11 x hardlooptermen waar ik nog niet eerder van had gehoord.

In 2015, begon ik samen met een vriendinnetje met hardlopen. Zonder plan, idee of doel. En al helemaal zonder kennis van al die hardlooptermen, maar gewoon hardlopen en kletsen. Nu een aantal jaren later, heb ik flink wat kilometers gemaakt en heb ik beetje bij beetje geleerd over het hardlopen. In deze blogpost deel ik 11 ‘hardlooptermen’, waar ik eerder nog nooit van had gehoord. Lees je mee? 

Een ‘tresholdtraining’

Een paar weken geleden stond er voor het eerst een ‘Treshold training‘ op mijn schema. Ik wist eigenlijk nog niet zo goed wat dat precies betekende en dus zocht ik het op. ‘Threshold‘ betekent letterlijk ‘drempel‘. In dit geval wordt de drempel bedoeld van de snelheid die je voor langere tijd (halve marathon) kunt volhouden. Tijdens een tresholdtraining loop je dus constant op een hoog tempo met als doel het verleggen van je snelheid.

‘Loopcadans’

In 2019 had ik weer last van mijn voet en bezocht ik een fysio. Hij vroeg mij naar mijn loopcadans. Ik had nog niet eerder van deze term gehoord, laat staan wat ik wist wat die van mij was? Gelukkig loop ik met een sporthorloge en kon ik met hulp van mijn fysio mijn loopcadans in de gegevens opzoeken. De loopcadans, oftewel, de stapfrequentie, is het aantal stappen dat je zet gedurende een bepaalde tijd. Zo blijk ik tijdens het hardlopen bijvoorbeeld 175 stappen per minuut te zetten. Dat is dus mijn loopcadans.

‘Taperen’

In 2019 kreeg ik voor het eerst begeleiding in mijn hardlooptrainingen. De laatste week voor mijn marathon moest ik starten met ‘taperen‘. Wederom had ik geen idee. Ondertussen weet ik dat ‘taperen‘ rust nemen is, dit doe je meestal de laatste dagen of weken voor een wedstrijd met als doel: je lichaam helemaal op te laden. Gedurende deze periode neemt de intensiteit en lengte van de trainingen af.

Een ‘pacer’ of ‘haas’

Ik weet nog heel goed dat ik in 2015 tijdens mijn allereerste hardloopwedstrijd in Amsterdam begon aan de laatste meters. Een man met een grote ballon aan een rugzak kwam naast mij en mijn vriendinnetje lopen en riep:, ‘Kom, trek samen met mij de sprint naar de finish!‘ Ik snapte niet waarom deze man een ballon aan zijn rugzak had hangen en begreep al helemaal niet waarom hij zo fit deze meters nog liep. Pas na de wedstrijd kwam ik erachter dat dit een ‘pacer‘ was, ook wel een ‘haas‘ genoemd. Dit is een loper die andere lopers begeleid en aanmoedigt tijdens een run, hij of zij loopt vaak constant op een bepaald tempo, dat jij als loper kunt volgen.

 

Een ‘voetlanding’

Toen ik bij een orthopeed langsging voor wederom mijn voetblessure, werd gekeken naar mijn loophouding. Ik was hier eerder nog niet mee bezig geweest, dus had ook geen idee wat een ‘goede loophouding’ is. Mijn orthopeed legde uit dat je als loper een bepaalde ‘voetlanding‘ hebt. Zo heb je een ‘voorvoetlanding‘, een ‘midvoetlanding‘ en een ‘haklanding‘. Deze termen geven aan op welk deel van je voet je bij elke stap de grond raakt tijdens het hardlopen. Een voor- of midvoetlanding blijkt het meest efficiënt en minder blessuregevoelig dan een haklanding, maar iedere persoon is natuurlijk anders.

Ben jij benieuwd naar jouw voetlanding? Laat iemand jouw voeten eens filmen als je voorbij rent en spoel dit filmpje in slowmotion af. Als het goed is kun je dan zien welke soort landing jij hebt.

