Project leniger worden #1: mijn stretch-routine.

Begin dit jaar bedacht ik redelijk spontaan een nieuw voornemen: ik wil flexibeler worden. Het is niet zo dat ik mijn benen in mijn nek wil kunnen leggen, maar ik zou wel graag iets leniger willen zijn. En omdat ik regelmatig last heb van mijn onderrug, lijkt stretchen mij sowieso een goed idee. Na wat research op het internet vond ik het geheim hoe je leniger kunt worden: herhaling! Dus heb ik voor mezelf het doel gesteld om iedere dag minstens een kwartiertje te stretchen. In deze blog vertel ik je graag of mij dat in de eerste maand van 2021 gelukt is en geef ik je een kijkje in mijn routine, oftewel: welke oefeningen doe ik nu dagelijks? Lees je mee? Let’s go!

Week 1: uitzoeken en uitproberen.

Op 1 januari was ik redelijk moe van de korte nacht van het Oud & Nieuw feestje en had ik ook lichtelijke hoofdpijn van de gin-tonics. Wel was ik super gemotiveerd om met dit doel aan de slag te gaan. Ik zocht op het internet naar oefeningen om leniger te worden en vond uiteindelijk een fijne blog van ‘Happy With Yoga’. Deze blog combineerde ik met andere informatie van het internet, waardoor week 1 uiteindelijk in het teken stond van uitzoeken en uitproberen.

Week 2: routine vaststellen.

Ook in week 2 lukte het mij nog redelijk gemakkelijk om iedere dag minstens een kwartiertje te stretchen. Ik ontwikkelde steeds meer een vaste routine van oefeningen die ik op dat moment fijn vond. Oefeningen die toch nog te lastig bleken te zijn, liet ik achterwege (voor later) en oefeningen die ik nieuw ontdekte voegde ik weer aan mijn routine toe. Langzaamaan wist ik steeds beter wat te doen en vond ik een ritme.

Week 3: motivatie vasthouden.

In week 2 had ik dus een routine gevonden die ik ook in week 3 netjes volhield. Wel had ik voor het eerst moeite om mezelf van de bank af te hijsen om nog op een matje op de grond mijn oefeningen te doen. De oorzaak van mijn lichte motivatieproblemen? Ik zag nog geen vooruitgang…

Week 4: progressie!

Maar geduld bleek weer een schone zaak! Want in week 4 zag ik eindelijk vooruitgang, niet veel, maar het was fijn om te merken dat ik het stretchen niet voor niets deed. Zo kon ik gemakkelijker in de zithouding mijn tenen aanraken. Deze zichtbare vooruitgang motiveerde mij weer om mijn oefeningen te blijven doen. En dus hield ik het uiteindelijk vol om in de maand januari IEDERE DAG minstens 15 minuten te stretchen!

Mijn routine nu

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt om je een beeld te geven van mijn routine met oefeningen om leniger te worden. Er zijn nog veel meer (en misschien wel betere) opties, maar op dit moment vind ik deze oefeningen fijn om te doen:

Warming-up: De routine die ik nu heb bedacht duurt ongeveer 20 minuutjes. Ik zorg dat ik deze doe wanneer mijn lichaam opgewarmd is. Bijvoorbeeld na een wandeling, fiets-, hardloop- of krachttraining. Om er zeker van te zijn dat mijn lichaam voldoende opgewarmd is, start ik altijd met het volgende: 10 x squats, een paar keer benen op en neer zwaaien en 30 seconde jumping jacks.

Vervolgens doe ik de volgende oefeningen, steeds 30 tot 60 seconde. Ik doe dit op gevoel, dus soms doe ik een oefening 1 keer, de andere keer 2 of 3 keer. Ook varieer ik wel eens in de volgorde van onderstaande oefeningen.

Oefening 1: ‘Kindhouding’


Oefening 2: ‘Dangling pose


Oefening 3: ‘Melting heart’


Oefening 4: ‘Trikonasana’

Oefening 5: ‘Zittend hamstrings rekken’


Oefening 6: ‘Malasana’ (squat)


Oefening 7: ‘Staand hamstrings rekken’

Mijn focus voor de maand februari

Mijn focus van januari lag uiteindelijk op het kunnen aanraken van mijn tenen in zittende houding. Hier zie ik dus vooruitgang in en daar wil ik de komende maand mee doorgaan. Daarnaast wil ik mij gaan focussen op de split houding. Want ja, die kan beter…

Heb jij nou een fijne oefeningen die ik echt aan dit rijtje moet toevoegen? Laat mij dit dan weten via mijn Instagram @jipsanders of in een reactie onder deze blogpost. Alvast bedankt!

Liefs,
Jip

There are 2 comments for this article
  1. Pingback: Project leniger worden #2: mijn ervaringen, tips en nieuwe oefeningen! – Jipsanders.com
  2. Lies 3 maart 2021 20:32

    Hoi hoi. Merk je dat het ook iets doet voor jouw rugklachten? Ik heb ook problemen met mijn onderrug en overweeg ook om dit dagelijks te gaan doen!

Geef een reactie