Q&A: hardlopen #1

In deze blogpost geef ik antwoord op de tien meest gestelde vragen over het hardlopen. Zo vertel ik onder andere over hoe ik begonnen ben met hardlopen, deel ik mijn hardloopontbijtjes en favoriete runningshoes! Lees je mee? Let’s go!

1. Wanneer ben je begonnen met hardlopen en waarom?

Ik ben samen met een vriendinnetje in 2015 begonnen met hardlopen. We hadden door de zomerstop even geen voetbaltrainingen, maar wilden wel graag onze conditie bijhouden. Zodoende zijn we die zomer samen rondjes gaan lopen. Tijdens een ronde ontstond vervolgens spontaan het idee om samen aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Dit bleek uiteindelijk een stuk leuker dan verwacht en ik loop nu nog steeds! 🙂  In dit blogje lees je een uitgebreider verhaal over hoe ik begonnen ben.

2. Ren je aan een stuk door of wandel je af en toe?

In principe wandel ik tijdens een hardloopronde nooit tussendoor. Tenzij ik moet stoppen voor het verkeer of ik heb last van een blessure. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat ik last heb van steken in mijn zij, waardoor ik soms echt even moet wandelen. Bij intervalrondjes jog ik tijdens de herstelstukjes altijd op een langzaam tempo, als ik ga wandelen heb ik erna alleen maar meer moeite om op gang te komen.

3. Wat eet je voor een korte run?

Voor een korte run eet ik vaak een boterham met zoet beleg. Denk aan jam, Nutella of appelstroop. Als ik Ă©cht trek heb, neem ik soms twee boterhammen. Meestal eet ik dit een paar minuutjes voordat ik ga rennen, zodat het nog niet gezakt is.

4. Wat eet je voor een lange run?

Voor een langere run (15+ kilometers) eet ik vaak drie boterhammen. Meestal twee met pindakaas en banaan en eentje met zoet beleg. Dit laat ik dan ongeveer 1,5 uur zakken voordat ik ga rennen. Ik heb geëxperimenteerd met het eten van wit en bruin brood, maar ik merk daar zelf weinig verschil van. Meestal kies ik voor volkorenbrood, simpelweg omdat ik dat lekkerder vind.

Wat je het beste kunt eten voor een run verschilt per persoon. De een rent prima op een lege maag, de ander eet even een banaantje voor een duurloop en weer een ander heeft een groot ontbijt nodig. Ik zou zeggen ga lekker uitproberen wat voor jou werkt!

5. Welke hardloopleggings zijn je favoriet?

Ik draag het liefste korte hardloopbroekjes. Ook in de winter. Ik combineer dit dan meetal met lange compressiekousen en een T-shirt/vest met lange mouwen. In dit blogje deel ik mijn favoriete hardloopshorts.

6. Waar haal je de energie vandaan na een fulltime week voor vroege lange runs?

Ik ben vaak vrijdag zĂł moe dat ik op tijd naar bed ga en goed doorslaap. Op zaterdagochtend voel ik me dan vaak ook herboren en dus helemaal ready voor een run! Als ik weet dat ik een volgende ochtend een duurloop ga rennen, eet ik de avond van te voren ook zeker voldoende. Voor mijn gevoel heb ik wel regelmatig te weinig energie om na een werkdag hard te lopen, maar na een goede nachtrust kan ik er vaak wel weer tegenaan. Mijn antwoord is dus eigenlijk heel simpel: SLAAP!

7. Op welke schoenen loop je het liefste hard?

Op dit moment loop ik het liefste op schoenen van Asics, de Asics Gel-nimbus 22 om precies te zijn. Deze schoenen vind ik het fijnste vanwege de demping. Ik heb vaak last van mijn teengewricht, wat te maken heeft met mijn kraakbeen. Wanneer ik op schoenen met veel demping loop, heb ik minder vaak last van een blessure.

Ik denk dat hardloopschoenen erg persoonlijk zijn, dus ben je hiernaar op zoek? Dan adviseer ik je eens langs te gaan bij een (hardloop)schoenenspeciaalzaak, hier kun je vaak een loopmeting doen en kunnen ze je gericht advies geven over welke schoenen bij jou passen.

8. Wat is je hardloopdoel op dit moment?

Voor nu ben ik even aan het sporten op gevoel, maar ik denk dat ik in het nieuwe jaar wel weer een hardloopdoel voor mezelf ga stellen. Op dit moment denk ik aan een snelle 5 of 10 kilometer. Een hardloopbingo of virtuele hardloopwedstrijden lijken mij ook leuk als doel.

Dit waren 8 hardloopvragen! Heb je nog een andere vraag? Laat met dit weten in een reactie onder deze blogpost of via mijn Instagram @jipsanders. Ik help je graag. 🙂

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie