9 x redenen waarom ik in het onderwijs werk.

Ik sta ondertussen alweer een tijdje met veel plezier voor de klas in het speciaal onderwijs (cluster 4) en draai drie dagen in de week een combi groep 7 en 8. Helaas wordt het lerarentekort steeds groter, wat ten koste kan gaan van het onderwijs. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Allereerst voor de kinderen, maar ook omdat werken in het onderwijs mij zoveel moois brengt! In deze blogpost deel ik 9 redenen waarom ik in het onderwijs werk. Wie weet inspireert het je om ook deze richting op te gaan. 🙂

Lees je mee? Let’s go!

Ik werk met veel plezier in het onderwijs omdat:…

1. … het mij enorm veel voldoening geeft!

De eerste en grootste reden dat ik in het onderwijs werk, is voor het voldane gevoel dat ik ervaar na een werkdag. Ik zal ook eerlijk zijn, werken in het onderwijs is niet altijd even makkelijk en kost heel veel energie, maar kinderen met elkaar zien leren en lachen vind ik het mooiste dat er is. Ja echt, daar doe ik het voor.

2. … je in een team werkt.

Daarnaast vind ik het heel fijn om in een team te werken. Iedereen heeft zijn eigen klas, maar je doet veel vergelijkbare dingen en zit dus vaak in hetzelfde schuitje. Ik vind het heel fijn om te kunnen sparren met collega’s over situaties en ideeën en aan het einde van de dag samen het werk te evalueren én relativeren onder het genot van… zie het volgende punt. 😉

3. … je heel vaak iets lekkers krijgt! 

Traktaties van jarige kinderen of collega’s, bedankjes aan het einde van het schooljaar en de kerst- of paasbrunch. Van een doosje Merci tot een originele traktatie, als juf heb je gegarandeerd wat lekkers klaar liggen!

4. … je een voorbeeld kan zijn.

Een ander mooi punt vind ik dat de kinderen tegen je opkijken, je bent als juf of meester echt een voorbeeld voor ze. Zo vind ik het bijvoorbeeld heel tof dat je ze door middel van persoonlijke ervaringen en verhalen bepaalde normen en waarden kan meegeven.

5. … je leert van anderen.

Naast dat de kinderen veel van jou leren, leer jij ook veel van hen. Want echt waar, het gedrag van kinderen is net als een spiegel die voor je neus wordt gehouden. Maak je een foutje? Geloof me dat je dat uitgebreid te horen krijgt. Ik zie het vaak als een gratis reflectie en geef dan de kinderen gelijk mee: ‘Zie je nou wel, iedereen maakt fouten‘.

6. … je bijdraagt in de ontwikkeling van een ander. 

Kinderen leren  in een jaar natuurlijk ontzettend veel. Als het nu gaat over didactiek zoals de tafelsommen of over het ‘t-X Kofschip bij het voltooid deelwoord of over persoonlijke en sociale ontwikkeling. Je ziet vaak hele zichtbare groei, wat ook weer bijdraagt aan die voldoening waar ik het eerder over had.

7. … je heel creatief bezig kunt zijn!

Dit punt is voor mij een hele belangrijke en misschien ook wel een reden dat ik specifiek heb gekozen om in het speciaal onderwijs aan de slag te gaan. Een van de leukste dingen vind ik namelijk creatief bezig zijn met bijvoorbeeld het omzetten van het gedrag van kinderen. Luistert een kind niet? Daar heeft het kind een bepaalde reden voor die voor jou als leerkracht niet altijd meteen zichtbaar is. Er zijn verschillende creatieve manieren om de achterliggende oorzaak van het probleem te achterhalen, waarmee het gedrag uiteindelijk op een positieve manier kan worden omgebogen.

Creatief bezig zijn kan natuurlijk ook in het regulier onderwijs. Want behalve het omzetten van gedrag, kun je in de klas ook  koekjes bakken, schilderen, proefjes doen, knutselen en ga zo maar door. Ook probeer ik vaak een dictee spelenderwijs te geven door er bijvoorbeeld een spel van te maken, om de kinderen bij de les te houden. Denk aan: ‘De juf heeft één foutje in het dictee gemaakt, wie o wie kan deze vinden?!’

8. … je werkdag heel gevarieerd is!

De ene keer lees je de kinderen een spannend verhaal voor, de andere keer ben je aan het voetballen op het schoolplein en na school heb je vergaderingen met collega’s en ben je bezig met typen van verslagen. Je zit niet de hele tijd op één plek en doet verschillende dingen, deze variatie vind ik ook fijn aan dit vak.

9. … je veel vakantie hebt! 🙂

Ik sluit af met nog een fijn voordeel: je hebt als je in het onderwijs werkt relatief veel vakantiedagen! Ik moet eerlijk zeggen, ik ben daar vaak ook echt wel aan toe.

Tuurlijk er zijn ook nadelen aan werken in het onderwijs. Zo is de werkdruk vaak hoog, kost het je vaak veel energie omdat je voor je gevoel bijna altijd ‘AAN’ staat en kun je niet op vakantie buiten de schoolvakantieperiode. Op dit moment zie ik vooral veel voordelen. Zorg dat je een fijn team om je heen hebt, waarmee je jouw persoonlijke struggles kunt delen. Op deze manier kun je dingen relativeren en bijvoorbeeld de hoge werkdruk bespreekbaar maken.

Zou jij graag de overstap willen maken om in het onderwijs te komen werken? Je mag mij altijd een berichtje sturen voor meer informatie! 🙂 Je kunt ook meer informatie vinden in de volgende blogposts die ik eerder schreef: Q&A 1 en Q&A 2. Hierin beantwoord ik vragen zoals bijvoorbeeld: ‘Wat heb je gestudeerd?‘ en ‘Hoe zorg jij voor rust en het loslaten van je werk als je thuis bent?’

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie