Een snelle 10 km in 10 weken: doe jij met me mee?!

Zoals ik in deze blog uitgebreid beschreef, is mijn nieuwe hardloopdoel om in 10 weken te trainen naar een zo’n snel mogelijke 10 kilometer! En het leuke dit keer is dat je met mij mee kunt doen! Ben je dus zelf nog op zoek naar een leuk doel om naartoe te trainen? En lijkt het je leuk om met mij mee te doen? Lees dan snel verder! 🙂

Ik ga net als bij mijn twee marathons trainen aan de hand van een persoonlijke hardloopschema gemaakt door Michael Beuwer, van Gewoon Lekker Rennen. In deze blog leg ik je uit waarom ik train aan de hand van een schema en waarom het niet altijd slim is om zomaar een schema van internet aan te houden… Met dit schema heb ik weer houvast en kan ik heel gemakkelijk hardlooprondjes evalueren. Door bijvoorbeeld emoticons en het toevoegen van opmerkingen zoals ‘deze run ging beter dan verwacht‘, ‘toch wel zware beentjes‘.  Op basis hiervan kan Gewoon Lekker Rennen je persoonlijk adviezen geven en weer nieuwe trainingen op maat inplannen.

De start- én einddatum

We starten in het weekend van 19 en 20 december. Je rent voor deze startdatum een zo snel mogelijke 10 km als nulmeting om de intensiteit van jouw trainingen te bepalen. Hierna beginnen we tegelijk met ons eigen schema! Elke week loop je drie trainingen bestaande uit een rustig loopje, een loopje met versnellingen op het eind en een ‘threshold’ training. Na 10 weken loop je dan in het weekend van 27 en 28 februari tegelijk met mij een zo snel mogelijke 10 km, als het goed is in een nieuw PR! 🙂

Overige informatie

  • Vooraf is het vooral belangrijk dat je regelmatig loopt, dat wil zeggen elke week het liefst 2 à 3 keer, om er zeker van te zijn dat je de belasting aankan.
  • Je gaat hetzelfde schema volgen als ik, maar dan toegespitst op jouw tempo.
  • Het schema duurt 10 weken met elke week 3 trainingen.
  • De trainingen zijn deels op basis van ‘RPE’, dat staat voor ‘rating of perceived exertion’. Hierdoor kun je lopen op gevoel. RPE 1 is bijvoorbeeld wandelen, RPE 5 is ‘Een kort gesprek houden tijdens het rennen lukt nog.‘ en RPE 10 staat voor ‘maximale inspanning.‘ In het begin is het inschatten hiervan misschien wat lastig, maar ik kan je uit ervaring vertellen dat dat steeds gemakkelijker gaat.
  • Michael bedenkt mijn trainingen en voert deze in in de app Trainingpeaks, ik kan ze hier uitgebreid bekijken. Zie hieronder een voorbeeldje van hoe dat eruit ziet:

De kosten + dit ontvang je

  • Allereerst ontvang je natuurlijk een schema, dit krijg je fysiek, maar ook via de app Trainingpeaks. Hierin kan je de trainingen zien met uitgebreide beschrijving en als je een sporthorloge hebt, kan je ook je training hier inladen. Heb je een Garmin, dan wordt de interval zelfs in je horloge gezet en hoef je niet zelf de tijd bij te houden!
  • Daarnaast krijg je met een schema ook een pakket thuisgestuurd. Hierin zit een tasje van het Zweedse sportvoedingsmerk Maurten met een bidon, 2 gels en een 160 en 320 drinkmix. Maurten is het merk wat door alle toplopers wordt gebruikt en zo kun je het zelf ook proberen. Ook vind je een blikje Doubdle in je pakket voor wat herstel en Gewoon Lekker Rennen stickers. Er zit ook een folder in met tips voor een goede loophouding, zodat je ook efficiënter gaat lopen.
  • De kosten zijn €74,95 en daarvoor krijg je dus het schema, de folder, Maurten en Doubdle en online begeleiding via Trainingpeaks.

Heb je zin om 10 weken met mij te knallen? Via deze link kun je je aanmelden! Heb je nog vragen? Twijfel dan niet om mij te berichten. Ik help je graag! Je kunt een mailtje sturen naar jipsanders.com@outlook.com of mij een DM sturen via mijn Instagram @jipsanders.

Als je uiterlijk 16 december besteld, zorgen wij dat alles klaarstaat om op 19 december te beginnen. Ik heb er zin in!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: In 10 weken een snelle 10 km #1: De nulmeting! – Jipsanders.com

Geef een reactie