In 10 weken een snelle 10 km #2: eerste trainingen en mijn streeftijd.

Met nog iets wat koude vingertoppen (van mijn frisse ronde van vanochtend) typ ik deze blog. Ik heb er hardlooptraining nummer 8 van mijn 10 weken plan er alweer op zitten. Hoe zijn de eerste trainingen gegaan? En wat is eigenlijk mijn streeftijd voor die 10 km? In deze blog praat ik je er over bij. Let’s go!

Een valse start en wat motivatieproblemen.

Ik had zin in dit nieuwe hardloopdoel! Zoals ik al eerder benoemde is het echt even iets anders. Dit keer ga ik niet trainen voor een bepaalde afstand maar juist op de snelheid. Helaas kreeg ik net in de week dat ik wilde starten last van mijn rug, waardoor ik het wat rustiger aan moest doen en de eerste trainingen heb moeten aanpassen. Zo heb ik bijvoorbeeld wel de duurloopjes gedaan, maar de heuvelsprints nog even overgeslagen. Gelukkig was ik na een weekje rust weer helemaal fit om met het volledige schema te starten!

In tegenstelling tot in het lente- en zomerseizoen, heb ik nu wel wat meer moeite om de deur uit te gaan. Ik ben echt een mooi-weer-loper. Het hoeft niet per se warm te zijn, als het zonnetje maar schijnt, want dan vind ik het hardlopen een stuk fijner. Helaas komt deze op dit moment niet heel vaak tevoorschijn. Al met al, geeft een hardloopschema mij wel genoeg houvast om te blijven gaan. 🙂

‘…dat maakt het zo leuk!’

Wat mij meteen opvalt is de afwisseling van de verschillende soorten trainingen. Iedere training is weer anders ingedeeld waardoor ik het hardlopen uiteindelijk wel leuk blijf vinden. Zo staat er de ene keer een heftige intervalronde op het programma, terwijl ik een volgende keer een rustige ronde als ‘hersteltraining’ op mijn schema zie. Ook staat er wekelijks een run met tempoblokken ingepland of eindig ik een training met heuvelsprints. Kortom, niet één training is hetzelfde dat maakt het een stuk leuker!

Daarnaast vind ik het fijn dat de trainingen in vergelijking met mijn marathontrainingen relatief kort duren. Zo was ik voorheen soms wel twee uur met een hardlooptraining bezig en duren alle rondes nu maximaal 70 minuten.

Mijn streeftijd voor die 10 km

‘Binnen welke tijd wil je die 10 kilometer uiteindelijk lopen?’ Is een vraag die de afgelopen tijd veel aan mij is gesteld. Eerlijk gezegd wist ik nog niet zo goed welk tijdsdoel ik na het lopen van mijn nulmeting voor de 10 kilometer zou kunnen stellen. Omdat ik het zelf ook wel leuk vind om een concreet tijdsdoel voor ogen te hebben, heb ik mijn mijn hardlooptrainer overlegd over wat haalbaar is. De conclusie is: ik ga voor 10 km net onder de 48 minuten. Dat betekent dat ik de 10 km ‘moet’ lopen in het tempo van 4’48”. Ik ben benieuwd of dit gaat lukken, maar zal jullie in ieder geval op de hoogte houden over mijn trainingen de komende tijd!

Hoe gaat het met jou hardlooprondes?

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Pingback: In 10 weken een snelle 10 km #3: nog maar 4 weken & blessure? – Jipsanders.com
  2. Pingback: In 10 weken een snelle 10 km #4: Ben ik er klaar voor? – Jipsanders.com

Geef een reactie