe ben jij als juf?

Ik zeg altijd tegen de kinderen dat ik niet een strenge juf ben, maar wel streng kan zijn wanneer het nodig is… 😉  Ik denk dat ik erg duidelijk en rustig ben, maar ik kan ook af en toe goed laten merken dat iets menens is. Mijn focus ligt op een fijne band met de kinderen en ik geef ze graag een eigen verantwoordelijkheid. ‘Wil jij iets op een andere manier doen? Prima, laat maar zien dat je dat kunt.’

3. Wat eet je zoal op een werkdag?

Rond 10:15 uur heb ik met de kinderen een ‘kleine pauze’ waarin we een stuk fruit of andere snack eten. Ik eet op dat moment meestal iets van een bananenbrood een reep of peperkoek. In mijn halve uurtje middagpauze (rond 12:30 uur) eet ik meestal drie boterhammen met beleg en iets van een appeltje en een cup a soup. Dan neem ik aan het einde van de middag (rond 15:30 uur) vaak nog een snack of snoep ik van een uitgedeelde traktatie. Ik heb een dagje mijn eten op een werkdag bijgehouden, dit eetdagboekje kun je hier terugvinden.

4. Welke problematieken vind je het leukst om mee te werken?

Afgelopen jaar heb ik het verschil gezien tussen kinderen die meer internaliserend (naar binnen gericht) of juist externaliserend (naar buiten gericht) reageren. Internaliserende kinderen kroppen gedachten en angst eerder op en externaliserend kinderen reageren juist meer fysiek en verbaal op de omgeving. Afgelopen jaar had ik meer een externaliserende klas. Ik vond het interessant en uitdagend om hiermee te werken, maar ben ook wel benieuwd naar een klas waarbij leerlingen juist meer internaliserend gedrag vertonen. Tot nu toe vind ik het het allebei interessant om mee te werken en heb ik geen voorkeur voor een specifieke problematiek. Misschien dat dat later komt, maar voor nu vind ik de afwisseling het leukst en interessantst.

5. Wat vind je het leukste moment van je werkweek en waarom?

Het leukste moment van een werkweek, of eerder van een werkdag is het gevoel dat ik ervaar wanneer ik naar huis ga. Ja, het is altijd fijn als een werkdag erop zit, haha. Maar ik heb nog niet eerder werk gehad waarbij ik zo’n voldaan gevoel ervaar als hier en dat voelt heel goed! Tuurlijk ga ik niet altijd met een fijn gevoel naar huis, maar over het algemeen houd ik er wel een positief gevoel aan over.

6. Hoe verdeel je je energie tussen je baan in het onderwijs, je blog, het sporten en je sociale leven?

Zoals je in deze persoonlijke update hebt kunnen lezen, heb ik deze balans nog niet helemaal kunnen vinden. Dit is dan ook een aandachtspuntje voor mij aankomende periode. Wat ik voor nu vooral probeer is om op tijd naar huis te gaan én mijn weekend niet helemaal vol te plannen met dingen die ‘moeten’.

7. Wat doe je nog op school als de kinderen naar huis zijn?

Meestal neem ik even een kwartiertje pauze met collega’s om tot rust te komen. Dingen die ik daarna doen zijn onder andere, daar komt ‘ie:
– Opruimen en hier en daar schoonmaken.
– Werk nakijken.
– Incidentmeldingen maken (als er iets gebeurt moet ik dat als leerkracht melden).
– Ouders bellen wanneer er iets gebeurt is of iets besproken moet worden.
– Een planning maken voor de volgende dag(en).
– Lessen voorbereiden.
– Overleggen met collega’s over heel veel verschillende dingen.
– Vast nog wel meer… 

8. Hoe zorg jij voor rust en het loslaten van je werk als je thuis bent?

Wanneer ik thuiskom moet ik eerst altijd even spuien over dingen die die dag gebeurt zijn. Meestal is mijn vriend de pineut en moet hij al mijn verhalen aanhoren, haha. Vervolgens probeer ik mij te focussen op ontspanning in de vorm van lezen, Netflixen of vlogjes kijken, kleuren of puzzelen. Kortom, even niks doen.

9. Wat doe je als eerste als je thuiskomt na werk?

Zoals hierboven beschreven moet ik altijd eerst even mijn verhaal kwijt aan iemand om mijn werkdag af te sluiten. Vervolgens plof ik vaak even neer op de bank en scroll ik even doelloos door mijn telefoon (soms vind ik dat heerlijk!) Wanneer ik honger heb begin ik meteen aan het avondeten en af en toe sport ik direct na werk, dan plof ik daarna op de bank.

10. Hoe vind je nog energie om na een werkdag nog te sporten?

Vaak heb ik het gevoel dat ik de energie niet meer heb, maar ik weet dat ik de energie juist terug krijg wanneer ik ga sporten. Dit motiveert mij om alsnog de deur uit te gaan. Andere tips die mij helpen zijn: kleren klaarleggen, niet op de bank gaan zitten bij thuiskomst en ervoor zorgen dat iemand anders kookt of het avond eten al klaargemaakt is, zodat ik na het sporten direct kan eten.

Dit waren weer 10 verschillende vragen met betrekking tot mijn werk in het onderwijs. Heb je nog een andere vraag waar je graag antwoord op zou willen? Twijfel dan niet om mij een berichtje te sturen, dat vind ik alleen maar leuk! 🙂 Dit kan via een DM op mijn Instagram @jipsanders of via mijn mailadres jipsanders.com@outlook.com. Je kunt natuurlijk ook reageren onder deze blogpost!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: 9 x redenen waarom ik in het onderwijs werk. – Jipsanders.com

Geef een reactie