Een kijkje in mijn krachttrainingen.

Ik houd van hardlopen en fietsen in de buitenlucht (wanneer het niet regent), maar ik duik ook graag de sportschool in voor een goede krachttraining! In dit blogje geef ik je graag een kijkje in mijn sportroutine in de sportschool. Zo vertel ik meer over mijn manier van trainen, welke doelstelling ik heb en geef ik twee voorbeeldtrainingen met verschillende oefeningen. Let’s go!

Vorig jaar trainde ik meer dan nu in de sportschool om twee redenen: allereerst gaat mijn voorkeur door de hele corona situatie uit naar sporten in de buitenlucht, omdat door alle maatregelen het sporten in de sportschool er (voor mij) niet relaxer op is geworden. Daarnaast merk ik dat ik meer motivatie dan ooit heb om lekker te lopen en fietsen in de natuur. Dus daar maak ik graag gebruik van!

Van splitschema naar full-body workout

Op dit moment ga ik ongeveer twee keer in de week naar de sportschool voor een krachttraining. Ook deze trainingen vind ik tof om te doen + de spierpijn erna geeft mij een voldaan en sterk gevoel. Omdat ik nu twee keer in de week een krachttraining doe, ben ik overgestapt van een splitschema (wat ik vorig jaar deed), naar steeds een full-body workout. Waarom? Omdat ik op deze manier alle spiergroepen twee keer in de week train. Daarnaast heeft mijn lichaam met twee keer in de week trainen genoeg de tijd om te herstellen.

Andere doelstelling

Bovendien heb ik dit jaar een ander doel met krachttraining dan voorheen. Hoe ik eerst met gewichten trainde om spieren op te bouwen, train ik nu meer voor het onderhouden van mijn spieren en ter ondersteuning van het hardlopen en fietsen. Zo ben ik bijvoorbeeld meer bezig om mijn romp te versterken, zodat ik een betere hardloop- en fietshouding heb.

Na het vertellen over mijn manier van trainen en het delen van mijn doelstelling, zal ik hieronder een voorbeeld delen van hoe zo’n full-body training er op dit moment voor mij uit kan zien. Ik zal twee verschillende workouts delen zodat je er hopelijk wat inspiratie uit kunt halen. Mijn twee trainingen doe ik vaak verspreid over de week, dus bijvoorbeeld: dinsdag en zaterdag. Ik doe van alle oefeningen drie setjes, met steeds 8 tot 12 herhalingen.

Dinsdag

 1. Squats (benen)
 2. push-ups (borst)
 3. Military press (schouders)
 4. Seated-row (rug)
 5. Front pull-down (rug)
 6. Planken (rompstabliteit)
 7. De oester met weerstandsbanden (rompstabiliteit)
 8. Side-walk met weerstandsbanden (rompstabiliteit)

Zaterdag

 1. Pull-ups (rug + schouders)
 2. Bench press (borst)
 3. Lunges (benen)
 4. Kettlebelt swing (benen)
 5. Barbell-row (rug)
 6. Dumbbell lateral raise (schouders)
 7. Side leg raises met weerstandsbanden (rompstabiliteit)
 8. Bruggetje op bal (rompstabiliteit)

(Pssst! Ben je (nog) niet bekend met bovenstaande oefeningen? Op het internet vind je hier heel veel uitleg over! 😉 )

Ik wil niet zeggen dat dit de beste manier is hoe je moet trainen, maar ik wil je een kijkje geven in wat werkt voor mij. Hopelijk is dat gelukt. Heb je nog andere vragen over dit onderwerp? Laat me dit dan weten via een reactie onder deze blog of onder deze instagrampost. Dan help ik je graag! 🙂

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie