Review: Garmin sporthorloge forerunner 745

Ruim twee jaar lang heeft de Forerunner 645 Music sporthorloge mij ondersteund tijdens mijn trainingen. Zo heb ik er mijn eerste intervalrondjes mee gelopen én nog belangrijker: mijn eerste marathon mee gefinisht! Kortom, een accessoire waar ik veel aan heb gehad. Ik werd dan ook meteen enthousiast toen Garmin mij vroeg om de nieuwste Forerunner (745) te testen die in september 2020 is uitgekomen. Wat zijn de functies van dit sporthorloge? Wat zijn mijn tops? En tips? In deze blog geef ik je mijn eerlijke mening! Lees je mee?

Verschillende sporten en multisport functie

Deze Forerunner 745 is gemaakt voor hardlopers en triatleten en heeft talloze functies. Allereerst kun je met dit horloge heel veel verschillende workouts vastleggen. Denk aan hardlooprondjes, zwemtrainingen, skiën, snowboarden, roeien, wandelen, yoga, wandelen en ga zo nog maar even door. Wat een verschil is met de Forerunner 645 is dat deze variant een multisport functie heeft, wat inhoudt dat je bijvoorbeeld een triatlon als één workout kunt vastleggen. Zo hoef je zwemmen, fietsen en hardlopen niet als aparte training te registreren, maar kun je dit als één activiteit opslaan.

Uitgebreid informatie over de trainingen

Aangepaste trainingen (zoals een interval hardloopronde) en specifieke doelen (zoals het behalen van een aantal kilometers) kun je via de Garmin Connect instellen. Deze kun je vervolgens synchroniseren naar je toestel. Ook is er een widget beschikbaar genaamd de ‘Garmin Coach‘. Wanneer je een Garmin coachtrainingsplan selecteert, worden in je toestel geplande trainingen weergegeven. Verder geeft het horloge uitgebreid informatie over onder andere de VO2 Max, de trainingsbelasting en trainingsstatus. Na een training geeft de GPS-watch advies over de hersteltijd en informatie over aerobe en anaerobe trainingseffecten.

Body battery en de slaapkwaliteit

Wat ik verrassend en interessant vond, was de Body battery functie, die op een schaal van 0 tot 100 aangeeft in hoeverre mijn lichaam is opgeladen. Ik was een beetje sceptisch over deze functie want ‘hoe kan een horloge dit weten?!‘ Maar na wat onderzoek doen, ben ik erachter gekomen dat dit wordt gebaseerd op de variatie in hartslag gecombineerd met het stressniveau, de slaapkwaliteit en andere activiteitsgegevens.

De slaapkwaliteit? Meet het toestel deze nu ook? Ja, dat klopt! Het toestel detecteert automatisch het aantal uren slaap, slaapniveaus en perioden van beweging tijdens slaap. Soms heb ik mijn twijfels bij hoe accuraat dit is, aangezien ik soms tijdens het Netflixen op de bank volgens mijn toestel al aan het slapen ben, maar over het algemeen geeft het mij een goed inzicht in mijn slaapstatistieken.

GPS en het meten van de hartslag

Iedere keer wanneer ik de deur uitga voor een hardloopronde, heeft het horloge het GPS-signaal snel gevonden. Via de GPS-navigatiefuncties kun je een route op een kaart bekijken en locaties opslaan. Ik heb dit laatst met een fietsrondje uitgeprobeerd en dit werkte goed! Je ziet de route op het horloge en kan duidelijk zien welke afslag je links of rechts moet nemen.  

Omdat je het toestel om je polsgewricht draagt, kan het ook je hartslag meten tijdens en tussen trainingen. Daarnaast is de GPS-watch ook geschikt voor verschillende borsthartslagmeters, die nog preciezere informatie kunnen geven.

Overige functies

Verder telt het toestel je dagelijkse aantal stappen en heeft het een ingebouwde muziekspeler waar je zelf maximaal 500 nummers op kan zetten. Ik doe dit via mijn Spotify account. Je kunt instellen of je via je telefoon berichten op je horloge wilt ontvangen. Ik heb dit uitgezet, aangezien ik steeds werd afgeleid door het trilsignaal bij ieder appje. Met Garmin Pay kun je ook je boodschappen betalen in de winkel! (Super handig voor als je een keer je portemonnee bent vergeten bijvoorbeeld…)

Garmin Connect

Ik sluit af met een stukje over de Garmin Connect, aangezien hier alle informatie overzichtelijk samenkomt. Zowel via een app op je telefoon als via de computer kun je alle gegevens inzien. Ik maak vooral gebruik van de app op mijn telefoon, omdat deze heel overzichtelijk is. Wanneer ik de app open, zie ik direct informatie over onder andere mijn voltooide training van die dag, mijn hartslag, body battery, slaap- en stressniveau. Ook kun je gegevens inzien van de afgelopen week, maand en jaar.

Mijn conclusie

Al met al, vind ik het een super toffe gadget! Ik vind hem erg fijn in gebruik, dit komt vooral doordat je het horloge bestuurt door middel van knopjes in plaats van touchscreen. De batterij gaat lang mee en het horloge heeft een stoere uitstraling. Misschien een beetje aan de grote kant, maar dat is natuurlijk persoonlijke voorkeur. Ik vind dit juist wel mooi.

Hoewel de Garmin Connect een goed overzicht weergeeft van alle gegevens, vind ik wel dat het horloge erg veel functies heeft. Ben je een beginnende sporter? Dan is er waarschijnlijk ook een simpeler model op de markt dat meer bij jou past. Maar ben je op zoek naar een smartwatch dat meer inzicht geeft in je sportstatistieken? Dan raad ik je de Forerunner 745 zeker aan! Voor €499,99 is het horloge verkrijgbaar. Voor sommigen is dit misschien aan de prijzige kant, maar dan heb je wel een horloge dat jou heel uitgebreid informatie geeft!

Heb je nog vragen over de Forerunner 745? Zet je vraag onder deze blogpost, dan beantwoord ik ‘m graag! 🙂

Liefs,
Jip

*Ik heb dit sporthorloge van Garmin #gekregen.

be the first to comment on this article

Geef een reactie