6x vragen over mijn marathonschema.

De afgelopen tijd heb ik verschillende vragen gekregen over mijn trainingsschema voor de hele marathon. Om deze reden lijkt het mij nuttig (en leuk) om deze vragen te bundelen in een blogje. Ben je geïnteresseerd in een persoonlijk hardloopschema? Dan heb ik ook nog een toffe kortingscode voor je!

1. Hoevaak loop je per week nu je aan het trainen bent voor een hele marathon?

Ik loop gemiddeld drie keer in de week een ronde, met eigenlijk altijd een dag ertussen om te kunnen herstellen. De een is gevoeliger voor blessures dan de ander, maar omdat ik voorheen vaak pijntjes had, focus ik mij extra op rust en hersteltijd.

2. Welke soort trainingen doe je?

De drie hardlooprondes zijn meestal opgedeeld in de volgende trainingen: een intervalronde, een tempoloop en een langere duurloop. Een voorbeeld van een intervalronde is bijvoorbeeld: ‘Ren 15 x 1 minuut op tempo met steeds 1 minuut rustig joggen tussendoor‘. Een voorbeeld van een tempoloop is bijvoorbeeld: ‘Ren 3 x 15 minuten op tempo met steeds 5 minuten rustig joggen tussendoor’. De afstand van een duurloop verschilt van ongeveer 15 tot 31 kilometers en probeer ik op mijn gemak te rennen, zodat ik vooral mijn uithoudingsvermogen train, maar niet te intensief belast raak.

3. Wat is je langste training geweest?

Mijn langste training is 31 kilometers geweest, deze ronde heb ik 3 weken voor de marathon gelopen. Ik train niet verder dan dat omdat de kans op blessures dan steeds groter is. Ik wil natuurlijk wel helemaal fit staan aan de start van de marathon staan en de laatste kilometers loop je waarschijnlijk toch op adrenaline.

4. Welke training vind je zelf het leukste om te doen?

Dat zijn zonder twijfel de duurlopen! Deze rondes loop ik altijd op een rustig tempo, waardoor ik ze niet altijd als ‘zwaar’ ervaar en heerlijk kan wegdwalen in mijn gedachten. Ook loop ik tijdens een duurloop altijd verder dan mijn standaardrondjes, waardoor ik steeds weer op nieuwe plekken kom, die ik kan verkennen.

5. Welke training vind je het minst leuk om te doen?

Het meest kijk ik op tegen de tempotrainingen. Deze vind ik echt niet leuk, omdat het relatief lange stukken zijn waarbij je ‘hard’ moet rennen. Hierdoor vind ik deze trainingen vooral mentaal zwaar. Bij een intervaltraining zijn de stukken dat je op tempo rent relatief kort, waardoor ik dit vaak nog wel te overzien vind.

6. Wie maakt je marathontrainingen?

Michael Beuwer heeft mijn marathonschema gemaakt. Per week vult hij via de app ‘Trainingpeaks‘ mijn trainingen in. Deze worden vervolgens automatisch gesynchroniseerd naar mijn Garmin sporthorloge. Na een ronde kan ik via de app aangeven hoe de training ging en kan ik er eventueel een opmerking aan toevoegen. Michael heeft inzicht in de gegevens van mijn rondje en kan op basis hiervan de volgende trainingen weer inplannen. Ik vind dit heel handig werken en ik vind het ook fijn dat ik bij hem terechtkan voor persoonlijke vragen en advies zoals wat te doen als ik een pijntje heb.

Zou je ook een persoonlijk hardloopschema willen hebben? Dan heb ik iets tofs voor je! Met de code GLRJIP krijg je nu 50% korting (!) op de eerste maand dat je aan de slag gaat met de begeleiding van Michael Beuwer (Gewoon Lekker Rennen). Heb je nog een andere vraag? Twijfel dan niet om mij te contacten, ik help je graag! ?

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: In 10 weken een snelle 10 km #2: eerste trainingen en mijn streeftijd. – Jipsanders.com

Geef een reactie