In 10 weken een snelle 10 km #1: De nulmeting!

Het was mistig en koud, wat maakte dat ik niet meteen zin had om op deze zaterdagochtend te gaan hardlopen. Maar er stond wel iets belangrijks op de planning, namelijk: de nulmeting voor mijn 10 weken plan! Een nulmeting is een inventarisatie van de huidige situatie, oftewel: hoe snel kan ik op dit moment 10 kilometer rennen? Op basis hiervan kan mijn trainer mijn eerste hardlooptrainingen gaan inplannen en kan ik gaan nadenken over mijn tijdsdoel voor over 10 weken. In deze blogpost vertel ik je graag hoe deze nulmeting bij mij is verlopen. Lees je mee?

Ik was erg benieuwd naar hoe snel ik nu een 10 kilometer zou kunnen rennen en was daardoor ook best wel een beetje zenuwachtig deze ochtend, maar ik had goed geslapen, goed gegeten en een rondje zonder stoplichten etc. uitgestippeld. Hiermee zou het goed moeten komen!

Let’s go!

Ik was blij dat het uiteindelijk droog was toen ik ging rennen en ik startte vol goede moed. Ik ren bijna nooit op snelheid, dus ik vond het hierdoor heel lastig om in te schatten welk tempo ik 10 kilometer lang zou kunnen volhouden. Ik startte daarom maar gewoon op gevoel. Ik bleek iets té enthousiast gestart te zijn, want mijn hardloophorloge gaf namelijk aan dat ik de eerste kilometer liep in 4 minuten en 42 seconde had gelopen?! Dat is voor mij wel heel erg snel… Ik besloot op zoek te gaan naar een rustiger tempo dat ik de komende kilometers zeker zou kunnen vasthouden en vanuit daaruit weer verder te kijken. Kilometer 2 en 3 liep ik respectievelijk in 5:13 en 5:10.

‘Ik kreeg meer controle over mijn hardloopronde.’

Bovenstaand tempo hield ik vast, maar bij kilometer 5 kreeg ik toch ECHT wel zware benen. HELP! Was ik dan toch te snel gestart? Ik zette wat heftigere muziek op (denk aan techno met een goede beat) en probeerde mij te focussen op mijn ademhaling in plaats van mijn zware benen. Dit lukte! En verrassend genoeg kreeg ik het bij kilometer 7 opeens minder zwaar?! Ik ging meer rechtop lopen en werd steeds zekerder over het feit dat ik de 10 kilometer zou halen met dit tempo!

‘…Eindsprintje over de Waalkade’

Het lukte mij zelfs om weer een beetje te versnellen en met mijn laatste krachten deed ik nog een eindsprintje over de Waalkade! Al met al, ben ik ontzettend blij met mijn tijd vandaag (49 minuten en 24 seconde). Ook al is dat op 10 seconde na geen nieuwe PR! Ha-ha.

Daarentegen ben ik minder tevreden over het mentale stuk gedurende mijn hardloopronde. Ik vroeg mezelf continue af of dit tempo wel geschikt was en was ook wel een beetje bang dat ik elk moment moest stoppen, omdat ik te snel gestart was. Ik hoop de 10 kilometer over 10 weken mentaal iets beter onder controle te hebben en daardoor met meer vertrouwen te kunnen lopen.

Zo kun je met mij meedoen! 🙂

Lijkt het je nou leuk om de komende 10 weken met mij mee te trainen? Met een persoonlijk hardloopschema gebaseerd op JOUW tempo’s? In deze blogpost vind je hier meer informatie over! Stuur mij ook gerust een berichtje via mijn Instagram @jipsanders als je hier nog vragen over hebt. Het lijkt me leuk om de komende tijd samen te gaan trainen! 🙂

Liefs,
Jip

There are 4 comments for this article
  1. Pingback: JIPS weekdagboekje #204: 1,5 meter kerstpakket en surprise avond op afstand! – Jipsanders.com
  2. Pingback: In 10 weken een snelle 10 km #2: eerste trainingen en mijn streeftijd. – Jipsanders.com
  3. Pingback: JIPS weekdagboek #204: 1,5 meter kerstpakket en surprise avond op afstand! – Jipsanders.com
  4. Pingback: 10 km playlist Spotify! – Jipsanders.com

Geef een reactie