‘Wedstrijdverslag’ eigen 10 km: nieuwe PR!?

Net zoals ik als student wel eens droomde over moeilijke tentamens die ik de dag erna had, had ik vanochtend toen ik wakker werd in mijn hoofd de 10 km al gelopen. Natuurlijk was er in mijn droom van alles misgegaan, maar gelukkig kon ik het overdoen, want na 10 weken trainen, was het vandaag (zaterdag 27 februari 2021) eindelijk ‘RACEDAY’!

‘…door net te doen alsof krijg ik toch een beetje die wedstrijdkriebels.’

Het is niet een officiële raceday natuurlijk, maar door net te doen alsof krijg ik toch wel een beetje die wedstrijdkriebels. Ook al had ik er de afgelopen weken niet altijd vertrouwen in, ik voelde mij er op dit moment wel klaar voor! Ik had goed geslapen, genoeg ontbeten en genoeg tijd om nog na te denken over mijn hardloopoutfit en -gadgets.

‘LET’S GO!’

Een week geleden had ik al nagedacht over een route. Ik ging rennen door de Ooijpolder in Nijmegen, omdat hier weinig verkeer en vrijwel geen stoplichten zijn. De kans dat ik zou moeten stoppen tijdens mijn run zou daarom een stuk kleiner zijn. Rond 10:30 uur stond ik er klaar voor, LET’S GO!

Mijn plan was om de eerste 5 kilometers op een tempo van 4:48 te lopen, maar na kilometer 1 gaf mijn horloge een gemiddelde aan van 4:35. Ik was mij er erg van bewust dat ik uit enthousiasme niet te snel moest starten, dus deed ik tijdens kilometer 2 een stapje terug. Vanaf toen vond ik een fijn tempo. Het was een heerlijk weertje met perfecte temperatuur en ik probeerde zoveel mogelijk van de groene omgeving en de natuurgeluiden om mij heen te genieten.

Kilometer 5 was mentaal het omslagpunt, natuurlijk ook omdat ik over de helft was. Voelde ik me nog goed? Dan had ik met mijn trainer besproken om proberen te versnellen, maar ik begon de vermoeidheid al aardig te voelen en dus besloot ik dit tempo nog even aan te houden.

‘…kwam ik over de denkbeeldige finish!’

Vanaf kilometer 8 was toch steeds meer het einde in zicht en durfde ik ervoor te gaan! Ik besloot weer te versnellen naar 4:35. Gelukkig hield ik dit vol en eindigde ik de run zelfs met een tempo van 4:17!! Na 46 minuten en 31 seconde kwam ik over de denkbeeldige finish! Één ding wist ik zeker: ik had deze ochtend alles gegeven!

Mijn PR op de 10 km was 49 minuten en 15 seconde en mijn doel vandaag was onder de 48 minuten. Dat is dus gelukt! En daar ben ik heel blij mee! Stiekem ben ik ook wel opgelucht dat dit voorbij is, want op tempo lopen vind ik toch wel iets anders dan een marathon op een rustiger tempo. Al met al, ben ik blij dat ik dit een keer gedaan heb!

Voor nu wil ik weer even gaan trainen op gevoel. Ik hoop dat het weer zo zonnig en helder blijft de komende tijd, dan kan ik niet wachten om op pad te gaan met rustige duurloopjes. Bedankt iedereen voor de succesberichten en natuurlijk Michael bedankt voor het maken van mijn hardloopschema!

Liefs,
Jip

There are 5 comments for this article
 1. Fenne 27 februari 2021 14:04

  Wat leuk om te lezen dat je race zo goed ging Jip!

 2. Arno 27 februari 2021 16:32

  Leuk om je verslag te lezen, Jip. Nog aan je gedacht tijdens mijn eigen uur-loop van 11km waar ik ‘per ongeluk’ ook een PR liep over 10km! Een mooie dag is het!

 3. Betteco 27 februari 2021 20:50

  Leuk om te lezen hoe je het hebt beleefd ook, heel goed gedaan!

 4. Pingback: JIPS weekdagboek #214: ijs, nieuwe PR en hardloopschoenen! – Jipsanders.com
 5. Raul 28 april 2021 21:25

  Leuk om te lezen! En een mooie PR ook!! Houd vol!

Geef een reactie