Ik eet al een jaar geen vlees meer…

In maart 2019 deed ik mee aan de ‘Nationale week zonder vlees‘. Een week lang liet ik de kipfiletplakjes op mijn brood en de schnitzel bij mijn aardappeltjes achterwege. Mijn bevinding? Ik miste het totaal niet! Sindsdien verminderde ik bewust mijn vleesconsumptie en eind 2019 was ik er helemaal klaar mee en maakte ik de beslissing: ‘Ik eet geen vlees meer.’ Dat doe ik ondertussen al ruim een jaar niet meer en ben ook steeds meer bezig met het maken van bewuste keuzes op dit gebied. Omdat ik hier veel mee bezig ben, leek het mij leuk om er een blogje over te schrijven om mijn ervaringen, inzichten en tips te delen. Ik ben ook benieuwd naar jullie ideeën hierover. Lees je mee? Let’s go.

‘…Viel ik toch vaak weer onbewust in mijn oude eetgewoontes.’

Naast dat ik vlees eten ook onrechtmatig vind voor de dieren, is de grootste reden dat ik minder/geen vlees wilde eten voor mij het milieu. Ik hield wel van een bittergarnituurtje op een borrel of een broodje knak als bodem voor een dagje festival, maar verder ben ik nooit een grote vlees-eter geweest. Als het zo’n grote positieve impact heeft op het milieu om geen vlees te eten, waarom zou ik hier dan niet mijn steentje in bijdragen?

Toch lukte het mij destijds niet om het vlees volledig uit mijn eetpatroon weg te laten. Sinds maart 2019 was ik dus wel echt bezig om minder vlees te eten, maar onbewust gooide ik toch weer die plakjes salami in mijn boodschappenmandje, deed ik weer spekjes door mijn stamppot en bestelde ik toch weer mijn geliefde broodje kroket met mayo bij de plaatselijke snackbar… Van ‘een beetje’ vlees eten viel ik blijkbaar vaak weer onbewust terug in mijn oude eetgewoontes.

‘Ik ben van mening dat je dan al een heel eind bent.’

Eind 2019 was ik klaar met dat gedoe van ‘ik ga weer minderen met vlees’, als mij dat zoveel energie kost, ‘waarom stop ik er daarom niet helemaal mee!?’ Dacht ik op een gegeven moment. Dan was het in ieder geval duidelijk voor mezelf en anderen. Dit bleek een goede beslissing. Want ik heb het sindsdien nauwelijks gemist!

Maar eet je dan nog wel andere dierlijke producten?’ Ja, dat nog wel, maar wel met mate. Ik ben ervan bewust dat bijvoorbeeld ook het consumeren van kaas en eieren niet zozeer goed is voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar ik weet ook, dat alle gewoontes in één klap veranderen, niet gemakkelijk is. Stapje voor stapje merk ik dat ik hier steeds bewustere keuzes over maak. Ik ben van mening dat je dan al een heel eind bent.

‘Ik maak de keuzes op basis van wat goed voelt.’

Ik moet zeggen, het voelt goed om hier bewuster mee bezig te zijn. Om op deze manier een steentje bij te dragen aan het milieu. Iedere keer leer ik van mijn ervaringen, interessante artikelen en andermans meningen. Ik maak de keuzes op basis van wat goed voelt. Of dat nu een vegetarische, veganistische of dierlijke keuze is.

Mijn moraal van dit verhaal? Denk bewust na over jouw consumptie en maak bewuste keuzes, zoals ik al zei: dan ben je naar mijn mening al een heel eind.

Mijn tips om minder vlees te eten.

Ik sluit bovenstaand verhaal graag af met nog wat tips over het weglaten van vlees uit je eetpatroon, die mij hebben geholpen:

 • Blader door kookboeken en ga op zoek op het internet naar vegetarische recepten en probeer deze uit. Je ontdekt nieuwe recepten én zult ontdekken dat er zoveel lekkers klaar te maken is zonder vlees. Win-win situatie dus!
 • Vervang je vlees door een vleesvervanger, er zijn steeds meer opties te vinden in de supermarkten.
 • Probeer steeds één gewoonte te veranderen. Zo at ik bijvoorbeeld graag kipfiletplakjes op mijn brood als lunch. Hier ben ik allereerst helemaal mee gestopt. Toen ben ik verder gaan uitproberen wat betreft het avondeten.
 • Doe het samen. Met je vriend, vriendin, broer, zus, vader, moeder of collega. Heb het er samen over en bespreek wat jullie favoriete vegetarische opties zijn.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Zoals ik al zei, gewoontes veranderen is nu eenmaal niet gemakkelijk. Heb je thuis een hele week geen vlees gegeten, maar staren die bitterballen op het terras je al de hele tijd aan? Maak dan een bewuste keuze waar jij achter staat. En kijk vanuit daar weer verder. Dan kan voorkomen dat je het vervolgens helemaal niet meer volhoudt en weer teruggaat naar je oude eetpatroon.

Ik ben benieuwd, ben jij met bovenstaande onderwerpen bezig? Wat is jouw mening hierover? Ik vind andermans inzichten altijd heel interessant, dus laat mij dit weten in een reactie!

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
 1. Noah 28 januari 2021 11:15

  Wat een leuke blog!
  Sinds een tijdje eet ik ook minder vlees. Eigenlijk sinds ik op mezelf woon al wel (3,5 jaar nu). In het begin neem je alle gewoontes van thuis gewoon mee maar na een tijdje ging ik mijn eigen recepten maken, eten wat ik lekker vind. En vlees is tenslotte duur dus dat liet ik vaak achterwege, en zonder was het ook lekker!
  Nadat ik een tijd geleden de docu van David Attenborough gezien had ben ik bewuster omgegaan met vlees. Vaak een dag/week geen vlees, vleesvervangers uitproberen, ik vind dat eigenlijk wel leuk! Ik ben (nog) niet van plan er helemaal mee te stoppen, want ik kan er ook gewoon heel erg van genieten maar dat ik het nu al zoveel minder eet, dat is ook een heel fijn gevoel!!

  Liefs, Noah

Geef een reactie