‘Supercompensatie’

De ‘supercompensatie‘ vind ik SUPER belangrijk. Het geeft namelijk weer wat veel mensen vergeten: rust en herstel is minstens zo belangrijk als de trainingen! ‘Supercompensatie‘ is het herstel van je lichaam na een training boven het oorspronkelijke niveau. Hoe intensiever en beter jij traint, hoe meer energie je in je rust terugkrijgt, waardoor je steeds minder moe wordt van een bepaalde training en dus uiteindelijk progressie boekt.

‘Pronatie’

Naast de constatering dat ik loop met een midvoetlanding, werd ook zichtbaar dat ik tijdens het hardlopen ‘overproneer‘. Dit betekent dat mijn voeten te veel naar binnen zakken tijdens het hardlopen, waardoor blessures kunnen ontstaan. Dit kun je voorkomen door middel van zooltjes, maar ook een aantal hardloopschoenen houdt hier al rekening mee. Naast ‘overpronatie‘ bestaat er ook ‘onderpronatie‘, dan kantelen je voeten dus minder naar binnen/buiten dan zou moeten.

Een ‘fartlektraining’

Fartlek‘ is een Zweeds woord voor ‘Vaartspel‘. Dit is vergelijkbaar als een intervaltraining, waarbij je steeds van tempo wisselt, maar bij een fartlektraining stel je de intervallen niet voorafgaand aan een training vast, maar tijdens je training. Zo bedenk je bijvoorbeeld tijdens het lopen dat je tot de derde lantaarnpaal blijft sprinten en dat je vervolgens de lengte van 5 bomen blijft joggen. Kortom, een ‘fartlektraining’ is een intervaltraining op gevoel waardoor de training wat speelser wordt.

Het ‘omslagpunt’

Ook wordt regelmatig gesproken over een ‘omslagpunt‘. Ik had geen idee over welk punt en welke omslag er gepraat werd, maar wat blijkt: het omslagpunt is de maximale hartslag die jij voor langere duur kan volhouden, zonder dat je echt moe wordt. Het wordt ook wel omschreven als de ‘anaerobe drempel‘ of de ‘lactaatdrempel‘.

‘Anaerobe’ en Aerobe’ trainingen

Naast de ‘anaerobe drempel‘, heb je ook de ‘aerobe drempel‘. Het is handig om te weten dat ‘anaerobe‘ letterlijk ‘zonder zuurstof’ betekent en ‘aerobe‘ ‘zuurstof’. Bij explosieve trainingen (HITT-trainingen, interval, krachttraining) kan zuurstof minder snel naar je spieren, hierdoor ontstaat verzuring, dit zijn anaerobe trainingen. Aerobe trainingen zijn juist workouts met minder explosiviteit, zodat zuurstof ook naar je spieren kan, zoals rustig joggen en fietsen. Ik begrijp bovenstaande ondertussen wel, maar vond het heel moeilijk om dit uit te leggen, dus wil je er meer en misschien duidelijkere info over dan zou ik het nog even verder opzoeken. 🙂

De ‘VO2 max’

De ‘VO2 max‘ wordt ook wel het ‘maximale zuurstofopnamevermogen‘ genoemd. De Vo2max meet de maximale hoeveelheid zuurstof die jij in 1 minuut kan opnemen en geeft dus goed aan hoe jouw conditie op dat moment is. Hoe hoger de VO2 Max, hoe beter jouw conditie.

Er zijn wellicht nog meer termen waar ik nu nog steeds niet heb gehoord, maar het is leuk om beetje bij beetje steeds meer hierover te weten te komen. 🙂 Heb jij nog een leuke en interessante term die ik aan dit rijtje kan toevoegen? Laat mij dit dan weten via mijn Instagram @jipsanders of in een reactie onder deze blogpost.

Liefs,
Jip

There is 1 comment for this article
  1. Bert 6 februari 2021 12:59

    Leuk al die termen, interessant! Het is overigens geen HITT maar HIIT (high intensity interval training)

Geef een reactie