Over hardloopkleding in de winter.

Het kan som lastig zijn om in te schatten wat je nu in de winter in Nederland het beste aan kunt trekken wanneer je een rondje gaat hardlopen. Zo kan het de ene dag hard vriezen en is het de dag erna misschien weer 10 graden warmer. Daarnaast lijkt het soms een mooi hardloopweertje, maar kan de regen een half uur later met bakken uit de lucht komen vallen. In deze blog deel ik mijn ervaringen en geef ik je mijn tips over hoe te kleden tijdens een hardloopronde in de winter. Let’s go!

‘Tja, dat is eigenlijk niet heel ingewikkeld:…’

Als je in de winter tijdens je hardloopronde andere hardlopers tegenkomt, zul je zien dat vrijwel iedereen anders gekleed is. Zo loopt de een in een trui met muts én handschoenen terwijl weer een ander in een korte broek de deur uit is gegaan. Ik heb wel eens gelezen over de ’10 graden regel’, dit houdt in dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen ongeveer 10 graden boven de temperatuur buiten is. Is het dus 6 graden? Als jij eenmaal opgewarmd bent, is jouw gevoelstemperatuur dan dus ongeveer 16 graden. Aan de hand hiervan kun je misschien iets beter inschatten welke kleding jij het beste aan kunt aantrekken.

Dit raad ik aan

Wat ik aanraad qua hardloopkleding voor in de winter? Tja, dat is eigenlijk niet heel ingewikkeld: ga kleding uitproberen! Ik vergis mij ook nog steeds regelmatig, maar hoe vaker ik de deur uit ga in de winter, hoe beter ik van mezelf kan inschatten wat geschikte kleding is. Ga eerst de deur uit met bijvoorbeeld een lange broek en een hardloopjack uit je kast en onthoud welke temperatuur het op dat moment is buiten. Was het bijvoorbeeld te koud? Dan weet je voor een volgende keer dat je iets extra’s moet aantrekken.

MIJN persoonlijke ervaringen

De laatste jaren ben ik erachter gekomen dat ik het snel warm krijg tijdens het lopen. Je zult mij dan ook niet snel in een dikke trui zien rennen. Ook handschoenen heb ik niet vaak aan tijdens het hardlopen. Ik loop in het begin vaak met mijn handen in mijn mouwen, heb ik het ondertussen warm gekregen? Dan vind ik de koude lucht op mijn handen juist fijn. Daarnaast heb ik ervaren dat ik dunne hardloopjacks het fijnste vind om in te lopen. Dit ligt per persoon anders, want misschien ren jij juist wel het liefst met 3 lagen over elkaar aan. Wel heb ik een aantal tips die ik hieronder heb beschreven:

Mijn tips

– Laagjes: ik houd niet van rennen in bijvoorbeeld een trui van een dikke stof. Ik ga daar snel in zweten en als het ook maar een beetje waait, gaat de wind er dwars doorheen. Ik kleed mij wel vaak in dunne laagjes. Denk aan een hardloophemd of thermoshirt onder weer een relatief dun jasje. Hierdoor blijf ik makkelijker warm zonder al te veel stof aan te hebben.

– (Hardloop) hoofdband: met een muts op mijn hoofd krijg ik het vaak té warm , maar een hoofdband vind ik ideaal om mijn oren warm te houden.

– Compressiekousen: ook draag ik vaak een paar compressiekousen onder mijn broek. Ik vind dit fijn strak om mijn kuiten zitten en krijg hierdoor minder snel koude tenen. In deze blog vertel ik de andere redenen waarom ik compressiekousen draag.

– Winddicht jack: heb je vaak last van koude wind? Dan kun je eens kijken naar een winddicht jack. Deze zijn ook fijn om te dragen wanneer het regent, want ze zijn vaak ook beter waterafstotend.

– (Dun) petje: miezerregen tijdens mijn training vind ik niet vervelend, mits het maar niet recht in mijn gezicht waait. Daarom draag ik bij regenachtig weer vaak een petje gemaakt van dunne stof, waardoor het vocht afdrijft en beter ademt.

– Verlichting: tot slot vind ik het super belangrijk dat ik als hardloper goed zichtbaar ben in het verkeer. Het is zo’n kleine moeite om jezelf goed te verlichten en een ongeluk zit in een kleine hoekje. Ik rende altijd al met lampjes, maar ontving laatst ook een fluoriserend jack van het merk Go Fluo. Ook deze items vind ik echt een aanrader voor als je in de winter hardloopt.

Heb jij nog een andere goede tip die ik aan deze blogpost kan toevoegen? Laat me dit dan weten in een reactie of stuur mij een berichtje via mijn Instagram @jipsanders.

Nu is de kou ook geen excuus meer om niet te gaan, dus GO! GO! GO! 😉

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Lisanne 16 januari 2021 10:12

    Hoi Jip, leuke blogpost! Ik ben een beginnend hardloper en merkte gisteren dat ik veel last had van de koude wind in mijn longen. Heb je daar nog een goede tip voor? Als ik eenmaal langer ren, heb ik er minder last van. Groetjes Lisanne

Geef een reactie