Project leniger worden #2: mijn ervaringen, tips en nieuwe oefeningen!

De maand februari is alweer voorbij en dus is het weer tijd voor de tweede maandelijkse update van mijn project ‘leniger worden’ (Mijn eerste update gemist? Klik hier!)  Nog steeds probeer ik dagelijks ongeveer 15 tot 20 minuutjes te stretchen met als doel mezelf een minder stijve hark te voelen. In deze update blik ik terug op mijn dagelijkse stretch ervaringen van de afgelopen maand. Kijk je mee? Let’s go!

Mijn tips en ervaringen van februari

Allereerst heb ik de afgelopen weken weer een aantal goede tips gelezen of gekregen, die ik graag met jullie deel. Want laat het duidelijk zijn: Ik ben totaal geen expert op het gebied van stretchen! Ik heb geen idee welke oefeningen hier goed voor zijn en ben dus ook zelf maar aan het Googlen en uitproberen. Wel vind ik het leuk jullie in mijn proces mee te nemen.

Zo heb ik de online ‘Stretch Class‘ van het Radboud Sportcentrum gevolgd via hun Youtube kanaal. Het liefst kies ik ter plekke een aantal oefeningen waar ik op dat moment zin in heb, maar voor de inspiratie wilde ik ook eens een workout van iemand anders meedoen. Dit was een goed idee! Want ik heb zeker een aantal oefeningen en bewegingen eruit kunnen pikken die ik mee wil gaan nemen in mijn eigen stretch routine. Welke dat precies zijn vind je aan het einde van deze blogpost.

Behalve deze inspiratie, kreeg ik naar aanleiding van mijn vorige stretchupdate ook nog twee goede tips van jullie. Ten eerste blijkt het beter voor je rug om te stretchen met een elastiek/band/riem om je voeten. (Dan houd je het elastiek, de band of riem dus met je handen vast). Daarnaast is het ook helpend dat je met je neus richting je tenen stretcht in plaats van naar beneden (richting je knieën). Good to know!

Minder bezig met progressie

In januari voelde het stretchen vaak nog als iets wat ik ‘moest’ doen van mezelf. Het was immers een goed voornemen, dat ik iedere dag even wilde doen. Nu in de tweede maand voelt dat gelukkig al anders. Lukt het even een dagje niet? Dan sla ik het stretchen over. Op deze manier lukt het alsnog bijna dagelijks. Ik vind het ook een steeds fijner gevoel als ik klaar ben met stretchen.

Verder merk ik dat ik minder bezig ben met het bijhouden van eventuele progressie. In januari was ik bijvoorbeeld nog heel erg gefocust of ik mijn tenen al gemakkelijker kon aanraken in een gestretchte houding. Nu probeer ik mij steeds beter te focussen op de uitvoering en techniek van de oefeningen zelf.

Nieuwe oefeningen

In mijn vorige update deelde ik 7 stretch-oefeningen, vandaag deel ik 5 nieuwe die ik aan mijn lijtje heb toegevoegd. Ik doe dus niet iedere dag al deze oefeningen, maar kies er steeds per dag een paar uit.

Oefening 8: Down Dog

Oefening 9: Rekoefeningen met gebogen knieën

Oefening 10: een lage lunch

Oefening 11: Leg stretches

Oefeningen 12: Butterfly stretches

Mijn focus voor de maand maart

Mijn focus van februari lag op het verbeteren van de splithouding. Hoewel ik hier nog niet heel veel verbetering in zie, heb ik ondertussen wel een aantal fijne oefeningen ontdekt die ik steeds beter onder de knie krijg (oefeningen 9, 10 en 12). Ik wil mij dus op deze houding blijven focussen.

Maar zoals je hieronder ziet kan ik al wel bijna mijn benen in mijn nek leggen… op naar een volgende maand oefenen! 😉

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie