Mijn vegan week 2021

Aankomende week (8 t/m 15 maart 2021) is het de ‘Nationale week zonder vlees‘. In 2018 deed ik hier voor het eerst aan mee en at ik een week lang geen vlees. Dit beviel mij zo goed dat ik steeds meer ben gaan nadenken over mijn vleesconsumptie. Beetje bij beetje maakte ik bewuster mijn keuzes tot ik in 2019 besloot om helemaal te stoppen met het eten van vlees. Ik voel mij hier nog steeds heel goed bij.

Om mezelf wel weer een uitdaging te stellen, at ik in plaats van vegetarisch voor het grootste deel vegan. In deze blogpost deel ik mijn favoriete ‘standaard’ vegan recepten die ik regelmatig maak en zal ik laten zien dat je tegenwoordig als veganist meer kunt eten dan een appel en blaadje sla… 😉 Kijk je mee? 

Ontbijtjes

Mijn ontbijtjes zijn eigenlijk altijd al vegan. Zo eet ik meestal een warm havermoutje in de ochtend. (Opgewarmd in een pannetje: 50 gram havermout, 200 ml ongezoete amandelmelk, rozijnen, banaan en/of appel, kaneel en een eetlepel pindakaas). Daarnaast eet ik in de ochtend regelmatig boterhammen met bijvoorbeeld jam of pindakaas en banaan. Andere vegan ontbijtjes die ik soms maak zijn: vegan pannenkoekjes of wentelteefjes. YUM! Er is genoeg lekkers dus om je dag mee te beginnen!

Tussendoortjes

Ook met vegan tussendoortjes kun je veel variëren. Zo neem ik regelmatig een rijstwafel met 100% pindakaas of 100% cacaopasta en een stuk fruit en bak ik bijna wekelijks een vers bananenbrood (in plaats van ei voeg ik dan kikkererwtenvocht toe, dit werkt heel goed!)

Andere lekkere vegan tussendoortjes zijn: Vegan repen zoals deze van Foodspring of deze van Rawbite, een handje nootjes (cashewnoten zijn mijn favoriet!)een ontbijtkoek, Snack a Jacks of wat crackers.

Lunch

9 van de 10 keer eet ik in de middag brood, omdat het mij energie geeft én omdat ik dit ontzettend lekker vind. Maar wel mét lekker beleg uiteraard. Zo ben ik op dit moment fan van de combinatie plantaardige haverspread met avocado, peper en zongedroogde tomaatjes, maar kun je ook brood beleggen met hummus, appelstroop, groentespread  of vegetarische paté (die van Kips is mijn favoriet!)

Ook maak ik af en toe een soort omelet op basis van tofu, een tosti met vegan kaas en extra veel couscous met geroosterde kikkererwten in de avond zodat ik de volgende dag lunch heb. Zoals je ziet kun je als veganist meer eten dan een boterham met pindakaas in de middag! 🙂

Diner

In de avond eten we regelmatig een curry met vegan kipstukjes of tofu of couscous met geroosterde kikkererwten uit de oven (erg lekker met groenten zoals bloemkool, paprika en sperziebonen met als smaakmaker een eetlepel hummus en een scheutje chilisaus). 

Daarnaast bakte ik afgelopen week zelf pitabroodjes en belegde deze met onder andere vegan shoarma. Ook dat recept is een blijvertje! Er zijn in de supermarkt ook steeds meer vegan burgers te vinden. We eten deze dan bijvoorbeeld op een broodje met zoete aardappelfrietjes uit de oven en verschillende groenten. Ook eet ik regelmatig wraps met bijvoorbeeld rulgehakt, mais, paprika, avocado, ijsbergsla en een scheutje chilisaus, een verse soep of magioni pizza met tomatensaus en beleg. Kortom, genoeg te variëren!

Toetjes

Ik sluit mijn dag graag af met een toetje. Eigenlijk is dit heel vaak een bakje plantaardige kwark met gepofte spelt, meestal met Cruesli, maar afgelopen week vegan Muesli (van Foodspring) en of een handje nootjes. Ook een rijstwafel met 100% pindakaas of cacaopasta vind ik lekker als toetje in de avond.

Zoals je ziet, is er genoeg te variëren! Ook als je vegan eet. Deze maaltijden staan bij ons regelmatig op tafel. Heb jij nou een ander lekker vega(n) recept die ik binnenkort moet uitproberen? Laat het mij weten in een reactie! 🙂

Liefs,
Jip

be the first to comment on this article

Geef een reactie