In 10 weken een snelle 10 km #3: nog maar 4 weken & blessure?

Ik besefte van de week dat het nog maar 4 weken(!) is tot mijn poging om mijn PR op de 10 kilometer te verbreken. Zoals je in de vorige update kon lezen, startte ik met wat motivatieproblemen. Die zijn gelukkig verdwenen. Wel heb ik last van een eerste kleine blessure, maar hopelijk valt dat mee. In de update van vandaag praat ik je graag bij over hoe de trainingen gaan en wat mijn focus is voor de komende 4 weken. Lees je mee? Let’s go!

‘Wat ik de leukste trainingen vind?’

Ik begon het project met een motivatiedipje, maar die is inmiddels helemaal verdwenen! Ik sta niet altijd te trappelen om te gaan lopen, maar over het algemeen ga ik redelijk gemakkelijk de deur uit. Nu we veel binnen zitten, heb ik toch wat vaker behoefte om even een frisse neus te halen en dus een blokkie om te rennen.

Inmiddels heb ik al een heel aantal trainingen erop zitten, maar welke vind ik tot nu toe het leukst? Deze vraag kan ik zonder twijfel beantwoorden, dat zijn de trainingen met aan het eind sprintjes! Ongeveer 1x in de week ren ik eerst een aantal minuten op rustig tempo (als warming-up) en sluit ik af met een aantal vlakke of heuvelsprints. In het begin vond ik dit even wennen. Ik had dit nog niet heel veel eerder gedaan, waardoor ik nog moest leren in te schatten welk tempo ik voor 100 tot 200 meter kon aanhouden. Maar ondertussen lukt het mij steeds beter om op de techniek te letten en met een consistent tempo te sprinten, yes! Het is fijn om in mijn tijden terug te zien dat ik hier beter in word.

Een blessure?

Helaas heb ik (denk ik) afgelopen week iets té fanatiek gesprint, want mijn enkel voelt wat ‘verstrekt’ aan. Mijn rustige 60 minuten herstelronde van deze week moest ik dan ook onderbreken, omdat mijn enkel er geen zin meer in had. Hopelijk blijft het een kleine blessure en verdwijnt het ‘verstrekte’ gevoel na een aantal dagen extra rust. Zodat ik de laatste maand nog even kan gaan knallen!

Mijn focus voor de komende periode

De laatste 4 weken probeer ik mij vooral te focussen op techniek en consistentie. Denk aan het aanhouden van een goede loophouding bij vermoeidheid en het lopen van tempoblokken op eenzelfde tempo. Daarnaast ben ik al een beetje aan het nadenken over welke dag, tijd en route ik over 4 weken wil gaan rennen. Het is natuurlijk belangrijk dat ik een route kies, waarbij ik niet onverwachts moet stoppen voor het verkeer, maar ik denk dat ik daar wel uitkom.

Het is nog even hopen dus dat mijn enkel snel weer zin heeft om mee te doen en dan ga ik met vertrouwen de laatste trainingsmaand in!

Heb jij nog een vraag met betrekking tot bovenstaand hardloopdoel? Laat mij dit weten in een reactie of stuur mij een berichtje via mijn Instagram. 🙂

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie